AMK-tutkinto

Teatteri, teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK

Kaksi henkilöä seisoo käytävällä ja tutkii nukketeatterinukkea

Aiempi osaaminen + pedagogiset opinnot

Valmistut pedagogiksi ja taiteilijaksi teatterin alalla. Koulutuksen jälkeen sinulla on monipuoliset oman taiteenalan tiedot ja taidot sekä kyky soveltaa osaamistasi. 

Opinnoissa kootaan yhteen aiempi teatteriosaaminen ja koulutuksessa tarjottavat opinnot teatteri-ilmaisunohjaaja (AMK) -tutkinnon osaamistavoitteet sisältäväksi kokonaisuudeksi. Hakijalla tulee olla aiempaa osaamista 120 opintopisteen verran. Nämä voivat olla koulutuksia, kursseja tai työelämäkokemuksen kautta kertynyttä tietotaitoa. Keskeisenä tavoitteena on aiemman osaamisen ja koulutuksen täydentäminen opettajan yleisen pedagogisen pätevyyden antavilla 60 op:n pedagogisilla opinnoilla. 

Jos sinulla ei vielä ole kokemusta teatterialalta, tutustu koulutuksen päivätoteutukseen.

Mitä opinnot sisältävät?

Osaamisen saavuttamiseksi opiskelijan kanssa laaditaan opintojen alussa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jossa otetaan huomioon aiemmin hankittu osaaminen ja sen laajentaminen ja kehittäminen erikoistumisalasi mukaisesti.

Aiemmasta työkokemuksesta ja koulutuksesta hyväksi luetaan vähintään 120 opintopistettä. Henkilökohtaiseen opetussuunnitelmaan (HOPS) sisällytetään opintoja Taideakatemian ja/tai Turun AMK:n muusta tarjonnasta.

Opiskelijalla on mahdollisuudet suorittaa osa opinnoistaan kansainvälisessä opiskelijavaihdossa. Opettajakunnassa vierailee myös ulkomaisia opettajia erilaisissa esitysprojekteissa. 

Koulutuksen jälkeen

Koulutuksen tavoitteena on valmistaa aloite- ja yhteistyökykyisiä, laaja-alaisesti taiteita arvostavia ja persoonallisia pedagogeja ja taiteilijoita teatterin alalle.

Valmistuttuasi sinulla on monipuoliset teatterialan tiedot ja taidot, taiteellispedagoginen näkemys sekä kyky soveltaa osaamistaan esittävän taiteen alalla ja taidekasvatuksessa. Voit toimia erilaisissa opetusalan tehtävissä, hankkeissa ja projekteissa, esitystoiminnassa sekä ohjelmantuotantotehtävissä tai yleisötyössä. Sinulla on myös valmiudet oman yrityksen perustamiseen ja soveltavan taiteen menetelmien käyttämiseen. 

Valmistuneet toimivat asiantuntijatehtävissä pedagogeina ja taiteilijoina teatteri-ilmaisun ohjaajana. Teatteri-ilmaisun ohjaaja työskentelee esimerkiksi teatteriryhmien ja harrastajateattereiden ohjaajana ja opettajana, esiintyjänä, yleisötyöntekijänä tai tuottajana.

Moni valmistunut tekee esityksiä taiteen vapaan kentän ryhmissä projektiluontoisesti. Opetustyö on yleensä teatteritaiteen perusopetusta tai draama-, teatteri- ja ilmaisukasvatusta oppilaitoksissa tai harrastajakentällä. Lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaaja voi työskennellä sosiaali- ja terveysalan hankkeissa tai soveltaa teatterilähtöisiä työmenetelmiä yhteisöjen kehittämiseen. Teatteri-ilmaisun ohjaaja voi soveltaa nukketeatterin menetelmiä työssään. Teatteri-ilmaisun ohjaaja toimii usein freelancerina tai yrittäjänä.  

ohjaaminen

dramaturgia

esiintyminen

nukketeatteri

pedagogiikka

Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:

esityksen ohjaaja

teatteripedagogi

harrastajateatterin ohjaaja

esiintyjä

teatterin opettaja

yleisötyöntekijä

teatterin kouluttaja

esittävän taiteen tuottaja

Miten yhteishaku etenee?

Katso yhteishaun etenemisen aikataulut

Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Kulttuurialan päivätoteutusten ensikertalaisuuskiintiö on 85 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon. Kultuurialan monimuoto-opintoihin ei ole ensikertalaisuuskiintiötä.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Koska opinnot alkavat?

Kevään yhteishaussa olevat koulutukset alkavat elokuussa. Tutustu uuden opiskelijan ohjeisiin.

Siirtohaku ja muut haut tutkintoon

Voit hakeutua meille opiskelemaan yhteishaun lisäksi myös muissa hauissa. Huomaathan, että kaikki koulutukset eivät ole mukana kaikissa hakutavoissa.

Siirtohaussa voit hakea siirtoa toisesta suomalaisesta korkeakoulusta Turun AMK:iin, tai siirtyä opiskelemaan AMK-tutkinnosta toiseen Turun AMK:n sisällä.

  • Katso tarkemmat ohjeet siirtohakuun.
  • Jos tämä koulutus on mukana haussa, löydät hakulomakkeen samasta Opintopolkulinkistä kuin yhteishaun lomakkeen.

Jos opintosi ovat jääneet kesken, voit hakea opiskeluoikeutta Turun AMK:iin ja suorittaa opintosi loppuun.

Kysy lisää

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

  • Ari Ahlholm

    Lehtori
    +358 50 598 5229
    ari.ahlholm@turkuamk.fi

Selaa koulutuksia

Opiskelijat istuvat jäätelöllä Turun jokirannassa