Master School – YAMK-tutkinto

Data engineering and AI

Henkilöt tietokoneella

Miksi valita tämä koulutus?

Koulutus on suunnattu työelämässä pätevöityneille tietotekniikan, elektroniikan tai tietoliikennetekniikan insinööreille tai tradenomeille, jotka haluavat syventää osaamistaan ja asiantuntemustaan datan hallinnan ja tekoälyn osalta.

Data Engineering and AI -koulutuksessa vaativan erityistason osaamisesi laajenee ja saat uusia näkökulmia alan käytänteiden soveltamiseksi työtehtävissäsi. Opit ennakoimaan toimintaympäristön muutoksia ja pystyt luomaan kokonaiskuvaa toiminnan muutostarpeista sekä toteuttamaan tarvittavia kehittämistoimia. Koulutuksessa perehdyt datan hallintaan, kuten tiedon keräämiseen, valmisteluun ja muokkaamiseen dataa käyttäviä sovelluksia varten. Lisäksi perehdyt koneoppimisen prosessiin ja algoritmeihin sekä tekoälyyn. Koulutuksen ennakkotietoina suositellaan ohjelmoinnin perusteiden hallintaa.

Opintojen sisältö

Opinnot koostuvat kaikille Master-tason koulutuksille yhteisistä opinnoista sekä oman erityisalan syventävistä opinnoista. Koulutuksen kokoavina teemoina ovat massadatan hallinta sekä tekoälypohjaisten ratkaisujen kehittäminen. 

Syventävien opintojen teemoja ovat:

  • Datan hallinnan (Data Engineering) käytännöt
  • Koneoppimisen prosessi ja algoritmit
  • Tekoälyn sovellukset

Koulutuksen laajuus ja kesto määräytyy aiemman koulutuksesi ja opiskeltavan tutkinnon perusteella:

  • Insinööri (ylempi AMK) -tutkinnon suunniteltu kesto on 1,5 vuotta työn ohessa suoritettuna (60 op)
  • Tradenomi (ylempi AMK) -tutkinnon suunniteltu kesto on 2 vuotta työn ohessa suoritettuna (90 op)

Keskeinen osa Master-opintoja on opinnäytetyö, joka toteutetaan useimmiten opiskelijan omassa organisaatiossa tehtävänä kehittämis- tai tutkimustyönä. Opintoihisi kuuluvat oppimistehtävät ja opinnäytetyö on mahdollista nivoa työtehtäviisi, jolloin opinnot mahdollistavat samalla työnantajaorganisaatiosi toimintojen kehittämisen.

Koulutuksen ensisijainen opetuskieli on suomi, mutta osa opinnoista toteutetaan englanniksi. Toimintaympäristö on kansainvälinen ja monille opintojaksoille ja projekteihin osallistuu myös englanninkielisten koulutusten opiskelijoita.

Opintojen toteutus – onko mahdollista opiskella työn ohella?

Turun AMK:n Master Schoolin koulutukset on suunniteltu niin, että niissä on mahdollista opiskella joustavasti työn ohessa. Opiskelu on käytännönläheistä ja perinteistä luentopainotteista opiskelua on vähän. Oppiminen tapahtuu erilaisten oppimis- ja kehittämistehtävien kautta. Lähiopetusta on keskimäärin kahtena arkipäivänä kuukaudessa päiväaikaan.

Lähitapaamisten lisäksi opiskelu koostuu verkko-opinnoista, itsenäisestä työskentelystä ja erilaisista ryhmä- ja projektitöistä. Opiskelu hyödyttää monella tavalla myös työnantajaa, koska oppimistehtävät ja opinnäytetyö voidaan tehdä kehittämistehtävänä työpaikalle.

Koska opinnot alkavat?
  • Kevään yhteishaussa ja kesän polkuhaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.
  • Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuhaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat ohjeet löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Koulutuksen jälkeen

Koulutuksesta valmistutaan joko insinööri (ylempi AMK) tai tradenomi (ylempi AMK) -tutkintoon. YAMK-tutkinto, eli ylempi ammattikorkeakoulututkinto, vastaa osaamistasoltaan yliopistossa suoritettavaa maisteri- tai DI-tutkintoa ja antaa saman pätevyyden esimerkiksi julkiseen virkaan.

Ylempi AMK -tutkinto vahvistaa mahdollisuuksia hakeutua haastavampiin työtehtäviin, lisää tietoja ja taitoja myös projektijohtamisesta ja liiketoimintaosaamisesta sekä varmuutta verkostoissa toimimiseen. Tutkimukset osoittavat, että suoritetulla YAMK-tutkinnolla on vaikutusta urien ja työnkuvien kehitykseen. 

Koulutus antaa monipuoliset valmiudet erityisesti datan hallintaan ja tekoälyyn liittyviin tehtävien suunnitteluun, läpivientiin ja johtamiseen. Koulutuksen suorittanut saa myös valmiudet toimia vaativissa projektien johto- ja hallintatehtävissä tai asiantuntija- ja kehittämistehtävissä eri alojen yrityksissä tai julkisella sektorilla. 

tekoäly

datan hallinta

koneoppiminen

Big data

ohjelmistosuunnittelu

data-analytiikka

keinoäly

Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:

data-arkkitehti

datatieteilijä

tiedonhallintapäällikkö (Data Manager)

datainsinööri (Data Engineer)

projektipäällikkö

ICT-järjestelmäanalyytikko

Kuka voi hakea?

Voit hakea tradenomi (ylempi AMK) -koulutukseen, jos sinulla on soveltuva ICT-alan korkeakoulututkinto tai Suomessa suoritettu ICT-alan opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto.

Voit hakea insinööri (ylempi AMK) -koulutukseen, jos sinulla on Suomessa tai ulkomailla suoritettu tekniikan korkeakoulututkinto tai vastaavan alan ammatillisen korkea-asteen insinöörin tai opistoinsinöörin tutkinto.

Työkokemus: lisäksi koulutukseen hakevalta edellytetään vähintään kaksi vuotta alan työkokemusta korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen.

Katso tarkat valintaperusteet ja hakukelpoisuusvaatimukset ennen hakemista Opintopolusta.

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai valintatehtävän perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta tai motivaatiolomake. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta koulutuksen tiedoista.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintojen haun opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Mikä on ylempi ammattikorkeakoulututkinto?

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto eli YAMK-tutkinto on tarkoitettu jo työelämässä toimiville ammattilaisille, joilla on soveltuva AMK-tutkinto tai muu korkeakoulututkinto ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta valmistumisen jälkeen. YAMK-tutkinto suoritetaan tyypillisesti töiden ohella 1,5–2 vuodessa. YAMK-tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, eli se on samantasoinen yliopiston maisteritutkinnon kanssa.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat YAMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (30 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa YAMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Polkuopintoihin on sama pohjakoulutusvaatimus kuin vastaavaan tutkintokoulutukseen on yhteishaussa. Yhteishaussa vaadittu vähintään kahden vuoden soveltuva työkokemus vaaditaan kuitenkin vasta, kun haet polkuopinnot suoritettuasi tutkinto-opiskeluoikeutta avoimen väylän erillishaussa.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Kysy lisää

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

  • Timo Tolmunen

    Yliopettaja, Koulutusvastaava
    +358 44 907 2857
    timo.tolmunen@turkuamk.fi