Kestävää liikkumista kaupunkialueelle – Turun AMK kehitti sähköpyörille pikalatausasemat

Turussa on otettu käyttöön sähköpyörien pikalatausasemat. Turun AMK:n uuden energian tutkimusryhmä toteutti asemat osana tutkimushanketta, jossa kehitetään energiapositiivisia kaupunkeja. Latausasema tukee kestävän liikkumisen ja uusiutuvan energian käyttöä kaupunkialueella.

Sähköpyörän latausasema kerrostalojen pihalla. Taustalla nurmikkoa ja pyörätelineitä.

Sähköpyörien latausasema Turun ylioppilaskylässä. Kuva: Siiri Welling

Case

Teksti: Minna Salakari

Lyhyesti

Turun AMK toteutti Turun ylioppilaskylään käyttäjille ilmaiset sähköpyörien pikalatausasemat. Pyörään saadaan 20 kilometriä lisää toimintamatkaa puolen tunnin latauksella. Asemat hyödyntävät uusinta teknologiaa, joka takaa ympäristö- ja käyttäjäystävällisyyden. Sähköpyörät tarjoavat ympäristöystävällisen vaihtoehdon autoilulle. Kaupunkiliikenteessä ne voivat vähentää ruuhkia, pienhiukkaspäästöjä ja melua.

Turun ylioppilaskylässä sijaitsevat latausasemat mahdollistavat nopean ja tehokkaan sähköpyörien lataamisen: yhdellä napin painalluksella pyörään saadaan 20 kilometriä lisää toimintamatkaa jo puolen tunnin latauksella. Asemat hyödyntävät uusinta teknologiaa, joka takaa ympäristö- ja käyttäjäystävällisyyden.

Henkilö käyttää sähköpyörän latausasemaa
Sähköpyörän latausasema on helppokäyttöinen ja maksuton. Kuva: RESPONSE-hanke.

– Lataaminen on käyttäjille maksutonta, ja asemalla on mahdollista ladata kahta pyörää samanaikaisesti. Pyörien omia latureita ei tarvita, vaan latausasema soveltuu eri pyörämerkeille, kehitystyössä mukana olleet Turun ammattikorkeakoulun Uuden energian tutkimusryhmän opiskelija-assistentit Eelis Niemi ja Petri Jylhä kertovat.

Sähköpyörät osana kestävää kaupunkiliikennettä ja ilmastoratkaisuja

Sähköpyörät tarjoavat ympäristöystävällisen vaihtoehdon autoilulle erityisesti alueilla, joissa lyhyet välimatkat voidaan taittaa pyöräillen. Kaupunkiliikenteessä ne voivat vähentää ruuhkia, pienhiukkaspäästöjä ja melua, mikä parantaa kaupunkiympäristöjen elämänlaatua.

– Jos latauspisteitä olisi enemmän ja laajemmin, voisi turkulaiset liikkua pidemmänkin matkaa pyöräillen. Itse näkisin tässä oivan mahdollisuuden ja vaihtoehdon skuuteille, Jylhä pohtii.

Verrattuna perinteisiin polttomoottoriajoneuvoihin sähköpyörät tuottavat merkittävästi vähemmän hiilidioksidia. Kestävä kehitys onkin yksi sähköpyöräilyn peruspilareista: liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on merkittävä tavoite paitsi alueellisessa myös globaalissa ilmastotyössä.

Sähköpyörä on yksi konkreettinen ratkaisu hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja latausasemat tukevat osaltaan tätä kehitystä. Lisäksi se on esimerkki siitä, miten hanketyö voi vaikuttaa konkreettisesti elämään ja kestävään kehitykseen, Jylhä sanoo.

Energiapositiiviset kaupungit – kestävän kehityksen veturit

Energiapositiiviset kaupungit ovat alueita, jotka tuottavat enemmän energiaa kuin kuluttavat. Tämä tavoite saavutetaan yhdistämällä energiatehokkaita ratkaisuja, uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinko- ja tuulivoimaa, sekä älykkäitä energianhallintajärjestelmiä.

Tulevaisuuden kaupungit pystyvät yhä paremmin hyödyntämään paikallisesti tuotettua energiaa. Älykkäät energiaverkot optimoivat energian tuotantoa ja kulutusta reagoiden tarpeisiin reaaliajassa, lehtori ja tutkimusvastaava Samuli Ranta sanoo.

Sähköpyörien pikalatausasemat ovat vasta alkua: Uuden energian tutkimusryhmä jatkaa uraauurtavaa työtään kestävän kehityksen parissa.

– Kehitteillä on energiahallintajärjestelmä Ylioppilaskylän rakennusten välille. Sen avulla alueen eri rakennusten energiankulutusta voidaan seurata, hallita ja optimoida kokonaisuutena, tietotekniikka-alalla opiskeleva Niemi kertoo.

Järjestelmä voi seurata rakennusten energiatarpeita ja säätää esimerkiksi lämmityksen, ilmanvaihdon ja valaistuksen toimintoja kulutushuippujen tasoittamiseksi ja energian säästämiseksi.

Energiapositiivisuuteen pyritään tiiviillä yhteistyöllä asukkaiden, yritysten ja kaupungin viranomaisten välillä. Tämä edistää kestävää kehitystä, vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja lisää kaupunkien omavaraisuutta.

Artikkeli on julkaistu 2.10.2024 aiemmalla turkuamk.fi-sivustolla.

Aurinkopaneeleja työmaalla

Älykkäitä kaupunkeja

Tutustu miten RESPONSE-tutkimushankkeessa luodaan energiapositiivisia kaupunkeja.

Lue seuraavaksi