Kiertotalouden tulevaisuus muotoutuu Tiedepuistossa – ratkaisut syntyvät yhdessä

Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupunki haluavat olla edelläkävijöitä kiertotalousratkaisuissa. Yhteinen Circular Tiedepuisto -hanke pyrkii tuottamaan tuoreita innovaatioita alueen parhaaksi erilaisten kokeilujen avulla. Kehittämisideoille on nyt avattu uusi oppimisympäristö Kupittaan kampukselle.

Henkilöitä seuraamassa opetusta.

Kurkkaa sisään Kokeilulabraan. Oppimisympäristö mahdollistaa rohkeat kiertotalouden kokeilut​ käyttäjälähtöisellä Living Lab -toiminnalla.

Uutinen

Teksti ja kuvat: Aleksi Rajamäki

– Osallistamme alan toimijoita yhteiseen keskusteluun. Kannustamme heitä konkreettisiin kiertotaloustekoihin rakentamisen, liikkumisen, luonnon monimuotoisuuden sekä yritystoiminnan saralla. Mukana on myös opinnäytetyön tekijöitä ja muita opiskelijoita, esittelee Piia Nurmi, joka vastaa projektista Turun AMK:n osalta.

Keväällä 2024 alkanut hanke kokoaa yhteen paikallisia yrityksiä ja muita asiantuntijaorganisaatioita. Turun ammattikorkeakoulun tehtävänä on vauhdittaa erilaisia yhteistyömuotoja ja käytännön tekemistä sekä tuoda opiskelijoita kehittämistyöhön.

– Kaupungin Tiedepuisto-kärkihanke laati vuonna 2023 tiekartan alueen kiertotalouden tarpeisiin. Innostuimme asiasta ja halusimme olla mukana. Ryhdyimme pohtimaan, miten kiertotalouden näkökulmaa voisi saada enemmän esiin alueen kehittämisessä nyt ja tulevaisuudessa, Nurmi taustoittaa.

Teemaryhmät yhteisen tavoitteen pariin

Käytännössä Turun ammattikorkeakoulu edistää kiertotaloustavoitteita verkostomaisella teemaryhmätyöskentelyllä. Ryhmien toimintaa koordinoi erityisasiantuntija Inka Mäkiö. Hänen mukaansa yhteistyö tuo parhaimmillaan innovatiivisia hankeavauksia.

– Pyrimme tunnistamaan läpileikkaavia teemoja yritysten ja yhteisöjen kanssa. Samalla toteuttamamme erilaisia pilotteja ja kokeiluja, joita voivat olla esimerkiksi kokonaan uudenlaiset liiketoimintamallit.

– Ammattikorkeakoululla on vahvaa osaamista siitä, miten kiertotaloutta voidaan kehittää samanaikaisesti yksilöiden, yritysten ja yhteiskunnan hyödyksi. Nyt on oiva tilaisuus tuoda tutkimus ja toiminta lähelle kampustamme, Mäkiö iloitsee.

Henkilö osoittaa kädellään karttaa. Muut seuraavat ympärillä.
Circular Tiedepuisto kokoaa yhteen alan toimijoita eri tapahtumissa ja mahdollistaa tiedon jakamisen. Projektissa opinnäytetyötä tekevä konetekniikan opiskelija Maija Kölhi esittelee Tiedepuiston aluetta.

Turun Tiedepuisto lisää osaamista monialaisesti. Yhdessä ideoiminen ja kokemusten jakaminen on erityisen tärkeää.

– Tavoitteenamme on saada alueesta kiertotalouden rohkea suunnannäyttäjä, ja siinä yritystoimijat ovat keskeinen voimavara. Teemaryhmien tapaamisissa tulee esiin erilaisia aihioita, joita voidaan testata muun muassa Kupittaalla ja Itäharjulla, kertoo erityisasiantuntija Maarit Jaakola Turun AMK:sta.

Uusi oppimisympäristö matalan kynnyksen kokeiluille

Kupittaan kampukselle on avautunut Turun Tiedepuiston kokeilulabra, jossa opiskelijat osallistavat muita opiskelijoita ja kaupunkilaisia alueen kehittämiseen. Jokainen saa antaa ehdotuksensa siitä, minkälainen Tiedepuisto voisi olla tulevaisuudessa.

– Kokeilulabra on matalan kynnyksen paikka yhteiselle kehittämiselle, kohtaamisille ja uusille oivalluksille. Kaikki asukkaat, opiskelijat ja yritykset ovat tervetulleita, projektipäällikkö Piia Nurmi kannustaa.

Kolme henkilöä seisoo sisätiloissa lasiseinän edessä. Takana lukee "Turun Tiedepuiston kokeilulabra".
– Haluamme luoda Tiedepuistosta kiertotalouden kiinnostavan alueen, hymyilee tehokolmikko Inka Mäkiö, Maarit Jaakola ja Piia Nurmi. Kokeilulabran avajaisia vietettiin DataCityssä 18. joulukuuta.

Oppimisympäristö sijaitsee DataCityn C-rapun ensimmäisessä kerroksessa, osoitteessa Lemminkäisenkatu 14. Tila on hankkeen käytössä vähintään helmikuun 2025 loppuun. Aiemmin Kokeilulabra on toiminut muun muassa Kupittaan puistossa pop-up-periaatteella.

Piia Nurmen mukaan Kokeilulabra voisi olla kaikkien Turun korkeakouluopiskelijoiden oppimisympäristö, jossa vahvistetaan kiertotalouden näkökulmaa aitojen yritysten kanssa. Myös kansainväliset toimijat pääsevät osallistumaan kumppaniverkostojen kautta.

– Kokeilulabran toimintaa on kehitetty yhteistyössä hollantilaisen Utrechtin ammattikorkeakoulun kanssa. Opiskelijoiden tehtävänä oli visioida ja suunnitella, miten tällainen toistaiseksi väliaikainen tila voisi toimia parhaiten.

Turun Tiedepuiston kokeilulabran toimintaa koordinoi Turun ammattikorkeakoulun Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä.

Kiertotalous on muutakin kuin kierrättämistä

– Kiertotaloudessa on tyypillisesti monenlaisia liiketoimintamalleja, ja usein riippuu siitä, mistä näkökulmasta aihetta tarkastellaan. Joka tapauksessa kiertotalous on tärkeää huomioida jo liiketoiminnan suunnitteluvaiheessa.

Lisätietoja

  • Piia Nurmi

    Lehtori
    +358 40 355 0931
    piia.nurmi@turkuamk.fi

Lue seuraavaksi