Anne-Mari Haavisto on luonut itselleen monipuolisen uran lähihoitajasta asiantuntijasairaanhoitajaksi ja projektiasiantuntijaksi. Hän on Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin alumni ja suorittanut sote-alan ylemmän AMK-tutkinnon. Työ Turun AMK:ssa on antanut mahdollisuuden jatkuvaan oppimiseen.
Julkaistu:
Muokattu:
Teksti: Minna Salakari
Kuva: Anne Nenonen
Asiantuntijasairaanhoitaja Anne-Mari Haavisto työskentelee Turun ammattikorkeakoulun Advancing Supportive Cancer and Palliative Care (CARE) -tutkimusryhmän projektiasiantuntijana. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat muun muassa yhteistyöverkostojen rakentaminen, tutkimus- ja opintojaksosuunnittelu sekä hankeviestintä.
Anne-Mari Haavisto on koulutukseltaan lähihoitaja, sairaanhoitaja ja sairaanhoitaja (YAMK). Ennen CARE-tutkimusryhmän projektiasiantuntijan työtehtäviään hän on tehnyt pitkän uran hoitotyössä. Haavisto on toiminut muun muassa kotisairaalatoiminnassa sekä palliatiivisen hoitotyön ja saattohoidon kehittämistehtävissä.
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelu käänteentekevää
Erikoistumisopintojen jälkeen Haavisto hakeutui Turun ammattikorkeakouluun opiskelemaan ylempää AMK-tutkintoa kliinisen asiantuntijan koulutukseen (sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkinto). Opiskelu oli käänteentekevää, ja opinnäytetyöstä muodostui uraauurtava:
– Laadin Master Schoolin opinnäytetyönäni perusterveydenhuoltoon, Kaarinan kotisairaalaan laajavastuisen palliatiivisen asiantuntijasairaanhoitajan tehtävänkuvan, jota ei ollut aiemmin ollut olemassa. Samalla loin oman työkuvani.
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelu oli räätälöity niin tiiviisti työelämään, että siitä oli hyötyä jokapäiväisessä työssä. Haaviston mukaan kapeiden erikoisalojen osaajille toivotaan kuitenkin edelleen kohdennetumpaa koulutusta, joka tukisi heidän erityistarpeitaan.
– Master School -opinnoissa opinnäytetyö ja valinnaiset opinnot kannattaa suunnitella niin, että ne tukevat urakehitystä, Haavisto vinkkaa.
Työ tarjoaa uusia mahdollisuuksia ja opettaa uutta
Nykyinen työ tarjoaa Haavistolle uusia mahdollisuuksia ja opettaa samalla uutta – hanketyö on osa-alue, jossa hän ei ole aiemmin työskennellyt.
– Työ tutkimusryhmässä on tuonut mahdollisuuden oppia uutta ja laajentaa verkostoja, vaikka se onkin ollut aluksi epämukavuusalueella työskentelyä. Sitten kun oivallan, että ”hei mä pystyn tähän”, se on hienointa, Haavisto iloitsee.
Vaikka projekti- ja tutkimustyö ovat hänelle ”uusia aluevaltauksia”, vahva kliininen osaaminen ja laajat verkostot ovat olleet hyödyksi tutkimusryhmätyössä.
– Jatkuva oppiminen, yhteistyö verkoston kanssa ja mahdollisuus hyödyntää omaa erityisosaamistani ovat parasta tässä työssä.
Urakehitys perustuu jatkuvaan oppimiseen
Urapolku kliinisenä asiantuntijana tai asiantuntijasairaanhoitajana ei ole itsestään selvä, vaan vaatii aktiivista osaamisen kehittämistä ja verkostoitumista.
Haaviston mukaan kliinisen asiantuntijan rooli terveydenhuollossa tunnetaan nykyään paremmin kuin aiemmin, mutta asiantuntijan uran rakentaminen on edelleen yksilön vastuulla. Aktiivisuudella ja jatkuvalla oman osaamisensa esille tuomisella voi saavuttaa paljon.
– Opiskelijoiden valmistuminen ja heidän verkostonsa, kuten Klias-verkosto, edistävät tunnettuutta ja mahdollistavat urapolkujen kehittymisen.
Esimerkkinä Turun AMK:n Master Schoolin kliininen asiantuntija -koulutuksen ja asiantuntijasairaanhoitajien osaamisen tunnettuuden lisääntymisestä ovat opiskelijat, jotka valmistuttuaan ovat edenneet urallaan ja vieneet osaamistaan käytäntöön.
– Monet kurssikaverini ovat sijoittuneet vaativiin tehtäviin, kuten osastonhoitajiksi tai tutkimushoitajiksi.
Haaviston kokemus ja asiantuntijuus ovat tehneet hänestä palliatiivisen hoitotyön kehittäjän – ja innostaneet elinikäiseen oppimiseen. Hänen tulevaisuuden suunnitelmissaan siintää tohtorintutkinto Åbo Akademissa.
Uutinen on julkaistu 30.9.2024 aiemmalla turkuamk.fi-sivustolla.
Tutustu
Lue seuraavaksi
-
Uutinen
Kiertotalouden tulevaisuus muotoutuu Tiedepuistossa – ratkaisut syntyvät yhdessä
Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupunki haluavat olla edelläkävijöitä kiertotalousratkaisuissa. Yhteinen Circular Tiedepuisto -hanke pyrkii tuottamaan tuoreita innovaatioita alueen parhaaksi erilaisten kokeiluiden avulla. Kehittämisideoille on nyt avattu uusi oppimisympäristö…
-
Case
Aistimodulaatiokoulutus tarjosi toimintaterapeuteille käytännön työkaluja psykiatriseen kuntoutukseen
Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutus toi uusia menetelmiä Niuvanniemen sairaalan oikeuspsykiatristen osastojen toimintaterapiaan ja uutta osaamista henkilökunnalle. Toimintaterapeutti Mirva Karhunen Niuvanniemen sairaalasta osallistui Turun AMK:n järjestämään aistomodulaatiokoulutukseen. Koulutuksen oppeja on…
-
Uutinen
Kiitos vuodesta 2024
Suuret kiitokset hyvästä yhteistyöstä vuonna 2024. Meille Turun ammattikorkeakoulussa on ollut suuri ilo auttaa kumppaneitamme tekemään vaikuttavia tuloksia Varsinais-Suomen ja koko maan tulevaisuuden eteen. Maan talous on käynyt…