Kesäharjoittelusta suoraan työelämään ─ Ville Myllymäki pokkasi työpaikan Valmetilta

Työelämään voi löytyä yllättävän nopea reitti kesäharjoitteluiden kautta. Ville Myllymäki työllistyi Valmetille näytettyään taitonsa harjoittelussa.

Harjoittelu Valmetilla poiki Ville Myllymäelle tuntitöitä opintojen ohelle ja opinnäytetyön aiheen.
Opiskelija

Teksti ja kuva: Mari Loikkanen

Ville Myllymäki yllättyi, kuinka sutjakkaasti sujui siirtyminen insinööriopinnoista suunnittelijan töihin. Vielä jokunen vuosi sitten hän työskenteli hitsarina ja vain haaveili konetekniikan opiskelusta.

– Ajattelin, etten voi hakea opiskelemaan, koska kielitaitoni on niin huono. Lopulta kaverini patisti hakemaan opiskelupaikkaa. Hän muistutti, ettei opiskelu ole kielestä kiinni, ja niin sitten hain, Myllymäki kertoo.

Nyt hän on loppusuoralla Turun AMK:n konetekniikan opinnoissa erikoistuen tuotekehitykseen. Lisäksi hän on saanut alan tuntitöitä Valmetilta.

Miten kaikki kävi näin äkkiä?

– Olen itsekin vähän yllättynyt siitä. Valmet tuli tutuksi toisen opintovuoden tuotekehityksen kurssilla, kun saimme tehdä suunnitteluprojektin oikealle yritykselle. Siksi hain Valmetille kesäharjoitteluun. Tavoitteeni oli saada kokemusta oikeista insinööritöistä, Myllymäki kertoo.

Työkaverikummista tukea

Kokemusta tulikin roppakaupalla. Myllymäki kehuu, että ensi alkuun hän sai erityisen hyvän ja pitkän perehdytyksen työhönsä.

– Koin sen todella hyödylliseksi. Sitten pääsin hommiin sellukuivaimien tuotekehitystiimiin. Aloitin yksinkertaisista mallinnustehtävistä, hän kertoo.

Harjoittelijalle osoitettiin työkaverikummi, joka auttoi kaikissa tarvittavissa asioissa. Kun Myllymäelle annettiin uusi projekti, hänen ei oletettu automaattisesti osaavan kaikkea, vaan hän sai ohjeistusta siinä ohella. Myllymäen mielestä oli hienoa, miten harjoittelijat oli huomioitu.

Tämän kokemuksen jälkeen Myllymäki suuntasi Valmetille seuraavanakin kesänä ja otti vastaan myös tuntitöitä opintojen ohella.

Opiskelijoilla hyvä osaaminen

Valmet hakee joka vuosi kesäharjoittelijoita. Turun AMK:sta sinne suuntaa vuosittain noin kuudesta kymmeneen opiskelijaa.

Valmetin Raision yksikön paikallisjohtaja Mika Granlund kertoo, että haussa on harjoittelijoita muun muassa perinteisiin insinööritehtäviin, data-analytiikan tehtäviin sekä kestävään kehitykseen liittyviin tehtäviin. Tekijöitä tarvitaan myös markkinointiin ja HR-puolelle.

Harjoittelijalta odotetaan aktiivisuutta, yhteistyökykyä, halua oppia, uusia ideoita ja yrityksen arvoille sopivaa käytöstä, Mika Granlund listaa.

– Olemme olleet tyytyväisiä opiskelijoiden osaamisen tasoon. Kesäharjoittelujen lisäksi teetämme paljon pieniä projekteja opiskelijoiden kanssa jo opintojen aikana, esimerkiksi tuotekehityksessä.

Granlund kokee, että Turun AMK:n kanssa tehdyn oppilaitosyhteistyön kautta löytyy Valmetille ja paikalliselle yhteistyöverkostolle sopivia kiinnostavia osaajia. Yhteistyön avulla tuetaan oppilaitoksia, hyödynnetään oppilaitoksen resursseja ja turvataan yritykselle sopivan työvoiman saatavuus.

– Oppilaitostyön merkitys on noussut viime vuosina, ja olemme vieneet sen osaksi useiden toimintojen vuosisuunnittelua.

Valttikortti työn haussa

Ville Myllymäki tekee parhaillaan opinnäytetyötään Valmetille. Työkaverit keksivät hänelle aiheen, ja se liittyy sellukuivaimiin. 

Työkaverit ovat myös olleet apuna, jos englantia kirjoittaessa on tullut pulmia. Kielitaito ei ollutkaan hidaste, vaan vaikeuksien yli on päästy.

– Valmetilta saatu työkokemus on ollut hyvä käyntikortti. Ensimmäisenä opintovuonna oli vielä vaikea saada insinööritöitä. Sen jälkeen, kun olin ollut ensimmäisen kesäharjoitteluni Valmetilla, tuntuu, että saisin vaikka mitä töitä. Että voisin ihan valita, minne mennä, Myllymäki iloitsee.

– Suosittelen vahvasti hakemaan kesäharjoitteluun. Opinnot ovat antaneet hyvän pohjan työelämään, mutta lopullinen oppiminen tapahtuu kuitenkin työpaikalla.

Artikkeli on julkaistu 10.11.2023 aiemmalla turkuamk.fi-sivustolla ja päivitetty 2.7.2024.

Lue seuraavaksi