AMK-tutkinto, Polkuopinnot

Liiketalous, tradenomi AMK

Opiskelijat istuvat portailla ja seuraavat esitystä.

Minustako tradenomi?

Tavoitteletko näköalapaikkaa liiketalouden asiantuntijatehtävissä? Haluatko kehittyä kansainväliseksi tiimiosaajaksi ja toimia monialaisessa ja -kulttuurisessa toimintaympäristössä? Tradenomin tutkinto tarjoaa sinulle mielenkiintoiset työskentelymahdollisuudet niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Tradenomilla on

  • laaja-alainen ammatillinen osaaminen: käytännölliset perustiedot ja -taidot asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimimiseen yrityksissä tai julkisella sektorilla
  • hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot
  • hyvä kielitaito
  • edellytykset alan kehityksen seuraamiseen ja jatkuvaan kouluttautumiseen

Valmistuttuasi voi työskennellä liiketalouden asiantuntija-, kehittämis- ja johtotehtävissä sekä yrittäjänä.

Millaista opiskelu on?

Koulutus on kansainvälistä ja käytännönläheistä ja sillä on kiinteät yhteydet elinkeinoelämään. Opintojen aikana tehtävät työelämälähtöiset projektit ja erilaiset oppimisympäristöt, kuten BisnesAkatemia, MyyntiAkatemia ja Asiakaskäyttäytymisen laboratorio antavat sinulle mahdollisuuden verkostoitua yritysten ja organisaatioiden kanssa jo opintojen aikana.

Liiketalouden koulutuksessa opintoja toteutetaan monipuolisesti. Päivätoteutuksessa opetusta on kampuksella maanantaista perjantaihin klo 8-18 välillä. Perinteisten opintojaksojen lisäksi voit opiskella tiimeissä, projekteissa tai suorittaa verkko-opintoja. Opinnoissa korostuvat erityisesti tiimityöskentelyn ja yhdessä oppimisen taidot.

Yrittäjyys on keskeisessä roolissa liiketalouden opinnoissa ja opiskelijayrittäjyyttä tuetaan monin tavoin. Voit suorittaa opintoja myös omassa yrityksessä.

Mitä opinnot sisältävät?

Tradenomin tutkinto koostuu ydin- ja laajentavan osaamisen opinnoista, harjoittelusta sekä opinnäytetyöstä. Ensimmäisen lukuvuoden aikana perehdyt liiketoiminnan perusteisiin ja opit alalla tarvittavia viestintä- ja kielitaitoja sekä tiimityö- ja projektityöskentelytaitoja.

Toisena ja kolmantena lukuvuotena valinnaisuus lisääntyy, ja syvennyt valitsemasi osaamispolun opintoihin. Valittavanasi on yksi kolmesta osaamispolusta:

Business Operations Management

Business Operations Management -osaamispolun opinnoissa opiskelet markkinointia, myyntiä, henkilöstöhallintoa ja johtamista yhdessä vaihto-opiskelijoidemme kanssa. Osaamispolun opinnot ovat englanninkielisiä.

Englanninkieliset opinnot, käytännön projektit ja monikulttuurisissa ryhmissä toimiminen antavat sinulle valmiudet toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä erilaisissa liiketalouden tehtävissä.

Innovatiivinen liiketoiminta ja yrittäjyys (BisnesAkatemia)

Innovatiivisessa liiketoiminnassa ja yrittäjyydessä (BisnesAkatemia) hankit laajan bisnesosaamisen projektien, aktiivisen osuuskuntatoiminnan ja asiakas- sekä työelämäkohtaamisten avulla.

Osuuskuntatoiminnassa oppiminen tapahtuu todellisissa asiakasprojekteissa yhdessä tiimin jäsenten kanssa. Voit suunnitella oman oppimispolkusi ja laatia joustavasti henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi.

Opintojen aikana opit toimimaan sekä itsenäisesti ja yrittäjämäisesti että tiimissä verkostoja luoden. Opinnot valmentavat sinua työskentelemään vastuullisissa tehtävissä toisen palveluksessa tai itsenäisenä yrittäjänä.

Markkinointi ja myynti

Markkinoinnin ja myynnin osaajat sijoittuvat monipuolisiin markkinoinnin, myynnin ja asiakaspalvelun tehtäviin. Opinnoissa painotetaan asiakaslähtöisyyttä, ratkaisuhakuisuutta sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Opintojen aikana saat käytännön valmiuksia asiakaskartoitukseen, asiakkuuksien hankintaan ja ylläpitoon, markkinointiviestintään sekä markkinointi- ja myyntitoimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen.

Opintojaksoilla, MyyntiAkatemiassa sekä asiakaskäyttäytymisen laboratorio -oppimisympäristössä toteutettavien työelämäprojektien avulla voit verkostoitua ja hankkia itsellesi hyödyllisiä yrityskontakteja.

Tutkinto kokonaan englanniksi

Voit opiskella liiketalouden tradenomitutkinnon myös kokonaan englanninkielisessä Business Adminstration -koulutuksessa. Koulutus on vahvasti kansainvälinen ja ryhmässäsi opiskelee tulevia liiketalouden ammattilaisia ympäri maailman.

Englanninkielisessä koulutuksessa on tarjolla Business Operations Management -osaamispolun opinnot. Koulutukseen haetaan kevään ensimmäisessä yhteishaussa.

Lue lisää koulutuksesta englanniksi

Mihin tradenomit työllistyvät?

Valmistuneet tradenomit sijoittuvat monipuolisesti Suomeen tai ulkomaille erilaisiin asiantuntija- ja esihenkilötehtäviin

  • yrityksiin
  • kuntasektorille
  • valtion virastoihin ja laitoksiin
  • ns. kolmannelle sektorille eli yhdistyksiin ja järjestöihin.

Turun AMK:sta valmistuneista liiketalouden tradenomeista lähes 90 % oli vakituisessa työssä tai yrittäjänä viisi vuotta valmistumisen jälkeen. Heistä 73 % työskenteli koulutustaan vastaavalla alalla. (Lähde: Uraseurantakyselyt 2021 – 2023.)

Töissä.fi -sivusto kokoaa yhteen kaikkien ammattikorkeakouluista valmistuneiden uraseurantakyselyn tuloksia. Tutustu liiketalouden tradenomien erilaisiin tehtävänimikkeisiin ja työnkuviin:

Näistä saat osaamista

Liiketoimintamallit

Esihenkilötaidot

Työyhteisöt ja HR

Asiakaskokemus

Brändinhallinta

Palvelumuotoilu

Yrittäjyys

Neuvottelutaidot

Digitaalinen liiketoiminta

Markkinatutkimus

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.

Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Voinko opiskella työn ohella?

Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu töiden ohessa opiskeltaviksi. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.

Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin, päiväaikaan. Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.

On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja

Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?

Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT. 

Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.

Lue lisää aiemman osaamisen hyväksilukemisesta.

Koska opinnot alkavat?

Kevään yhteishaussa ja kesän polkuhaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.

Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuhaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat tiedot löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

  • Anu Lehtinen

    Lehtori, Opinto-ohjaaja
    +358 50 598 5667
    anu.lehtinen@turkuamk.fi

Selaa koulutuksia

Opiskelijat istuvat jäätelöllä Turun jokirannassa