AMK-tutkinto, Polkuopinnot

Matkailu ja wellness liiketoimintana, tradenomi AMK

Opiskelijat esiintyvät luentosalissa.

Matkailu- ja wellness -liiketoiminnan asiantuntijaksi

Kokonaisvaltaista, fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvää oloa ja virkistymistä edistävä hyvinvointi- eli wellness-matkailu on yksi kansainvälisesti nopeimmin kasvavista matkailun sektoreista. Hyvinvointia lisääviin palveluihin ja tuotteisiin panostetaan yhä useammin myös kotona sekä työpaikoilla. Ennusteiden mukaan wellness-trendi tulee vaikuttamaan yhä useampien alojen liiketoimintaan.

Vastaavaa koulutusta ei ole tarjolla muualla eteläisessä Suomessa, minkä vuoksi saatkin koulutuksesta erityisosaamista, jolla erotut työnhakutilanteessa.

Myös vastuullinen, niin henkilöstön, asiakkaat, ympäristön kuin laajemminkin yhteiskunnan edun huomioiva liiketoiminta on entistä tärkeämpää. Vastuullisen liiketoiminnan ymmärrys yhdistettynä wellness- sekä elämysosaamiseen avaa sinulle ovia moniin uusiin uramahdollisuuksiin.

Kenelle koulutus sopii?

Matkailu- ja wellness-liiketoimintaan erikoistuva tradenomikoulutus Turun ammattikorkeakoulussa sopii sinulle, joka

  • olet luonteeltasi ihmisten kanssa toimeen tuleva ja positiivinen sekä haluat, että asiakkaasi kokevat elämyksiä ja voivat hyvin
  • haluat oppia, miten yritys toimii vastuullisesti ja kilpailukykyisesti
  • olet kiinnostunut kulttuureista, kielistä sekä kansainvälisyydestä sekä halukas opiskelemaan suomen kielen lisäksi englanniksi
  • haluat opiskella nopeasti kehittyvälle alalle moderneissa tiloissa Turussa, joka on sekä vilkas korkeakoulukaupunki että vetovoimainen matkailun ja vapaa-ajanvieton kohde, jonka tarjontaan tutustut myös opintojaksojen työelämäprojekteissa.

Mitä opinnot sisältävät?

Tradenomi (AMK) -tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä. Perehdyt opinnoissa yleisesti sekä matkailuun, vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyvien palveluiden näkökulmasta

  • markkinointiin,
  • myyntiin,
  • tuotekehitykseen,
  • kannattavuuteen,
  • henkilöstöjohtamiseen ja
  • vastuulliseen liiketoimintaan.

Opintojasi luonnehtivat työelämän toimeksiannoista tehtävät projektit, joissa sovellat uutta tietoa käytäntöön. Opintojen aikana verkostoidut jo työelämässä olevien alan osaajien, muiden alojen opiskelijoiden ja vaihto-opiskelijoiden kanssa. Opintojaksoilla hyödynnetään lähi- ja verkkotyöskentelyä sekä opiskelua itsenäisesti ja pienryhmissä.

Vapaasti valittavat opinnot, työharjoittelu sekä opinnäytetyö muodostavat yhteensä runsaan kolmanneksen tutkinnosta, joten niitä koskevilla valinnoillasi voit hankkia erityisosaamista. Voit erikoistua vaikkapa digitaalisiin myynti- ja markkinointikanaviin, wellness- tai tapahtumaliiketoimintaan tai jonkin teeman mukaiseen matkailu- ja vapaa-ajantarjontaan, kuten luonto-, kulttuuri-, kongressi- tai urheilutarjontaan.

Matkailu-, elämys- ja wellness-liiketoimintaa leimaa vahvasti kansainvälisyys. Alan ammattilaisen tulee osata kehittää ja tuottaa kansainvälisten kohderyhmien tarpeisiin vastaavaa palvelutarjontaa, asiakaspalvelua sekä markkinointiviestintää. Korkeakouluopiskelu tarjoaa monia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Sinun on mahdollista lähteä esimerkiksi opiskelijavaihtoon tai suorittaa harjoittelujakso ulkomailla.

Koulutuksen jälkeen

Tulevaisuuden työtehtäväsi sisältävät esimerkiksi asiakkaiden neuvontaa, tarpeiden kartoitusta, palveluiden tuottamista, markkinointiviestintää sekä myyntiä. Työhön kuuluu usein myös esihenkilö- tai asiantuntijatehtäviä kuten markkinoinnin, myyntikanavien ja uusien tuotteiden suunnittelua, hinnoittelua tai henkilöstöjohtamista.

Voit sijoittua erilaisiin matkailu-, hyvinvointi- ja vapaa-ajan yrityksiin, julkisen tai kolmannen sektorin organisaatioihin. Työpaikkasi voi olla esimerkiksi

  • hotellissa,
  • kylpylöissä,
  • ohjelma- ja tapahtumapalveluyrityksessä,
  • matkanjärjestäjäsektorilla,
  • online-varauspalveluissa tai
  • matkakohteiden markkinointiorganisaatioissa.

matkailu

wellness

vastuullisuus

liiketoiminta

elämystalous

tuotekehitys

tapahtumat

Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:

markkinointisuunnittelija

matkailupäällikkö

matkailu- ja kulttuuripalveluiden tuottaja

kongressisihteeri

vastaanottopäällikkö

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.

Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Voinko opiskella työn ohella?

Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu töiden ohessa opiskeltaviksi. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.

Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin, päiväaikaan. Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.

On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja

Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?

Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT. 

Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.

Lue lisää aiemman osaamisen hyväksilukemisesta.

Koska opinnot alkavat?

Kevään yhteishaussa ja kesän polkuhaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.

Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuhaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat tiedot löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

  • Anu Lehtinen

    Lehtori, Opinto-ohjaaja
    +358 50 598 5667
    anu.lehtinen@turkuamk.fi

Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.

Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!

Opiskelijat istuvat jäätelöllä Turun jokirannassa