AMK-tutkinto, Polkuopinnot

Taloushallinto, tradenomi AMK

Kaksi naista ja mies keskustelevat luokkahuoneessa

Taloushallinnon ammattilaiseksi

Taloushallinnon koulutus on käytännönläheistä ja sillä on kiinteät yhteydet elinkeinoelämään. Opintojen aikana toteutettavat työelämälähtöiset tehtävät antavat sinulle mahdollisuuden verkostoitua yritysten ja organisaatioiden kanssa jo opintojen aikana.

Valmistuttuasi voit työskennellä liiketalouden ja taloushallinnon asiantuntija-, kehittämis- ja johtotehtävissä sekä yrittäjänä. Työtehtävät ja -ympäristöt ovat monipuolisia, ja koulutus antaa mahdollisuudet erilaisiin urapolkuihin.

Opintoja toteutetaan monipuolisesti. Perinteisten opintojaksojen lisäksi voit opiskella tiimeissä, projekteissa, suorittaa verkko-opintoja sekä työskennellä aitojen asiaksprojektien parissa opiskelijoiden omassa tilitoimistossa TradeTaseessa.

Mitä opinnot sisältävät?

Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto (tradenomi) on laajudeltaan 210 op. Se koostuu perus- ja ammattiopinnoista, valinnaisuutta sisältävästä laajentavasta osaamisesta, harjoittelusta sekä opinnäytetyöstä. Harjoittelu toteutetaan joustavasti opintojen aikana.

Ensimmäisen lukuvuoden aikana perehdyt liiketoiminnan perusteisiin ja opit alalla tarvittavia viestintä- ja kielitaitoja sekä tiimityö- ja projektityöskentelytaitoja. Perusopintojen jälkeen lähdet syventämään taloushallinnon ammattiopintojasi.

Ammattiopinnoissa painottuvat sekä taloushallinnon velvoitteiden hoitaminen että yrityksen päätöksentekoa tukevien laskelmien laadinta. Kirjanpidon, verotuksen ja palkkahallinnon käytännön kysymyksiin perehdytään tilitoimisto-osuuskunta TradeTaseen aidoissa asiakastilanteissa. Opinnoissa käytetään moderneja tietojärjestelmiä ja digitaalisen taloushallinnon välineitä.

Opintojen edetessä valinnaisuus lisääntyy. Voit laatia henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (HOPS) yhdistelemällä taloushallinnon opintoja ja ammatillista kehittymistäsi tukevia vapaasti valittavia opintoja. Voit myös lähteä opiskelijavaihtoon tai suorittaa harjoittelun ulkomailla.

Mihin tradenomit työllistyvät?

Valmistuneet tradenomit sijoittuvat monipuolisesti Suomeen tai ulkomaille erilaisiin asiantuntija- ja esihenkilötehtäviin

  • yrityksiin
  • kuntasektorille
  • valtion virastoihin ja laitoksiin
  • ns. kolmannelle sektorille eli yhdistyksiin ja järjestöihin.

Turun AMK:sta valmistuneista liiketalouden tradenomeista lähes 90 % oli vakituisessa työssä tai yrittäjänä viisi vuotta valmistumisen jälkeen. Heistä 73 % työskenteli koulutustaan vastaavalla alalla. (Lähde: Uraseurantakyselyt 2021 – 2023.)

Töissä.fi -sivusto kokoaa yhteen kaikkien ammattikorkeakouluista valmistuneiden uraseurantakyselyn tuloksia. Tutustu liiketalouden tradenomien erilaisiin tehtävänimikkeisiin ja työnkuviin:

liiketoiminta

taloushallinto

palkkahallinto

yritysverotus

Business Intelligence

Riskien hallinta

IFRS

Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:

palkanlaskija

kirjanpitäjä

controller

talouspäällikkö

taloushallinnon asiantuntija

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.

Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Voinko opiskella työn ohella?

Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu töiden ohessa opiskeltaviksi. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.

Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin, päiväaikaan. Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.

On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja

Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?

Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT. 

Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.

Lue lisää aiemman osaamisen hyväksilukemisesta.

Koska opinnot alkavat?

Kevään yhteishaussa ja kesän polkuopintohaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.

Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuopintohaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat tiedot löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Avoimen väylän haku, siirtohaku ja muut haut koulutukseen

Voit hakeutua meille opiskelemaan yhteishaun ja polkuopintojen haun lisäksi myös muissa hauissa. Huomaathan, että kaikki koulutukset eivät ole mukana kaikissa hakutavoissa.

Avoimen väylän haussa voit hakea tutkinto-opiskelijaksi suoritettuasi opintoja avoimessa AMK:ssa esimerkiksi polkuopintoina.

  • Tarkista avoimen väylän haussa mukana olevat koulutukset hakuohjeista.
  • Jos tämä koulutus on mukana haussa, löydät hakulomakkeen samasta Opintopolkulinkistä kuin yhteishaun lomakkeen.

Siirtohaussa voit hakea siirtoa toisesta suomalaisesta korkeakoulusta Turun AMK:iin, tai siirtyä opiskelemaan AMK-tutkinnosta toiseen Turun AMK:n sisällä.

  • Katso tarkemmat ohjeet siirtohakuun.
  • Jos tämä koulutus on mukana haussa, löydät hakulomakkeen samasta Opintopolkulinkistä kuin yhteishaun lomakkeen.

Muita hakuja koulutuksiimme ovat esimerkiksi haku valmentavan koulutuksen tai väyläopintojen perusteella.

  • Tutustu muihin hakuihin ja niissä tarjolla oleviin koulutuksiin hakuohjeissa.

Jos opintosi ovat jääneet kesken, voit hakea opiskeluoikeutta Turun AMK:iin ja suorittaa opintosi loppuun.

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

  • Anu Lehtinen

    Lehtori, Opinto-ohjaaja
    +358 50 598 5667
    anu.lehtinen@turkuamk.fi

Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.

Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!

Opiskelijat istuvat jäätelöllä Turun jokirannassa