AMK-tutkinto, Polkuopinnot

Sairaanhoitaja AMK

Kolme sairaanhoitajaa simulaationuken sängyn äärellä tekemässä hoitotoimenpiteitä.

Mitä sairaanhoitaja tekee?

Sairaanhoitajana olet hoitotyön osaaja. Tehtävänäsi yhteiskunnassa on tukea yksilöitä, perheitä ja yhteisöjä määrittämään, saavuttamaan ja ylläpitämään terveyttään. Sairaanhoitajana osaat toteuttaa ja kehittää hoitotyötä, joka on terveyttä edistävää ja ylläpitävää, sairauksia ehkäisevää ja parantavaa sekä kuntouttavaa.

Valmistuttuasi toimit itsenäisesti hoitotyön asiantuntijana hoitaessasi potilaita ja toteuttaessasi lääketieteellistä hoitoa. Autat ihmistä kohtaamaan sairastumisen ja vammautumisen sekä tuet häntä kuoleman lähestyessä. Toimit yhteistyössä eri ammattiryhmien kuten lääkäreiden, fysioterapeuttien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Mitä opinnot sisältävät?

Sairaanhoitajakoulutus sisältää ammatissa tarvittavan ydinosaamisen opinnot (180 op) ja laajentavan osaamisen opinnot (30 op).

Keskeinen osa koulutusta on ydinosaamiseen kuuluva ammattitaitoa edistävä harjoittelu, jota on yli kolmasosa opinnoista. Ydinosaamisen opinnot pohjautuvat EU:n ammattipätevyysdirektiiviin, ja koulutus antaa siten pätevyyden toimia sairaanhoitajan työssä EU-alueella. Ydinosaamisen opinnot sisältävät perehtymisen hoitotyön perusteisiin, eri ikäisten ihmisten terveyden edistämiseen ja erilaisia sairauksia sairastavien hoitotyöhön.

Laajentavan osaamisen opinnoissa syvennät asiantuntijuuttasi valitsemallasi erikoisalalla tai erikoisosaamisessa. Tarjolla on opintoja esimerkiksi

  • akuutti- ja tehohoidon
  • sisätauti-kirurgisen
  • perioperatiivisen
  • gerontologisen
  • mielenterveys- ja päihdehoitotyön
  • lasten, nuorten ja perheen hoitotyön
  • syöpä- ja palliatiivisen hoitotyön alueelta.

Huomaathan, että kaikkia näitä suuntaavia opintoja ei ole välttämättä aina tarjolla. Tarjonta ja vaihtoehdot riippuvat muun muassa opiskelijoiden kiinnostuksesta ja valinnoista.

Opintojen aikana, esimerkiksi harjoittelussa, opinnäytetyössä tai jopa teoriaopinnoissa, sinulla on mahdollisuus osallistua myös TKI-projekteihin. TKI-projektit ovat Turun AMK:n soveltavaa tutkimus- ja kehitystyötä, jota toteuttavat tutkimusryhmät. Tutustu terveyden ja hyvinvoinnin tutkimusryhmiin ja projekteihin.

Kaikissa koulutuksen toteutusmuodoissa on sama opetussuunnitelma. Tutustu opetussuunnitelmaan opinto-oppaassa:

Millaista opiskelu on?

Sairaanhoitajaksi voit opiskella päivä-, monimuoto- tai verkkototeutuksessa, Turussa tai Salossa. Eri toteutusmuotojen ja kampuksien opiskelutavat eroavat toisistaan.

Päivätoteutus, Turku

Päivätoteutuksessa lähiopetusta on arkisin, pääsääntöisesti päiväaikaan Turussa Kupittaan kampuksella.

Teoriaopinnot sisältävät luento-, verkko- ja itsenäistä opiskelua sekä ryhmä- ja projektitöitä. Harjoittelu on kiinteä osa opintoja. Luokka- ja simulaatioharjoituksissa opit perustaidot, jonka jälkeen voit siirtyä harjoitteluun aidoissa hoitotilanteissa ja -tiloissa.

Ensimmäisen lukukauden jälkeen opinnot sisältävät harjoittelua työelämässä 5 – 7 viikkoa / harjoittelujakso. Harjoittelu on pääsääntöisesti kokoaikaista työskentelyä, ja se sisältää myös kolmivuorotyötä.

Turun kampuksen päivätoteutus sopii hyvin sinulle, jos

  • haluat mahdollisimman paljon lähiopintoja
  • haaveilet perinteisestä opiskelijaelämästä
Päivätoteutus, Salo (Campuskoti Merihelmi)

Salon kampuksen päivätoteutuksessa opiskellaan uudenlaisin menetelmin. Pääset heti opintojen alkuvaiheessa harjoittelemaan hoitotyötä aidossa työympäristössä Campuskoti Merihelmessä.

Campuskoti Merihelmi on Salon kaupungin hoivayksikkö, joka yhdistää vanhustyön aidon työympäristön ja sairaanhoitajakoulutuksen osaamisen. Opinnot alkavat perehdytysjaksolla, jonka jälkeen siirryt heti ensimmäiseen harjoitteluusi Campuskoti Merihelmessä. Harjoittelu toteutuu samanaikaisesti teoriaopintojen kanssa ja pääset siten soveltamaan opittua heti käytäntöön.

Ensimmäisen lukukauden jälkeen opinnot sisältävät harjoittelua työelämässä 5 viikkoa / harjoittelujakso. Harjoittelu on pääsääntöisesti kokoaikaista työskentelyä, ja se sisältää myös kolmivuorotyötä. Harjoittelun ohella opintoihin kuuluu teoriaopintoja luento-, verkko- ja itsenäisenä opiskeluna sekä ryhmä- ja projektitöitä.

Salon kampuksen päivätoteutus sopii hyvin sinulle, jos

  • haluat päästä heti harjoittelemaan käytännön työtä
  • haluat kokeilla uudenlaisia oppimistapoja
  • tiivis pienempi Salon kampuksen opiskelua tukeva opiskeluyhteisö kiinnostaa sinua
Monimuotototeutus, Turku tai Salo

Monimuotokoulutuksissa lähiopetusta on vähintään kerran viikossa, sovittuna ajankohtana Turussa Kupittaan kampuksella, Salossa IoT Campuksella tai verkossa etänä.

Teoriaopinnot sisältävät luento-, verkko- ja itsenäistä opiskelua sekä ryhmä- ja projektitöitä. Vaikka kontaktiopetuksen määrä on pieni, opiskelu on päätoimista eli n. 40 h viikossa. Itsenäiseen opiskeluun sekä ryhmätöihin on varattava riittävästi aikaa.

Harjoittelu on kiinteä osa opintoja. Luokka- ja simulaatioharjoituksissa opit perustaidot, jonka jälkeen voit siirtyä harjoitteluun aidoissa hoitotilanteissa ja -tiloissa.

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma koulutuksen alussa.  Henkilökohtaisessa oppimissuunnitelmassa huomioidaan opiskelijan aiemmin hankittu koulutukseen soveltuva osaaminen ja osa opinnoista voidaan hyväksilukea aiempaan osaamiseen tai koulutukseen perustuen.

Lähiopetuksen määrä vaihtelee ja lähiopetuspäivät selviävät koulutuksen alkaessa. Käytännön harjoittelua työelämässä on 5-7 viikkoa / harjoittelujakso. Harjoittelu on pääsääntöisesti kokoaikaista työskentelyä, ja se sisältää myös kolmivuorotyötä.

Opinnot on kuitenkin suunniteltu siten,  että työn tekeminen on osin mahdollista koulutuksen aikana.

Monimuotototeutus sopii hyvin sinulle, jos

  • asut kauempana, eikä opiskelupaikkakunnalle muutto ole mahdollista
  • haluat työskennellä osittain opintojen ohessa
  • sinulla on jo aiempaa koulutusta tai kokemusta sote-alalta. Aiempi kokemus ei ole kuitenkaan edellytys koulutukseen.
  • sinulla on riittävät valmiudet itsenäiseen työskentelyyn, opiskelun suunnitteluun ja itsesi johtamiseen opiskelun läpiviennissä
Verkko-opinnot

Sairaanhoitajakoulutuksen verkkototeutuksessa opiskelet teoriaopinnot verkossa noin kolme tuntia tiettynä päivänä viikossa. Verkko-opiskelu sisältää siten aikataulutettua kontaktiopetusta, ryhmätyöskentelyä sekä itsenäistä opiskelua.

Luokkatilanteissa tapahtuvat käytännön harjoittelut (luokka – ja simulaatioharjoitukset) toteutetaan ennalta sovitusti kokonaisina lähiopetuspäivinä Turussa Kupittaan kampuksella. Lähiopetusta voi olla päivisin (klo 8-18).

Käytännön harjoittelua työelämässä on noin 5-7 viikkoa / harjoittelujakso. Harjoittelu on pääsääntöisesti kokoaikaista työskentelyä, ja se voi sisältää myös kolmivuorotyötä.

Verkko-opinnot sopivat hyvin sinulle, jos

  • asut kauempana, eikä opiskelupaikkakunnalle muutto ole mahdollista
  • haluat työskennellä osittain opintojen ohessa
  • sinulla on jo aiempaa koulutusta tai kokemusta sote-alalta. Aiempi kokemus ei ole kuitenkaan edellytys koulutukseen.
  • sinulla on riittävät valmiudet itsenäiseen työskentelyyn, opiskelun suunnitteluun ja itsesi johtamiseen opiskelun läpiviennissä

Mihin sairaanhoitaja työllistyy?

Sairaanhoitajana voit työskennellä esimerkiksi

  • terveyskeskuksissa
  • sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa
  • ensihoitoyksiköissä
  • lääkäriasemilla
  • terveysalan järjestöissä
  • itsenäisenä yrittäjänä
  • digitaalisissa palveluympäristöissä.

Kokemuksen kartuttua ja lisäkoulutuksen myötä voi saada myös erityistehtäviä hoitotyössä. Voit esimerkiksi pitää itsenäisesti sairaanhoitajan vastaanottoa, suorittaa lisäkoulutusta vaativia toimenpiteitä, erikoistua johonkin hoitotyön erityisaihepiiriin, vaikkapa haavahoidon asiantuntijaksi, ja olla mukana kehittämässä siihen liittyvää toimintaa työyhteisössä.

Joissakin tapauksissa sairaanhoitajan työ voi olla muutakin kuin asiakastyötä, esimerkiksi järjestöissä sairaanhoitaja voi toimia hoitotyön asiantuntijana erilaisissa suunnittelu- ja kehittämistehtävissä.

Sairaanhoitajakoulutuksen jälkeen sinulla on mahdollisuus jatkaa ylempään AMK-tutkintoon Turun AMK:n Master Schoolissa. Halutessasi voit aloittaa YAMK-opinnot jo sairaanhoitajaopintojen aikana avoimessa AMK:ssa.

Sairaanhoitajan ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suorittanut voi hakea Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta virallista oikeutta harjoittaa sairaanhoitajan ammattia.

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.

Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa edellytetään, että opiskelija on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun. Lisäksi alan koulutuksissa on alaikäisten turvallisuutta sekä potilas- ja asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka rajoittavat opiskelijaksi ottamista.

Perehdy opiskelijan terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviin vaatimuksiin jo hakuvaiheessa.

Voinko opiskella työn ohella?

Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu siten, että töiden ja opiskelun yhdistäminen on paremmin mahdollista. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.

Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin (klo 8 – 18). Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.

On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja

Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?

Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT. 

Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.

Lue lisää aiemman osaamisen hyväksilukemisesta.

Koska opinnot alkavat?

Kevään yhteishaussa ja kesän polkuhaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.

Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuhaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat tiedot löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Avoimen väylän haku, siirtohaku ja muut haut koulutukseen

Voit hakeutua meille opiskelemaan yhteishaun ja polkuopintojen haun lisäksi myös muissa hauissa. Huomaathan, että kaikki koulutukset eivät ole mukana kaikissa hakutavoissa.

Avoimen väylän haussa voit hakea tutkinto-opiskelijaksi suoritettuasi opintoja avoimessa AMK:ssa esimerkiksi polkuopintoina.

  • Tarkista avoimen väylän haussa mukana olevat koulutukset hakuohjeista.
  • Jos tämä koulutus on mukana haussa, löydät hakulomakkeen samasta Opintopolkulinkistä kuin yhteishaun lomakkeen.

Siirtohaussa voit hakea siirtoa toisesta suomalaisesta korkeakoulusta Turun AMK:iin, tai siirtyä opiskelemaan AMK-tutkinnosta toiseen Turun AMK:n sisällä.

  • Katso tarkemmat ohjeet siirtohakuun.
  • Jos tämä koulutus on mukana haussa, löydät hakulomakkeen samasta Opintopolkulinkistä kuin yhteishaun lomakkeen.

Muita hakuja koulutuksiimme ovat esimerkiksi haku valmentavan koulutuksen tai väyläopintojen perusteella.

  • Tutustu muihin hakuihin ja niissä tarjolla oleviin koulutuksiin hakuohjeissa.

Jos opintosi ovat jääneet kesken, voit hakea opiskeluoikeutta Turun AMK:iin ja suorittaa opintosi loppuun.

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

  • Sari Kallio

    Lehtori, Opinto-ohjaaja
    +358 50 385 4114
    sari.kallio@turkuamk.fi

Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.

Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!

Selaa koulutuksia

Opiskelijat istuvat jäätelöllä Turun jokirannassa
Salon IOT kampusrakennus