Rakennusarkkitehti AMK
Rakennusarkkitehtina suunnittelet kestäviä ja ympäristöystävällisiä sekä kaikille soveltuvia esteettisiä ja esteettömiä julkisia tiloja ja asuinrakennuksia.
Turun ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtikoulutus tarjoaa laadukkaan oppimisympäristön, josta saat vankan teoreettisen perustan, käytännön taitoja sekä mahdollisuuden osallistua opiskelijaprojekteihin ja työelämäyhteistyöhön.
Tutkintonimike
Rakennusarkkitehti (AMK)
Laajuus ja kesto
Toteutustapa
Paikka
Opetuskieli
Opiskele rakennusarkkitehdiksi
Rakennusarkkitehti (AMK) -koulutus tarjoaa monipuolisia opintoja, jotka kattavat julkisten palvelurakennusten sekä asuinrakennusten rakennussuunnittelutehtävien keskeiset osaamisalueet, kuten rakennusopin, rakennustekniikan, arkkitehtuurin historian ja teorian, ympäristötekniikan ja kestävän rakentamisen periaatteet.
Opinnoissa kiinnitetään huomio vihreän siirtymän periaatteisiin. Saat tietoja ja taitoja energiatehokkaiden rakennusten suunnittelusta sekä vähähiilisten materiaalien ja teknologioiden käytöstä. Tutustut myös kestävän kehityksen periaatteisiin ja opit niiden soveltamista rakennussuunnittelussa käyttäen digitaalisia rakentamisen tietomalleihin perustuvia menetelmiä.
Mitä opinnot sisältävät?
Rakennusarkkitehti (AMK) -koulutus on laajuudeltaan 240 opintopistettä ja sen suunniteltu kesto on 4 vuotta. Opinnot sisältävät ydinopintoja, ammattiopintoja, harjoittelua ja opinnäytetyön.
Ydinopinnoissa opit matemaattis-luonnontieteellisiä aineita, kieliä ja viestintäosaamista sekä arkkitehtuurin perusteita. Ammattiopintoihin sisältyy julkisten tilojen sekä asuinrakennusten suunnittelua, arkkitehtuurin historiaa ja teoriaa sekä rakennusoppia ja -tekniikkaa.
Opintoihin kuuluvaa harjoittelua (30 op) suoritetaan sekä rakennustyömailla että suunnittelutoimistoissa. Opinnäytetyö on itsenäisesti suoritettava tutkimus-, kehittämis- tai suunnittelutyö, joka sijoittuu opintojen loppuvaiheeseen.
Keskeisenä osaamistavoitteena opinnoissa on rakennusalan kelpoisuusvaatimusten täyttyminen Ympäristöministeriön ohjeen (YM2/601/2015 12.3.2015) mukaisesti.
Koulutuksen jälkeen
Rakennusarkkitehtina voit työskennellä arkkitehti- tai insinööritoimistoissa uudis- tai korjaushankkeiden rakennus- tai pääsuunnittelutehtävissä.
Voit myös toimia rakennuttaja tai rakennusliikeorganisaatioissa rakennusuunnittelutehtävien tilaajana, suunnittelun ohjauksessa tai suunnittelutyön johtajana. Myös viranomaistehtävät julkisten toimijoiden rakennuttaja- ja tarkastusviranomaisena ovat mahdollisia.
Näistä saat osaamista
asuntoarkkitehtuuri
julkinen rakentaminen
kaupunkisuunnittelu
muuntojoustavat rakennukset
korjaussuunnittelu
tietomallinnus
Työllistyminen
Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:
rakennusarkkitehti
rakennesuunnittelija
arkkitehtisuunnittelija
pääsuunnittelija
suunnittelupäällikkö
rakennustarkastaja
tietomallikoordinaattori
Hae koulutukseen
Voit hakea tähän koulutukseen yhteishaussa.
Koulutus on mukana seuraavissa hauissa:
Miten opiskelijat valitaan?
Opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Lisäksi hakijat osallistuvat erilliseen soveltuvuuskokeeseen. Koe voi vaatia ennakkovalmistautumista.
Hakulomake Opintopolussa
Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?
Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
- Lisäksi koulutukseen hakevat osallistuvat erilliseen soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskoe voi vaatia ennakkovalmistautumista.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?
Löydät yhteishaun opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.
Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, jotka hakevat ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa.
Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.
Voinko opiskella työn ohella?
Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu töiden ohessa opiskeltaviksi. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.
Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin, päiväaikaan. Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.
On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja
Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?
Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT.
Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.
Koska opinnot alkavat?
Kevään yhteishaussa mukana olevat koulutukset alkavat elokuussa.
Syksyn yhteishaussa mukana olevat koulutukset alkavat tammikuussa.
Kysy lisää
Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut
Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:
Saitko opiskelupaikan?
Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.
Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!
Opiskelijakaupunkina Turku
Turku on todellinen opiskelijakaupunki, jo vuodesta 1640. Kaupungissa on yhteensä on 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Turussa kaikki on lähellä ja arki sujuu. Turkulaisista korkeakouluopiskelijoista 98 % suosittelee Turkua opiskelupaikkana.