AMK-tutkinto, Polkuopinnot

Fysioterapeutti AMK

Fysioterapeuttiopiskelijat ohjaavat lasta jumppapallolla.

Mitä fysioterapeutti tekee?

Fysioterapeutti on kuntoutusalan asiantuntija. Fysioterapeutin asiantuntemusta käytetään terveyden edistämisessä, ennaltaehkäisyssä, ja erityisesti tilanteissa, joissa ikääntyminen, vamma, sairaus tai ympäristötekijät rajoittavat ihmisen liikkumis- tai toimintakykyä ja mahdollisuuksia osallistua oman arkensa tärkeisiin asioihin.

Fysioterapia alana soveltuu sinulle, mikäli sinua kiinnostaa ihmisen liikkuminen ja kyky toimia jokapäiväisessä arjessaan haluamallaan tavalla. Fysioterapeuttina toimiminen edellyttää itsenäistä työskentelyotetta ja aktiivisuutta sekä halua ja kykyä kehittää osaamistaan jatkuvasti. Näitä taitoja edellytetään ja toisaalta harjoitellaan jo koulutuksen aikana. Lisäksi kyky olla läheisessä fyysisessä kosketuksessa vieraan ihmisen kanssa on fysioterapeutille tärkeä.

Turun ammattikorkeakoulun fysioterapeuttikoulutuksessa halutaan kehittää alan osaamista lasten ja nuorten liikkumisen, toimintakyvyn ja kuntoutuksen osalta. Opintosi meillä painottuvat erityisesti tämän ikäryhmän asioihin. Painotusta toteutuu sekä teoreettisissa opinnoissa mutta erityisesti asiakastyöskentelyssä ja tutkimustoiminnassamme. 

Mitä opinnot sisältävät?

Fysioterapeutin opinnot koostuvat perusopinnoista, ammattiopinnoista, harjoitteluista, opinnäytetyöstä sekä vapaasti valittavista opinnoista. 

Osaamisesi kehittyy asteittain ja opinnot on rakennettu niin, että pääsääntöisesti alkuvaiheeseen sijoittuvat perusopinnot toimivat pohjana myöhemmille ammatillisille opinnoille. Ammatillisten taitojen kehittyminen edellyttää niiden harjoittelemista ja sitä sisältyykin koulutukseen jokaisena lukuvuonna.

Fysioterapeutin tärkeisiin osaamisalueisiin kuuluu monipuolisesti erilaisia taitoja, joita koulutuksessa opiskellaan.

  • Opit tutkimaan asiakkaan erilaisia vaivoja ja tekemään johtopäätöksiä tutkimistuloksistasi.
  • Opit tukemaan asiakasta kuntouttamaan itseään.
  • Opit vuorovaikutustaitoja, jotka ovat tärkeässä roolissa ihmisten parissa työskennellessä.
  • Opit tuntemaan yhteiskunnan rakenteita ja toimintoja kuntoutuksen järjestymisen tiimoilta.
  • Opit hyödyntämään teknologiaa asiakkaan kuntoutumisen tukemisessa.

Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa:

Millaista opiskelu on?

Fysioterapeuttikoulutuksessa opiskellaan monimuotoisesti, käytännönläheisesti ja yhteistyössä työelämän kanssa.

Käytännön fysioterapiataitoja harjoitellaan ensin opiskelukavereiden kanssa ja osaamisen kertyessä myös erilaisissa oppimistilanteissa ulkopuolisten asiakkaiden kanssa. Vuorovaikutustaito kuuluu oleellisena osana fysioterapeutin ammattitaitoon ja siksi opintoihin kuuluu paljon pienryhmätyöskentelyä.

Harjoittelua fysioterapeutin työtehtäviin tapahtuu kampuksella fysioterapeuttikoulutuksen omassa oppimisympäristössä, Liikunta- ja toimintakykylaboratoriossa, sekä työelämässä, esimerkiksi terveyskeskuksissa ja sairaaloissa tai yksityisissä fysioterapialaitoksissa.

Fysioterapeutiksi voit opiskella päivä- tai monimuotototeutuksessa. Eri toteutusmuotojen opiskelutavat eroavat toisistaan.

Päivätoteutus

Päivätoteutuksessa lähiopetusta on arkisin, pääsääntöisesti päiväaikaan Turussa Kupittaan kampuksella.

Opinnoissa korostuu itsenäinen tiedon etsiminen ja opiskeleminen, joiden kautta tapahtuu valmistautuminen yhteisiin etä- ja lähitapaamisiin. Erilaisia oppimistehtäviä tehdään yksin, pareittain ja pienryhmissä. Tapaamisissa keskitytään siten teoriaosaamisen soveltamiseen käytännön osaamisessa.

Päivätoteutus sopii hyvin sinulle, jos

  • haluat mahdollisimman paljon lähiopintoja
  • sinulla ei ole aiempaa koulutusta tai kokemusta sote-alalta
  • haaveilet perinteisestä opiskelijaelämästä
Monimuotototeutus

Monimuotototeutuksessa lähiopetusta on Turussa Kupittaan kampuksella pääsääntöisesti kahtena päivänä viikossa, maanantaisin ja tiistaisin klo 8 – 18 välillä.

Opinnoissa korostuvat itsenäinen tiedon etsiminen ja opiskeleminen, joiden kautta valmistaudutaan alkuviikon yhteisiin etä- ja lähitapaamisiin. Erilaisia oppimistehtäviä tehdään yksin, pareittain ja pienryhmissä. Tapaamisissa keskitytään teoriaosaamisen soveltamiseen käytännön osaamisessa.

Vaikka lähiopetusta on vähän, opiskeluun on varattava riittävästi aikaa. Kyse on täysipäiväisestä opiskelusta, joten viikkotasolla opiskeluun on laskettu käytettävän yhteensä noin 40 tuntia.

Koulutukseen sisältyy työelämälähtöisiä projekteja ja asiakastilanteita, jotka voivat sijoittua myös pääsääntöisen opiskeluajan ulkopuolelle. Lisäksi kliiniset harjoittelujaksot toisen vuoden opinnoista eteenpäin edellyttävät useamman viikon yhtämittaista mahdollisuutta opiskeluun ja sitoutumista harjoittelupaikan työaikoihin.

Monimuotototeutus sopii sinulle hyvin, jos

  • haluat vähemmän lähiopetusta
  • haluat työskennellä osittain opintojen ohessa
  • sinulla on aiempaa koulutusta tai kokemusta sote-alalta (aiempi kokemus ei ole kuitenkaan edellytys koulutukseen)

Mihin fysioterapeutti työllistyy?

Fysioterapeutin tutkinto tarjoaa laajat mahdollisuudet erilaisiin työtehtäviin. Tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä itsenäisenä kuntoutusalan asiantuntijana moniammatillisissa työryhmissä joko toisen palveluksessa tai yrittäjänä. Fysioterapeuttina työpaikkasi voi olla esimerkiksi terveyskeskuksissa, sairaaloissa, yksityissektorilla tai järjestöissä. 

Fysioterapeutin ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet oikeuden harjoittaa ammattiasi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Anatomia

Fysiologia

Biomekaniikka

Vuorovaikutustaidot

Tuki- ja liikuntaelimistö

Neurologia

Lapsen ja nuoren fysioterapia

Psykofyysinen fysioterapia

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.

Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa edellytetään, että opiskelija on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun. Lisäksi alan koulutuksissa on alaikäisten turvallisuutta sekä potilas- ja asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka rajoittavat opiskelijaksi ottamista.

Perehdy opiskelijan terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviin vaatimuksiin jo hakuvaiheessa.

Voinko opiskella työn ohella?

Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu siten, että töiden ja opiskelun yhdistäminen on paremmin mahdollista. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.

Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin (klo 8 – 18). Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.

On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja

Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?

Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT. 

Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.

Lue lisää aiemman osaamisen hyväksilukemisesta.

Koska opinnot alkavat?

Kevään yhteishaussa ja kesän polkuhaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.

Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuhaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat tiedot löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

Katso myös

Opiskelijat istuvat jäätelöllä Turun jokirannassa