Kliininen asiantuntija: syöpää sairastavan hoito
Vahvista kliinistä erityisosaamista sekä hoidon ja hoitotyön kehittämisosaamista. Koulutus luo edellytyksiä toimia itsenäisesti vaativissa laajennetuissa asiantuntijatehtävissä.
Koulutus on osa Master Schoolia, jossa opiskelet ylemmän korkeakoulututkinnon joustavasti työn ohessa.
Tutkintonimike
Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkinto. Katso tarkempi listaus mahdollisista nimikkeistä.
Laajuus ja kesto
Toteutustapa
Paikka
Opetuskieli
Miksi valita tämä koulutus?
Laajavastuiseen kliinisen asiantuntijan tehtävään terveydenhuollossa liittyy usein välittömään kliiniseen työhön liittyviä tehtäviä, asiantuntijuuden johtamista sekä hoidon kehittämistä. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto luo edellytyksiä toimia itsenäisesti kliinistä erityisosaamista vaativissa laajennetuissa asiantuntijatehtävissä, uudistaa ja kehittää syöpään sairastuneen sekä hänen läheistensä palveluita ihmislähtöisesti ja näyttöön perustuen syövän hoidon eri toiminta-alueilla.
Koulutuksen osaamistavoitteet perustuvat kansainvälisen laajavastuisen asiantuntijan (Nurse practitioner, Advanced Practice Nurse, Advanced Clinical Practitioner) koulutuksen osaamistavoitteisiin ja kansalliseen kliinisen asiantuntijakoulutuksen osaamiskuvaukseen.
Valmistuttuasi olet kehittänyt ja uudistanut työelämää opinnäytetyösi avulla, luonut uusia verkostoja sekä hankkinut valmiuksia vaativissa asiantuntija- ja kehittämistehtävissä toimimiseen.
Opintojen sisältö
Koulutuksen kokonaisuus on 90 op. Opintojen rakenne muodostuu seuraavasti:
- Ydinosaaminen 40 op
- Laajentava osaaminen 20 op
- Opinnäytetyö 30 op
Ydinosaamisen opinnot koostuvat 5 opintopisteen opintojaksoista (5 op vastaa laskennallisesti 135 tuntia työtä).
Opintojen keskeisiä sisältöjä ovat:
- Kliininen asiantuntijuus syöpäpotilaan hoidossa
- Kliinisenä asiantuntijana kehittyminen
- Syöpään sairastuneen hoito moniammatillisena toimintana
Kliininen osaaminen
- Syöpä, syövän ehkäisy ja terveyden edistäminen
- Kliininen osaaminen syöpää sairastavan hoidossa
Kliinisen työn kehittäminen
- Asiantuntijuuden johtaminen
- Syöpään sairastuneen hoidon kehittäminen
Opinnäytetyö on 30 op:n laajuinen kokonaisuus, jossa ratkaistaan työelämään liittyvä ajankohtainen asia tai ongelma. Opinnäytetyön aihe voi liittyä esimerkiksi uuden tuotteen, palvelun tai prosessin kehittämiseen. Aihe voi tulla toimeksiantona omalta työpaikalta, tai aiheen voi hankkia esimerkiksi kolmannelta sektorilta tai hyvinvointialueilta.
Opintojen toteutus – onko mahdollista opiskella työn ohella?
Turun AMK:n Master Schoolin koulutukset on suunniteltu niin, että niissä on mahdollista opiskella joustavasti työn ohessa.
Turun AMK:n Master Schoolissa opiskelet ylemmän korkeakoulututkinnon joustavasti työn ohessa, mistä päin Suomea tahansa. Opintoihin kuuluu joitakin opintopäiviä kampuksella ja muilta osin opiskelu tapahtuu verkossa ja etäyhteyksin. Opiskelu on käytännönläheistä lähi- ja verkko-opiskelua, johon kuuluu kontaktiopetusta, ohjausta, itsenäistä työskentelyä, ryhmä- ja projektitöitä sekä kehittämistehtäviä. Perinteistä luentopainotteista opiskelua on vähän. Kontaktiopetusta (lähi- tai etä) on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa ja opiskelijoiden tulee varata aikaa myös opiskelijoiden keskinäiseen ryhmätyöskentelyyn. Opintojen kokonaisuus vastaa työmäärältään päätoimista opiskelua (20 op lukukaudessa vastaa laskennallisesti 540 tuntia työtä).
Opiskelu on käytännönläheistä verkko-opiskelua, johon kuuluu kontaktiopetusta, ohjausta, itsenäistä työskentelyä, ryhmä- ja projektitöitä sekä kehittämistehtäviä. Perinteistä luentopainotteista opiskelua on vähän. Etäyhteyksin tapahtuvaa kontaktiopetusta on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa ja opiskelijoiden tulee varata aikaa myös opiskelijoiden keskinäiseen ryhmätyöskentelyyn.
Opintojen kokonaisuus vastaa työmäärältään päätoimista opiskelua (20 op lukukaudessa vastaa laskennallisesti 540 tuntia työtä).
Koska opinnot alkavat?
- Kevään yhteishaussa ja kesän polkuopintohaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.
- Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuopintohaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.
Koulutuksen jälkeen
Koulutuksesta valmistut sosiaali- ja terveysalan ylempään AMK-tutkintoon. YAMK-tutkinto, eli ylempi ammattikorkeakoulututkinto, vastaa osaamistasoltaan yliopistossa suoritettavaa maisteritutkintoa ja antaa saman pätevyyden esimerkiksi julkiseen virkaan.
Koulutuksesta valmistuttuasi tutkintonimikkeesi on esimerkiksi ”sairaanhoitaja (ylempi AMK)”. Tutkintonimike on pääsääntöisesti aikaisempi sosiaali- ja terveysalan tutkintonimikkeesi. Jos Turun AMK:lla ei ole tutkinnonanto-oikeutta aikaisempaan tutkintoosi, valitaan tutkintonimike ammatillisen suuntautumisesi ja opintojesi painopisteen perusteella seuraavien joukosta:
- Ensihoitaja (ylempi AMK)
- Kätilö (ylempi AMK)
- Röntgenhoitaja (ylempi AMK)
- Sairaanhoitaja (ylempi AMK)
- Terveydenhoitaja (ylempi AMK)
Tutkintonimikkeet eivät vaikuta hakukelpoisuuteen, eli voit hakea koulutukseen myös muilla kuin yllä listatuilla tutkinnoilla. Tarkemman kuvauksen hakukelpoisuudesta löydät Opintopolusta.
Sosiaali- ja terveysalan YAMK-tutkinnon suorittanut voi toimia erilaisissa kansallisissa tai kansainvälisissä asiantuntija-, kehittämis- ja johtamistehtävissä. Tutkinto antaa mahdollisuuden toimia myös opetustehtävissä sosiaali- ja terveysalalla, mikäli suoritat pedagogiset opinnot.
Työ & ura
Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:
asiantuntija
projektipäällikkö
asiantuntijasairaanhoitaja
suunnittelija
Hae koulutukseen
Voit hakea tähän koulutukseen yhteishaussa ja sen lisähaussa, tai avoimen AMK:n kautta polkuopintojen haussa.
Koulutus on mukana seuraavissa hauissa:
Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.
Hakulomakkeet Opintopolussa
Kuka voi hakea?
Voit hakea kliininen asiantuntija: syöpää sairastavan hoito – YAMK-koulutukseen, jos sinulla on Suomessa tai ulkomailla suoritettu ensihoitajan, kätilön, röntgenhoitajan, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan AMK-tutkinto. Hakukelpoisia ovat lisäksi Suomessa kätilön, röntgenhoitajan, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan opistoasteen tutkinnon suorittaneet.
Työkokemus: lisäksi tutkintokoulutukseen hakevalta edellytetään vähintään kaksi vuotta terveysalan työkokemusta korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen.
Katso tarkat valintaperusteet ja hakukelpoisuusvaatimukset ennen hakemista Opintopolusta
Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?
Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai valintatehtävän perusteella.
Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta tai motivaatiolomake. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta koulutuksen tiedoista.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?
Löydät yhteishaun ja polkuopintojen haun opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.
Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.
Mikä on ylempi ammattikorkeakoulututkinto?
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto eli YAMK-tutkinto on tarkoitettu jo työelämässä toimiville ammattilaisille, joilla on soveltuva AMK-tutkinto tai muu korkeakoulututkinto ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta valmistumisen jälkeen. YAMK-tutkinto suoritetaan tyypillisesti töiden ohella 1,5–2 vuodessa. YAMK-tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, eli se on samantasoinen yliopiston maisteritutkinnon kanssa.
Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?
Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat YAMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (30 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.
Polkuopiskelijana et voi suorittaa YAMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.
Polkuopintoihin on sama pohjakoulutusvaatimus kuin vastaavaan tutkintokoulutukseen on yhteishaussa. Yhteishaussa vaadittu vähintään kahden vuoden soveltuva työkokemus vaaditaan kuitenkin vasta, kun haet polkuopinnot suoritettuasi tutkinto-opiskeluoikeutta avoimen väylän erillishaussa.
Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.
Avoimen väylän haku, siirtohaku ja muut haut koulutukseen
Voit hakeutua meille opiskelemaan yhteishaun ja polkuopintojen haun lisäksi myös muissa hauissa. Huomaathan, että kaikki koulutukset eivät ole mukana kaikissa hakutavoissa.
Avoimen väylän haussa voit hakea tutkinto-opiskelijaksi suoritettuasi opintoja avoimessa AMK:ssa esimerkiksi polkuopintoina.
- Tarkista avoimen väylän haussa mukana olevat koulutukset hakuohjeista.
- Jos tämä koulutus on mukana haussa, löydät hakulomakkeen samasta Opintopolkulinkistä kuin yhteishaun lomakkeen.
Siirtoa ylemmästä AMK-tutkinnosta toiseen voivat hakea vain Turun AMK:n YAMK-koulutuksessa jo opiskelevat.
- Katso tarkemmat ohjeet siirtohakuun.
Jos opintosi ovat jääneet kesken, voit hakea opiskeluoikeutta Turun AMK:iin ja suorittaa opintosi loppuun.
- Katso tarkemmat ohjeet opiskeluoikeuden uudelleen hakemiseen.
Kysy lisää
Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut
Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK
Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:
Sote-alan YAMK-opiskelijat kertovat
-
Alumni
”Kun pääsin kiinni opintoihin, jäin koukkuun” – YAMK-koulutus lisäsi bioanalytiikan kehittämisosaamista
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto syventää kliinistä erityisosaamista vaativissa asiantuntijatehtävissä. Riikka Sjöroos koki tärkeänä kehittää itseään ja laajentaa jo ennestään vankkaa ammattitaitoaan. ”Oli aika uudelle ennen eläkeikää. Nyt olen saanut tuoretta…
-
Alumni
Master-opiskelijasta tohtorikoulutettavaksi – Paula Kalpiota motivoi loputon uteliaisuus
Paula Kalpion opinto- ja uravalintoja määrittävät uuden oppiminen ja halu kehittyä. Sosiaali- ja terveysalan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen innosti häntä jatkamaan tohtoriopintojen pariin Skotlantiin, Turun ammattikorkeakoulun yhteistyöyliopistoon. Paula Kalpio…
-
Alumni
Alumni: Käytännönläheinen Master School -opinnäytetyö siivitti unelmatehtäviin röntgenalalla
Röntgenhoitaja (YAMK) Ella Snirvi-Harju päätti laatia opinnäytteen, joka toisi ratkaisuja oman työpaikkansa arkeen ja olisi laajalti ammattilaisten hyödynnettävissä. Hän kehitti perehdytysprosessin angioyksikön röntgenhoitajille osana ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opintojaan. ”Olin…
Master School − luo tulevaisuutta
Koulutus on osa Turun AMK:n Master Schoolia ja sen Professional Excellence -koulutustarjontaa. Master School on tarkoitettu työelämässä pätevöityneille osaajille, jotka haluavat tehdä uuden siirron työurallaan. Master Schoolista valmistuu asiantuntijoita ja johtajia oman alansa kehittäjiksi ja työelämän uudistajiksi. Avaa ovet uudenlaiseen ammatilliseen urakehitykseen.