AMK-tutkinto, Polkuopinnot

Tieto- ja viestintätekniikka, insinööri AMK

Neljä henkilöä ICT-alan huoneessa. Kahdella VR.-lasit päässä ja yksi istuu mobiilirobotin päällä.

Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiseksi

Haluatko työskennellä IT-asiantuntijana, järjestelmäsuunnittelijana, ohjelmistokehittäjänä tai esimerkiksi pelinkehittäjänä? Turun AMK:n tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa voit painottaa opintojasi sinua kiinnostavaan erityisalaan.

Painopistealueet ovat

  • datatekniikka ja tekoäly,
  • ohjelmistojen kehittäminen ja tietojärjestelmät,
  • ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta,
  • peli- ja interaktiiviset teknologiat,
  • sulautetut ohjelmistot ja Internet of Things (IoT),
  • terveysteknologia sekä
  • tietoverkot ja kyberturvallisuus.

Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa sovelletaan aktiivisia oppimismenetelmiä, jotka edellyttävät opiskelijalta vastuunottoa opinnoistaan. Opintoihin kuuluu vaihtelevasti teoriaopetusta, laboratoriotyöskentelyä, verkko-opintoja, harjoitustöitä, projekteja ja työharjoittelua. Vuorovaikutus- ja viestintätaidot kehittyvät ryhmätyöskentelyssä.

Mitä opinnot sisältävät?

Opinnot koostuvat perus- ja ammattiopinnoista, vapaasti valittavista opinnoista, harjoittelusta sekä opinnäytetyöstä. Perusopinnoissa saat matemaattis-luonnontieteellisen perustan ammattiopinnoille ja tutustut mm. verkkoteknologioihin, ohjelmointiin sekä elektroniikkaan ja tiedonsiirtoon. 

Ammattiopinnoissa syvennyt valitun osaamispolun aiheisiin ja niiden sovelluksiin sekä yrittäjyyteen ja projektiosaamiseen. Ammattiopinnoissa valmistaudut työelämään esimerkiksi käytännönläheisten projektien kautta. 

Osaamispolut

Koulutuksen ammattiopinnot jakautuvat osaamispolkuihin, joiden opetuskieli on pääasiassa englanti. Opiskelijat valitaan polkuihin ensimmäisen vuoden opintomenestyksen perusteella.

Datatekniikka ja tekoäly

Datatekniikan ja tekoälyn opinnot liittyvät datatekniikkaan, tekoälyyn ja koneoppimiseen. Kolmannen vuoden ammattiopinnoissa alkaa syventävä vaihe, jolloin perehdytään soveltamaan data-analytiikkaa, koneoppimista ja tekoälyä erilaisissa sovelluksissa.

Osaamispolusta valmistuneet voivat toimia yrityksissä esimerkiksi data-analyytikkoina, datan visualisoijina, tekoälysuunnittelijoina.

Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta

Ohjelmistotekniikan ja projektinhallinnan opinnoissa keskitytään mobiili- ja webohjelmoinnin eri teemoihin sekä projektinhallintaan ja projektiliiketoimintaan.

Suuri osa opinnoista tehdään projektiopintoina oppimisympäristö theFIRMAssa tai työskentelemällä alueen ohjelmistotaloissa. Projekteja tarkastellaan teknologioiden lisäksi myös tuotteistamisen, teknisen myynnin sekä projektien hallinnoinnin ja johtamisen näkökulmista. Suuntautua voi myös järjestelmäsuunnitteluun ja -ylläpitoon.

Valmistuneet toimivat pääasiassa ohjelmistosuunnittelijoina tai projektipäällikköinä ohjelmistoteollisuudessa tai itsenäisinä yrittäjinä.

Ohjelmistojen kehittäminen ja tietojärjestelmät

Ohjelmistojen kehittämisen ja tietojärjestelmien osaamispolun opinnot liittyvät ohjelmistotuotantoon, selainohjelmointiin (FrontEnd-ohjelmointi), liiketoiminnan tietojärjestelmiin sekä niiden kehittämiseen ja hankkimiseen.

Kolmannen vuoden ammattiopinnoissa alkaa syventävä vaihe, jolloin perehdytään palvelinpuolen (BackEnd) ohjelmointiin, sovellusohjelmointiin, data-analytiikkaan ja koneoppimiseen sekä ohjelmistotuotantoon.

Osaamispolusta valmistuneet voi esimerkiksi toimia yrityksissä ohjelmistosuunnittelijoina, ohjelmoijina, ohjelmistotestaajina, sovellussuunnittelijoina, tietohallintopäälliköinä tai tietojärjestelmävastaavina.

Peli- ja interaktiiviset teknologiat

Peli- ja interaktiiviset teknologiat -polun opinnoissa yhdistyvät luovuus, ohjelmistotekninen osaaminen, digitaalinen media sekä projektityöskentely. Sovellusalueita ovat viihde- ja hyötypelit ja interaktiiviset käyttöliittymät.

Valmistuneet toimivat esimerkiksi tuotekehittäjinä, digitaalisen median työtehtävissä tai itsenäisinä yrittäjinä peliteollisuudessa.

Sulautetut ohjelmistot ja IoT 

Sulautetut ohjelmistot ja IoT -osaamispolun opinnot antavat valmiudet tietoverkkoon kytkettävien mikrotietokoneohjattujen järjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen. Esimerkkejä näistä järjestelmistä ovat älylaitteet, matkapuhelimet, robotit ja tulevaisuuden kulkuneuvot.

Valmistuneet työllistyvät pääasiassa teollisuuden tuotekehitystehtäviin.

Terveysteknologia 

Terveysteknologianopinnot yhdistävät tieto- ja viestintätekniikan ja terveydenhuollon osaamisalueita.

Opinnot sisältävät käyttäjälähtöistä suunnittelua, lääkinnällisten laitteiden tuotekehitystä, terveydenhuollon toimialatuntemusta ja tietojärjestelmien suunnittelua. Sovellusalueita ovat esimerkiksi henkilökohtaisen hoidon apuvälineet ja terveydenhuollon tietojärjestelmät.

Valmistuneet sijoittuvat tuotekehitys- ja asiantuntijatehtäviin sekä yksityiselle että julkiselle sektorille.

Tietoverkot ja kyberturvallisuus

Tietoverkkojen ja kyberturvallisuuden opinnoissa keskitytään ICT-infrastruktuurin turvaamiseen.

Opintojen aikana käsitellään kyberturvallisuusaiheita laajasti ja aiheisiin sisältyvät sekä riskienhallinta että tekninen kyberturvallisuus. Opiskelijat tutustuvat myös erilaisten langallisten ja langattomien verkkokokoonpanojen suunnitteluun, käyttöön ja hallintaan.

Valmistuneet työllistyvät esimerkiksi kyberturvallisuuden asiantuntijoiksi ICT-yrityksiin ja verkko-operaattorien palvelukseen.

Tutkinto kokonaan englanniksi

Voit opiskella tieto- ja viestintätekniikan insinööritutkinnon myös kokonaan englanninkielisessä Information and Communications Technology -koulutuksessa. Koulutus on vahvasti kansainvälinen ja ryhmässäsi opiskelee tulevia ICT-ammattilaisia ympäri maailman.

Englanninkieliseen koulutukseen haetaan kevään ensimmäisessä yhteishaussa.

Lue lisää koulutuksesta englanniksi

Koulutuksen jälkeen

Koulutuksesta valmistuneita työskentelee tyypillisesti esimerkiksi näillä nimikkeillä:

IT-asiantuntija

järjestelmäsuunnittelija

käytettävyyssuunnittelija

ohjelmistokehittäjä

pelinkehittäjä

projektipäällikkö

tietoturva-asiantuntija

verkkosuunnittelija

Insinööritutkinto avaa monia mahdollisuuksia jatko-opintoihin suomalaisten ja ulkomaisten yliopistojen DI- ja maisteriohjelmissa. Hyvin suorat polut diplomi-insinöörin tutkintoon löytyvät Åbo Akademin ja Turun yliopiston koulutuksiin.  Kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voi hakeutua opiskelemaan myös ammattikorkeakoulujen Master-koulutukseen, joka on 60 opintopisteen laajuinen käytännönläheinen jatko-opintokokonaisuus.

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.

Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Voinko opiskella työn ohella?

Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu töiden ohessa opiskeltaviksi. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.

Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin, päiväaikaan. Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.

On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja

Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?

Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT. 

Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.

Lue lisää aiemman osaamisen hyväksilukemisesta.

Koska opinnot alkavat?

Kevään yhteishaussa ja kesän polkuopintohaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.

Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuopintohaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat tiedot löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

  • Janne Ahtinen

    Lehtori
    +358 44 907 2071
    janne.ahtinen@turkuamk.fi

Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.

Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!

Opiskelijat istuvat jäätelöllä Turun jokirannassa