Master School – YAMK-tutkinto, Polkuopinnot

Terveysteknologia

Henkilö kädessään älykello

Miksi valita tämä koulutus?

Terveysteknologia-koulutuksessa kouluttaudut vastaamaan terveysteknologia-alan moninaisiin osaamistarpeisiin. Syvennät ja laajennat osaamistasi ja saat valmiuksia asiantuntija- ja kehittämistehtäviin. Koulutuksessa opiskellaan monialaisissa ryhmissä, joissa on työelämässä pätevöityneitä osaajia erilaisista taustoista, esimerkiksi insinöörialoilta ja taradenomialoilta sekä sosiaali- ja terveysalalta. Monialaisuuden kautta opit sote-sektorin erityispiirteitä sekä terveysteknologian kehittämisen ja käyttöönoton vaikutuksia ja haasteita. Koulutuksessa tutustut terveysteknologian tuotekehityksen erityispiirteisiin, kuten viranomaisvaatimuksiin.  Opit myös käyttöönoton suunnittelua ja terveysteknologian arviointia. 

Opinnoissa keskitytään lääkinnällisten laitteiden liiketoiminnan ja tuotekehityksen erityispiirteisiin, kuten regulatiivisiin vaatimuksiin. Lisäksi opit palvelumuotoilun ja käyttäjäkeskeisen suunnittelun perusteet ja osaat hyödyntää niitä uusien terveysteknologisten innovaatioiden kehittämisessä.

Tutustut myös terveysteknologian hyödyntämiseen sote-sektorilla ja opit tekemään vaatimusmäärittelyn ja käytettävyyden arvioinnin. Lisäksi opinnoissa käydään läpi käyttöönoton suunnittelu ja toteutus sekä opitaan arvioimaan terveysteknologiatuotteen soveltuvuutta organisaation tarpeisiin.

Koulutus on suunnattu työelämässä pätevöityneille osaajille, niin insinööreille, tekniikan ja kaupallisen alan ammattilaisille kuin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Koulutuksessa on kolme eri hakukohdetta, joista voit hakuvaiheessa valita oikean oman koulutuksesi ja taustasi mukaan.

Opintojen sisältö

Koulutuksen laajuus ja kesto määräytyvät aiemman koulutuksesi ja opiskeltavan tutkinnon perusteella:

  • Insinööri (ylempi AMK) -tutkinnon suunniteltu kesto on 1,5 vuotta työn ohessa suoritettuna (60 op)
  • Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK -tutkinnon suunniteltu kesto on 2 vuotta työn ohessa suoritettuna (90 op)
  • Tradenomi (ylempi AMK) -tutkinnon suunniteltu kesto on 2 vuotta työn ohessa suoritettuna (90 op)

Tutkinto muodostuu ydinosaamisesta, laajentavasta osaamisesta ja opinnäytetyöstä.

Ydinosaamisen opinnot koostuvat menetelmäopinnoista sekä aiempia opintoja syventävistä ammatillisista opinnoista. Syventävät ammattiopinnot liittyvät tutkimusryhmien osaamisalueisiin. Opiskelija voi edelleen syventää tai laajentaa osaamistaan valitsemalla vapaasti valittaviksi opinnoiksi esimerkiksi muiden YAMK-koulutusten opintoja.  Vapaasti valittavia opintoja on tarjolla runsaasti myös täysin virtuaalisena verkko-opetuksena.

Keskeinen osa Master-opintoja on opinnäytetyö, joka toteutetaan useimmiten opiskelijan omalle työpaikalle tehtävänä kehittämis- tai tutkimustyönä. Opinnäytetyöstä että muista oppimistehtävistä on hyötyä myös työnantajalle, sillä oppimistehtävien aihe liittyy usein oman työn ja työpaikan kehittämiseen. Opinnäytteen tarkoitus on ratkaista jokin työelämään liittyvä ajankohtainen asia tai ongelma ja saada aikaan hyödynnettävissä oleva ja käyttöön jäävä lopputulos. Opinnäytetyön voi toteuttaa myös Turun ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeissa (TKI) tai aiheen voi hankkia muista verkostoista tai organisaatioista. 

Opintojen toteutus – onko mahdollista opiskella työn ohella?

Turun AMK:n Master Schoolin koulutukset on suunniteltu niin, että niissä on mahdollista opiskella joustavasti työn ohessa. Opiskelu on käytännönläheistä ja perinteistä luentopainotteista opiskelua on vähän. Oppiminen tapahtuu erilaisten oppimis- ja kehittämistehtävien kautta. Lähiopetusta on keskimäärin kahtena arkipäivänä kuukaudessa päiväaikaan.

Lähitapaamisten lisäksi opiskelu koostuu verkko-opinnoista, itsenäisestä työskentelystä ja erilaisista ryhmä- ja projektitöistä. Opiskelu hyödyttää monella tavalla myös työnantajaa, koska oppimistehtävät ja opinnäytetyö voidaan tehdä kehittämistehtävänä työpaikalle.

Koska opinnot alkavat?
  • Kevään yhteishaussa ja kesän polkuopintohaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.
  • Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuopintohaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat ohjeet löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Koulutuksen jälkeen

Koulutuksesta valmistutaan joko tradenomi (ylempi AMK), insinööri (ylempi AMK) tai sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK -tutkintoon. YAMK-tutkinto, eli ylempi ammattikorkeakoulututkinto vastaa osaamistasoltaan yliopistossa suoritettavaa maisteri- tai DI-tutkintoa ja antaa saman pätevyyden esimerkiksi julkiseen virkaan.

Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan ylemmän AMK-tutkinnon nimikkeistä

Koulutuksesta valmistuttuasi tutkintonimikkeesi on esimerkiksi ”sairaanhoitaja (ylempi AMK)”. Tutkintonimike on pääsääntöisesti aikaisempi sosiaali- ja terveysalan tutkintonimikkeesi. Jos Turun AMK:lla ei ole tutkinnonanto-oikeutta aikaisempaan tutkintoosi, voit valita tutkintonimikkeesi seuraavien joukosta:

  • Bioanalyytikko (ylempi AMK)
  • Ensihoitaja (ylempi AMK)
  • Fysioterapeutti (ylempi AMK)
  • Hammasteknikko (ylempi AMK)
  • Kätilö (ylempi AMK)
  • Röntgenhoitaja (ylempi AMK)
  • Sairaanhoitaja (ylempi AMK)
  • Sosionomi (ylempi AMK)
  • Suuhygienisti (ylempi AMK)
  • Terveydenhoitaja (ylempi AMK)
  • Toimintaterapeutti (ylempi AMK)

Tutkintonimikkeet eivät vaikuta hakukelpoisuuteen, eli voit hakea koulutukseen myös muilla kuin yllä listatuilla tutkinnoilla. Tarkemman kuvauksen hakukelpoisuudesta löydät Opintopolusta.

Ylempi AMK -tutkinto vahvistaa mahdollisuuksia hakeutua haastavampiin työtehtäviin, lisää tietoja ja taitoja myös projektijohtamisesta ja liiketoimintaosaamisesta sekä varmuutta verkostoissa toimimiseen. Tutkimukset osoittavat, että suoritetulla YAMK-tutkinnolla on vaikutusta urien ja työnkuvien kehitykseen. 

Tutkinnon suoritettuasi voit toimia erilaisissa kansallisissa tai kansainvälisissä asiantuntija-, kehittämis- ja johtamistehtävissä. Valmistuneet voivat sijoittua esimerkiksi tuotekehityksen, laadunhallinnan, kouluttamisen ja asiakasprojektien tehtäviin terveysteknologia-alan yrityksiin tai asiantuntijatehtäviin sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa. Tutkinto antaa mahdollisuuden toimia myös opetustehtävissä, mikäli suoritat pedagogiset opinnot.

hyvinvointiteknologia

digitalisaatio

viranomaisvaatimukset

lääkinnällinen laite

käytettävyys

tuotekehitys

laadun- ja riskienhallinta

projektinhallinta

Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:

projektipäällikkö

asiantuntija

suunnittelija

koordinaattori

erityisasiantuntija

Kuka voi hakea?

Voit hakea insinööri (ylempi AMK) -koulutukseen, jos sinulla on soveltuva tekniikan korkeakoulututkinto tai vastaavan alan ammatillisen korkea-asteen insinöörin tai opistoinsinöörin tutkinto. Lisäksi edellytetään kahden vuoden työkokemusta tekniikan alan tehtävissä tutkinnon valmistumisen jälkeen.

Voit hakea sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK -koulutukseen, jos sinulla on soveltuva korkeakoulututkinto, esim. sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinto, tai soveltuvan opistoasteen tutkinto Suomessa. Lisäksi edellytetään kahden vuoden työkokemusta alalta tutkinnon valmistumisen jälkeen.

Voit hakea tradenomi (ylempi AMK) -koulutukseen, jos sinulla on soveltuva korkeakoulututkinto tai ammatillisen korkea-asteen tai opistotason tutkinto. Lisäksi edellytetään kahden vuoden alakohtaista työkokemusta tutkinnon valmistumisen jälkeen. 

Katso tarkat valintaperusteet ja hakukelpoisuusvaatimukset ennen hakemista Opintopolusta.

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai valintatehtävän perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta tai motivaatiolomake. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta koulutuksen tiedoista.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintojen haun opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Mikä on ylempi ammattikorkeakoulututkinto?

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto eli YAMK-tutkinto on tarkoitettu jo työelämässä toimiville ammattilaisille, joilla on soveltuva AMK-tutkinto tai muu korkeakoulututkinto ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta valmistumisen jälkeen. YAMK-tutkinto suoritetaan tyypillisesti töiden ohella 1,5–2 vuodessa. YAMK-tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, eli se on samantasoinen yliopiston maisteritutkinnon kanssa.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat YAMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (30 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa YAMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Polkuopintoihin on sama pohjakoulutusvaatimus kuin vastaavaan tutkintokoulutukseen on yhteishaussa. Yhteishaussa vaadittu vähintään kahden vuoden soveltuva työkokemus vaaditaan kuitenkin vasta, kun haet polkuopinnot suoritettuasi tutkinto-opiskeluoikeutta avoimen väylän erillishaussa.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Kysy lisää

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

Insinööri (ylempi AMK) ja tradenomi (ylempi AMK) -koulutukset:

  • Markku Lindell

    Lehtori, Koulutusvastaava
    +358 40 355 0319
    markku.lindell@turkuamk.fi

Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK -koulutus:

  • Minna Salakari

    Lehtori, Projektipäällikkö
    +358 50 598 5420
    minna.salakari@turkuamk.fi