Konetekniikka, insinööri AMK
Konetekniikan insinöörikoulutuksen vahvat perusopinnot ja monipuoliset erikoistumisalat tarjoavat sinulle hyvät työllistymismahdollisuudet erilaisiin yrityksiin ja tehtäviin. Opinnoissa painotetaan käytännönläheisyyttä, teoriaosaamista unohtamatta.
Voit opiskella konetekniikan insinööriksi päivä- tai monimuotokoulutuksessa, tai kokonaan englanninkielisessä koulutuksessa.
Tutkintonimike
Insinööri (AMK)
Laajuus ja kesto
Toteutustapa
Paikka
Opetuskieli
Konetekniikan ammattilaiseksi
Konetekniikan insinöörikoulutus antaa sinulle vahvan teknisen perusosaamisen, jota tarvitaan monissa työtehtävissä teknologiateollisuudessa. Opinnoissasi painottuvat itsenäinen ote ja monipuolisuus. Pääpaino on käytännönläheisessä opetuksessa, johon liittyvät monipuoliset laboratoriotyöt ja projektit nykyaikaisissa laboratorioissamme.
Konetekniikan insinöörit ovat erittäin haluttuja työmarkkinoilla. Varsinais-Suomen meri- ja metalliteollisuuden hyvät tulevaisuuden näkymät houkuttelevat opiskelemaan konetekniikkaa Turun ammattikorkeakouluun, koska insinööriosaamiselle on kysyntää ja uramahdollisuudet ovat erinomaiset.
Mitä opinnot sisältävät?
Opinnot koostuvat ydin- ja laajentavan osaamisen opinnoista, vapaasti valittavista opinnoista, harjoittelusta sekä opinnäytetyöstä.
Ydinosaamisen opinnoissa saat koneinsinöörin ammatissa tarvittavan matemaattisluonnontieteellisen perustan, koneteknisen perusosaamisen sekä kieli-, talous- ja vuorovaikutustaidot.
Laajentavan osaamisen opinnoissa erikoistut valitsemiisi tekniikan osa-alueisiin ja teollisuuden toimialoihin.
Päivätoteutuksessa voit valita erikoistumisalasi seuraavista vaihtoehdoista:
- koneautomaatiotekniikka
- meritekniikka
- moottori- ja energiateknologia
- tuotantotekniikka
- tuotekehitystekniikka
Monimuotototeutuksessa ei valita erikoistumisalaa, vaan laajentavan osaamisen opinnot koostuvat kaikilla koneautomaatiotekniikan ja tuotantotekniikan opinnoista.
Koulutus tarjoaa perustutkinnon lisäksi muun muassa seuraavia pätevyyksiä, joita työnantajat arvostavat: sähkötyöturvallisuus-, työturvallisuus- ja tulityökortit sekä 3D-suunnittelijan sertifikaatti (CSWA).
Tutustu tarkemmin koulutuksen opetussuunnitelmaan opinto-oppaassa:
Erikoistumisalat
Konetekniikan koulutuksen päivätoteutuksessa erikoistumisala valitaan kolmannella lukukaudella ja syventävät opinnot alkavat neljännen lukauden alussa.
Monimuotototeutuksessa opinnot ovat on kaikille yhteiset, ja ne sisältävät moduuleja koneautomaatiotekniikan ja tuotantotekniikan erikoistumisaloilta.
Koneautomaatiotekniikka
Koneautomaatiotekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa automaation ohjausjärjestelmät, teollisuusrobotiikka, konenäkö- ja sensoritekniikka sekä kenttäväylät. Opiskelijoiden laboratoriotunnelmia voit seurata Instagramissa tunnisteella #roboturku.
Koneautomaation opinnot antavat sinulle hyvät eväät automaatiolaitteiden suunnitteluun ja ohjelmointiin sekä kokonaisymmärryksen automaatiosta osana tuotantoa.
Meritekniikka
Meritekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa laivanrakennus, offshore ja telakkatekniikka. Meritekniikan opinnoissa perehdyt meriteollisuuden eri toimijoihin ja toimintoihin, kuten telakka- ja veneteollisuuteen.
Pääset jo opiskeluaikana kontaktiin kansainvälisen teollisuudenalan verkostojen kanssa, sekä tutustut suurten projektien toteuttamiseen ja hallintaan.
Moottori- ja energiateknologia
Moottori- ja energiateknologiassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa työkoneiden voimalinjat, diesel- ja kaasumoottorit, voimalaitos- ja virtaustekniikka sekä kunnossapito- ja kylmätekniikka.
Opinnoissa hyödynnetään tietokoneohjelmia, joilla mallinnetaan virtausta, lämmönsiirtoa, voimalaitosprosesseja ja mäntämoottoreita, sekä tehdään monipuolisia laboratorioharjoituksia.
Tuotantotekniikka
Tuotantotekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa CNC-koneet, lasertekniikka, lean, levytyö, liitostekniikat ja koneistustekniikka sekä ainetta lisäävä valmistus (3D-tulostus), tuotantoautomaatio ja teollisuusrobotiikka.
Tuotantotekniikan opinnoissa perehdyt paitsi valmistusmenetelmiin syvällisemmällä tasolla, myös valmistuksen tietojärjestelmiin, työvälinesuunnitteluun, laatuun sekä tuotannon suunnitteluun ja johtamiseen.
Tuotekehitystekniikka
Tuotekehitystekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa virtuaalisuunnittelu, 3D-suunnittelu, simulointi, mallinnus ja tuotetiedon hallinta (PDM/PLM).
Tuotekehitystekniikan opinnoista saat vahvan koneenrakennuksen teoreettisen tietotaidon, materiaalitekniikan ja modernin valmistustekniikan tuntemuksen sekä tietokoneavusteisen suunnittelun ja tuotetiedon hallinnan osaamisen.
Millaista opiskelu on?
Voit opiskella konetekniikan insinööritutkinnon päivä- tai monimuotokoulutuksessa. Opintojen sisältö ja opiskelutavat eroavat eri vaihtoehdoissa.
Päivätoteutus
Päivätoteutuksessa lähiopetusta on arkisin, pääsääntöisesti päiväaikaan Turussa Kupittaan kampuksella.
Opinnot sisältävät monipuolista lähiopetusta sekä itsenäistä opiskelua kirjallisuuden ja erilaisten oppimistehtävien avulla. Opintoihin kuuluu runsaasti käytännönläheisiä harjoituksia ja tiimityötä. Työelämäyhteistyö on merkittävässä roolissa opinnoissa, ja yrityksiltä saatuja käytännön toimeksiantoja ratkotaan projektitöinä.
Turun kampuksen päivätoteutus sopii hyvin sinulle, jos
- haluat mahdollisimman paljon lähiopintoja
- haluat enemmän vaihtoehtoja erikoistumisalan valintaan
- sinulla ei ole aiempaa koulutusta tai kokemusta alalta
- haaveilet perinteisestä opiskelijaelämästä
Monimuotototeutus
Monimuotototeutuksessa lähiopetusta on 2 – 4 arkipäivänä (keskimäärin 2 päivänä) kuukaudessa Turussa Kupittaan kampuksella. Lisäksi opiskelua tukevaa ohjausta on viikoittain (keskimäärin 1 ilta viikossa) etäohjauksena.
Opinnot koostuvat asiantuntijaluennoista, itsenäisestä etätyöskentelystä, ryhmätehtävistä ja verkko-opiskelusta. Lähiopetusta on vähän ja opiskelulle tulee varata viikottain riittävästi aikaa. Opiskelijalta vaaditaan itseohjautuvaa ja suunnitelmallista otetta opintojen suorittamiseen myös itsenäisesti.
Opiskelu on mahdollista päivätyön ohessa, kuitenkin niin, että lähipäiville osallistuminen on ensisijaisen tärkeää.
Monimuotototeutus sopii sinulle hyvin, jos
- haluat opiskella töiden ohessa
- haluat erikoistua koneautomaatio- ja tuotantotekniikkaan
- sinulla on aiempaa koulutusta tai kokemusta alalta (aiempi kokemus ei ole kuitenkaan edellytys koulutukseen)
Tutkinto kokonaan englanniksi
Voit opiskella konetekniikan insinööritutkinnon myös kokonaan englanninkielisessä Mechanical Engineering -koulutuksessa. Koulutus on vahvasti kansainvälinen ja ryhmässäsi opiskelee tulevia konetekniikan ammattilaisia ympäri maailman.
Englanninkielisen koulutuksen opetussuunnitelma eroaa suomenkielisestä koulutuksesta. Koulutuksessa erikoistumisalana on Sustainable Design Engineering.
Englanninkieliseen koulutukseen haetaan kevään ensimmäisessä yhteishaussa.
Koulutuksen jälkeen
Konetekniikan insinöörikoulutuksen vahvat perusopinnot ja monipuoliset erikoistumisalat mahdollistavat sijoittautumisen erilaisiin yrityksiin ja työtehtäviin. Tyypilliset tehtävät löytyvät suunnittelutoimistoista, teollisuusyrityksistä, energialaitoksista sekä tuotannon ja teknisen kaupan tehtävistä.
Koulutuksesta valmistuneita työskentelee esimerkiksi näillä nimikkeillä:
automaatioinsinööri
tuotekehityspäällikkö
suunnitteluinsinööri
projektipäällikkö
käyttöinsinööri
tuotantoinsinööri
laatuinsinööri
koneinsinööri
tekninen myyjä
ostoinsinööri
Kokemuksen myötä uramahdollisuudet monipuolistuvat vaativiin asiantuntijatehtäviin sekä esihenkilö- ja johtotehtäviin.
Insinööritutkinto avaa monia mahdollisuuksia jatko-opintoihin suomalaisten ja ulkomaisten yliopistojen DI- ja maisteriohjelmissa. Hyvin suorat polut diplomi-insinöörin tutkintoon löytyvät Åbo Akademin ja Turun yliopiston koulutuksiin. Lisäksi Turun ammattikorkeakoulun konetekniikan opiskelijoilla on mahdollisuus jatkaa opintoja Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston sekä Strathclyden yliopiston (Skotlanti) konetekniikan DI-koulutuksissa.
Kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voi hakeutua opiskelemaan myös ammattikorkeakoulujen Master-koulutukseen, joka on 60 opintopisteen laajuinen käytännönläheinen jatko-opintokokonaisuus.
Hae koulutukseen
Voit hakea tähän koulutukseen yhteishaussa tai avoimen AMK:n kautta polkuopintojen haussa.
Koulutus on mukana seuraavissa hauissa:
Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.
Huomaathan, että kaikki hakukohteet eivät ole kaikissa hauissa mukana.
Hakulomakkeet Opintopolussa
Syksyn yhteis- ja polkuopintohauissa on mukana:
Kevään yhteishauissa on mukana:
Kesän polkuopintohaussa on mukana:
Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?
Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?
Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.
Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.
Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.
Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.
Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?
Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.
Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.
Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.
Voinko opiskella työn ohella?
Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu töiden ohessa opiskeltaviksi. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.
Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin, päiväaikaan. Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.
On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja
Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?
Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT.
Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.
Koska opinnot alkavat?
Kevään yhteishaussa ja kesän polkuhaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.
Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuhaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.
Kysy lisää
Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut
Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK
Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:
Saitko opiskelupaikan?
Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.
Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!
Opiskelijakaupunkina Turku
Turku on todellinen opiskelijakaupunki, jo vuodesta 1640. Kaupungissa on yhteensä on 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Turussa kaikki on lähellä ja arki sujuu. Turkulaisista korkeakouluopiskelijoista 98 % suosittelee Turkua opiskelupaikkana.