Gerontologinen asiantuntijuus
Syvennä osaamistasi ja asiantuntemustasi vanhustyössä. Kokonaan verkossa toteutettava koulutus on suunnattu työelämässä pätevöityneille alan ammattilaisille, jotka haluavat saada valmiudet vaativiin asiantuntija- ja kehittämistehtäviin.
Koulutus on osa Master Schoolia, jossa opiskelet ylemmän korkeakoulututkinnon joustavasti työn ohessa.
Tutkintonimike
Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkinto. Katso tarkempi listaus mahdollisista nimikkeistä.
Laajuus ja kesto
Toteutustapa
Paikka
Opetuskieli
Miksi valita tämä koulutus?
Opintojen aikana pureudutaan gerontologian tietoperustaan, alan kehittämisen haasteisiin ja tulevaisuuden toimintaympäristöihin. Opit soveltamaan gerontologian laaja-alaista monitieteistä tietoperustaa työssäsi ja tunnistamaan keskeiset ikäihmisten sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalvelut sekä niitä säätelevät lait.
Opit tunnistamaan ikä- ja muistiystävällisen asuin- ja elinympäristön kehittämisen suunnat ja mahdollisuudet. Saat valmiudet uudistaa ja kehittää vanhuspalveluita ihmislähtöisesti ja näyttöön perustuen eri vanhustyön alueilla.
Valmistuttuasi olet kehittänyt ja uudistanut työelämää opinnäytetyösi avulla, luonut uusia verkostoja sekä hankkinut valmiuksia vaativissa johtamis-, asiantuntija- ja kehittämistehtävissä toimimiseen.
Opintojen sisältö
Opinnot koostuvat kaikille Master-tason koulutuksille yhteisistä opinnoista, oman erityisalan syventävistä opinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista.
Syventävien opintojen teemoja ovat:
- Gerontologisen työn johtaminen
- Gerontologinen asiantuntijaosaaminen
- Gerontologisen työn kehittäminen ja eettisyys
Keskeinen osa Master-opintoja on opinnäytetyö, joka toteutetaan useimmiten opiskelijan omassa organisaatiossa tehtävänä kehittämis- tai tutkimustyönä. Opintoihisi kuuluvat oppimistehtävät ja opinnäytetyö on mahdollista nivoa työtehtäviisi, jolloin opinnot mahdollistavat samalla työnantajaorganisaatiosi toimintojen kehittämisen.
Opintojen toteutus – onko mahdollista opiskella työn ohella?
Turun AMK:n Master Schoolin koulutukset on suunniteltu niin, että niissä on mahdollista opiskella joustavasti työn ohessa. Opiskelu on käytännönläheistä ja perinteistä luentopainotteista opiskelua on vähän. Oppiminen tapahtuu erilaisten oppimis- ja kehittämistehtävien kautta.
Koulutus toteutuu kokonaan verkko-opintoina. Kontaktiopetusta verkossa on keskimäärin yksi päivä kuukaudessa.
Kontaktiopetus verkossa sisältää ohjausta, opintojaksoihin orientoivia asiantuntijaluentoja sekä seminaarityöskentelyä. Lisäksi opiskelu koostuu itsenäisestä työskentelystä ja erilaisista ryhmä- ja projektitöistä.
Koska opinnot alkavat?
- Kevään yhteishaussa ja kesän polkuopintohaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.
- Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuopintohaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.
Koulutuksen jälkeen
Koulutuksesta valmistut sosiaali- ja terveysalan ylempään AMK-tutkintoon. YAMK-tutkinto, eli ylempi ammattikorkeakoulututkinto, vastaa osaamistasoltaan yliopistossa suoritettavaa maisteritutkintoa ja antaa saman pätevyyden esimerkiksi julkiseen virkaan.
Koulutuksesta valmistuttuasi tutkintonimikkeesi on esimerkiksi ”sairaanhoitaja (ylempi AMK)”. Tutkintonimike on pääsääntöisesti aikaisempi sosiaali- ja terveysalan tutkintonimikkeesi. Jos Turun AMK:lla ei ole tutkinnonanto-oikeutta aikaisempaan tutkintoosi, voit valita tutkintonimikkeesi seuraavien joukosta:
- Bioanalyytikko (ylempi AMK)
- Ensihoitaja (ylempi AMK)
- Fysioterapeutti (ylempi AMK)
- Hammasteknikko (ylempi AMK)
- Kätilö (ylempi AMK)
- Röntgenhoitaja (ylempi AMK)
- Sairaanhoitaja (ylempi AMK)
- Sosionomi (ylempi AMK)
- Suuhygienisti (ylempi AMK)
- Terveydenhoitaja (ylempi AMK)
- Toimintaterapeutti (ylempi AMK)
Tutkintonimikkeet eivät vaikuta hakukelpoisuuteen, eli voit hakea koulutukseen myös muilla kuin yllä listatuilla tutkinnoilla. Tarkemman kuvauksen hakukelpoisuudesta löydät Opintopolusta.
Gerontologinen asiantuntijuus -koulutuksen suorittanut osaa toimia vaativissa johtamis-, asiantuntija- ja kehittämistehtävissä arvioiden ikäihmisten palvelutarpeet ja huomioiden heidän läheistensä näkökulman. Tutkinto antaa mahdollisuuden toimia myös opetustehtävissä sosiaali- ja terveysalalla, mikäli suorittaa pedagogiset opinnot.
Työ & ura
Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:
osastonhoitaja
ylihoitaja
vanhustenhuollon johtaja
vanhustyön asiantuntija
vastaava hoitaja
Hae koulutukseen
Voit hakea tähän koulutukseen yhteishaussa tai avoimen AMK:n kautta polkuopintojen haussa.
Koulutus on mukana seuraavissa hauissa:
Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.
Hakulomakkeet Opintopolussa
Kuka voi hakea?
Voit hakea gerontologisen asiantuntijuuden YAMK-koulutukseen, jos sinulla Suomessa tai ulkomailla suoritettu sosiaali- ja terveysalan tai muun soveltuvan alan korkeakoulututkinto.
Työkokemus: lisäksi tutkintokoulutukseen hakevalta edellytetään vähintään kaksi vuotta alan työkokemusta korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen.
Katso tarkat valintaperusteet ja hakukelpoisuusvaatimukset ennen hakemista Opintopolusta.
Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?
Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai valintatehtävän perusteella.
Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta tai motivaatiolomake. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta koulutuksen tiedoista.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?
Löydät yhteishaun ja polkuopintojen haun opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.
Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.
Mikä on ylempi ammattikorkeakoulututkinto?
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto eli YAMK-tutkinto on tarkoitettu jo työelämässä toimiville ammattilaisille, joilla on soveltuva AMK-tutkinto tai muu korkeakoulututkinto ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta valmistumisen jälkeen. YAMK-tutkinto suoritetaan tyypillisesti töiden ohella 1,5–2 vuodessa. YAMK-tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, eli se on samantasoinen yliopiston maisteritutkinnon kanssa.
Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?
Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat YAMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (30 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.
Polkuopiskelijana et voi suorittaa YAMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.
Polkuopintoihin on sama pohjakoulutusvaatimus kuin vastaavaan tutkintokoulutukseen on yhteishaussa. Yhteishaussa vaadittu vähintään kahden vuoden soveltuva työkokemus vaaditaan kuitenkin vasta, kun haet polkuopinnot suoritettuasi tutkinto-opiskeluoikeutta avoimen väylän erillishaussa.
Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.
Kysy lisää
Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut
Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK
Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:
Master School − luo tulevaisuutta
Koulutus on osa Turun AMK:n Master Schoolia ja sen Leadership Excellence -koulutustarjontaa. Master School on tarkoitettu työelämässä pätevöityneille osaajille, jotka haluavat tehdä uuden siirron työurallaan. Master Schoolista valmistuu asiantuntijoita ja johtajia oman alansa kehittäjiksi ja työelämän uudistajiksi. Avaa ovet uudenlaiseen ammatilliseen urakehitykseen.
Saitko opiskelupaikan?
Tervetuloa Turun AMK:iin! Katso ohjeet opintojen aloitukseen.