Hammasteknikko AMK
Hammasteknikot ovat hammasteknisten töiden asiantuntijoita, jotka valmistavat muun muassa erilaisia proteeseja ja oikomiskojeita. Työssä ja opinnoissa korostuvat hammasteknisten biomateriaalien ja tekniikoiden hallinta.
Koulutuksessa pääset tutustumaan alan uusimpiin valmistustekniikoihin nykyaikaisissa simulaatioympäristöissä. Valmistuneet hammasteknikot työllistyvät hammaslaboratorioihin ympäri Suomen.
Tutkintonimike
Hammasteknikko (AMK)
Laajuus ja kesto
Toteutustapa
Paikka
Opetuskieli
Mitä hammasteknikko tekee?
Suun terveydenhuollon työnjaossa ammattikorkeakoulusta valmistuneiden hammasteknikoiden työ profiloituu erilaisten hammasproteesien, kuten koko- ja osaproteesien, kruunu- ja siltaproteesien sekä oikomiskojeiden suunnitteluun ja valmistamiseen yhteistyössä muun hammashoitohenkilökunnan kanssa.
Valmistuttuasi hammasteknikoksi toimit hammasteknisten töiden asiantuntijana osana suun terveydenhuollon hoitotiimiä vastaten kullekin potilaalle valmistettavien yksilöllisten proteesien teknisestä toteutuksesta. Tämä edellyttää sinulta hyviä digitaalisia taitoja kädentaitojen lisäksi, sekä luovaa ongelmanratkaisukykyä, suunnitelmallisuutta ja vuorovaikutustaitoja.
Turun ammattikorkeakoulu vastaa ainoana oppilaitoksena hammasteknikkojen koulutuksesta Suomessa. Valmistuneet hammasteknikot työllistyvät hammaslaboratorioihin ympäri Suomen, ja näin myös hakijoita toivotaan eri puolilta Suomea.
Hammasteknikkokoulutus on osa kansallista suun terveydenhuollon koulutuskeskittymää, mikä tarkoittaa erinomaisia mahdollisuuksia moniammatilliseen ja -alaiseen yhteistyöhön jo opintojen aikana. Yhteistyötä tehdään hammaslaborantti-, hammasteknikko- ja hammaslääkärikoulutuksen sekä alueen terveyspalveluorganisaatioiden kanssa.
Mitä opinnot sisältävät?
Hammasteknikkotutkinnon opinnot muodostuvat ydinosaamisesta ja laajentavasta osaamisesta, joihin sisältyy perus-, ammatti- ja vapaasti valittavia opintoja, harjoittelua sekä opinnäytetyö.
Hammasteknikon ydinosaaminen ja laajentava osaaminen sisältävät seuraavat kokonaisuudet:
- Purennan kuntouttamisen biomateriaalitekninen osaaminen
- Purennan kuntouttamisen esteettinen osaaminen
- Terveysteknologinen osaaminen
- Yrittäjyys, kehittämisosaaminen ja eettisyys
Hammasteknikon työssä korostuvat sekä purennan kuntoutuksessa tarvittavien erilaisten hammasteknisten biomateriaalien että työtekniikoiden hallinta, työstäminen, tutkiminen ja kehittäminen.
Alalla otetaan uusia automaattisia valmistustekniikoita käyttöön jatkuvasti. Lähes kaikkien hammasteknisten töiden valmistus digitaalisesti on nykyään mahdollista. Hammasteknikot käyttävät entistä enemmän niin opinnoissa kuin työelämässä nykyaikaista tekniikkaa ja automatisoituja koneita, jotka kehittyvät nopeasti. Näiden taitojen osaaminen on erittäin kysyttyä työmarkkinoilla.
Opiskelusta suuri osa toteutetaan simulaatioympäristöissä, jotka vastaavat työelämässä käytössä olevia hammaslaboratorio-olosuhteita. Koulutuksen aikana tehtävät harjoitustyöt vastaavat kliinisiä potilastapauksia. Niiden harjoittelussa käytetään
- perinteisiä manuaalisia menetelmiä, kuten hampaiden muotoileminen pikkutarkasti vahasta.
- digitaalisia menetelmiä sekä automatisoitua lisäävää ja poistavaa valmistusta, kuten 3D-suunnittelu- ja valmistusohjelmistoja eli CAD/CAM-ohjelmistoja, CNC-jyrsinlaitteistoja, 3D-tulostimia ja XR-teknologiaa.
Opintoihisi sisältyy lisäksi harjoittelua koulutuksen omassa DenTech -opiskelijahammaslaboratoriossa sekä yksityisissä hammaslaboratorioissa opiskelu- tai muilla paikkakunnilla.
Mihin hammasteknikot työllistyvät?
Valmistuneet hammasteknikot työskentelevät pääasiallisesti yksityisissä hammaslaboratorioissa. Hammaslääkäri tilaa teknisen työn laboratoriolta, joten hammasteknikko ei tee kliinistä potilastyötä.
Tämän lisäksi voit toimia myynti-, koulutus- ja konsultointitehtävissä hammastarvikeliikkeissä tai asiantuntijatehtävissä alan tutkimusyksiköissä ja materiaaleja, laitteita tai ohjelmistoja valmistavissa yrityksissä.
Hammasteknikon ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet ammattioikeuksia Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.
Näistä saat osaamista
hammastekniikka
estetiikka
turvallisuus
yrittäjyys
biomateriaalit
irtoprotetiikka
digitaalinen hammastekniikka
kiinteä protetiikka
Hae koulutukseen
Voit hakea tähän koulutukseen yhteishaussa tai avoimen AMK:n kautta polkuopintojen haussa.
Koulutus on mukana seuraavissa hauissa:
Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.
Hakulomakkeet Opintopolussa
Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?
Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?
Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.
Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.
Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.
Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.
Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?
Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.
Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.
Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.
Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky
Sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa edellytetään, että opiskelija on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun. Lisäksi alan koulutuksissa on alaikäisten turvallisuutta sekä potilas- ja asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka rajoittavat opiskelijaksi ottamista.
Perehdy opiskelijan terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviin vaatimuksiin jo hakuvaiheessa.
Voinko opiskella työn ohella?
Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu siten, että töiden ja opiskelun yhdistäminen on paremmin mahdollista. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.
Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin (klo 8 – 18). Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.
On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja
Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?
Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT.
Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.
Koska opinnot alkavat?
Kevään yhteishaussa ja kesän polkuhaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.
Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuhaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.
Kysy lisää
Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut
Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK
Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:
Saitko opiskelupaikan?
Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.
Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!
Opiskelijakaupunkina Turku
Turku on todellinen opiskelijakaupunki, jo vuodesta 1640. Kaupungissa on yhteensä on 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Turussa kaikki on lähellä ja arki sujuu. Turkulaisista korkeakouluopiskelijoista 98 % suosittelee Turkua opiskelupaikkana.