Uudistuvan lainsäädännön vaikutus kauppamerenkulun satamien jätehuoltoon
Euroopan unionin meripolitiikan tavoitteena on turvallisuuden ja ympäristönsuojelun korkea taso. Uudistunut alusjätedirektiivi tuli voimaan 2019 ja se siirrettiin kansalliseen lainsäädäntöön 29.6.2021. Tässä selvitysraportissa tutkimme, miten uudistuva lainsäädäntö vaikuttaa suomalaisissa kauppamerenkulun satamissa tapahtuvaan alusjätteiden jätehuoltoon sekä kartoitimme uudistusten vaikutukset eri satamatoimijoihin.
Uudistunut lainsäädäntö korostaa ympäristönäkökantoja ja vastuullisia toimintatapoja. Muutosvaikutuksissa korostuvat toimintatapojen yhtenäistyminen ja tiedon saatavuuden paraneminen. Lakiuudistusten myötä alusten jätteiden jättämistä tullaan valvomaan tarkemmin ja aluksia kannustetaan hinnoittelulla jätteen määrän vähentämiseen sekä parempaan lajitteluun. Satamahaastatteluissa kävi ilmi, että toimintaympäristön muutoksissa selkeä työnjako, sisäinen ja ulkoinen viestintä sekä säännöllinen ja avoin keskustelu auttavat ajantasaisen tiedon sisäistämisessä ja oikea-aikaisessa reagoinnissa.
Lakimuutokset vievät oikeaan suuntaan merenkulun kestävyyden kannalta: alusjätteiden vastaanottolaitteet ja lajitteluvaatimukset aluksia kohtaan yhdenmukaistuvat koko EU:n alueella. Näin ollen myös jätteiden kierrätysmahdollisuudet paranevat. Käymäläjätevesien jättämiseen ja vastaanottoon tulee paremmat mahdollisuudet, joka on merkittävä muutos Itämeren rehevöitymisen kannalta. Satamien jätehuollon rooli on muuttumassa oman alueensa puhtaanapidosta kiertotalouden ja kestävän logistiikan edistäjäksi.
(pdf-tiedosto, 8,8 Mt)
Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.