Meriklusteritoimijoiden tieto- ja kyberturvallisuuden hallintamalli OT-ympäristöille

Tämä käsikirja johdattaa lukijan meriklusterin toimintojen ytimeen ja tarjoaa kattavan oppaan operatiivisen teknologian (OT) ympäristöjen tieto- ja kyberturvallisuuden hallintaan. Meriklusterin laaja-alainen kenttä – merenkulku, telakat, laivanrakennus, satamaoperaatiot, logistiikka ja meriliikenteen hallinta – on kriittinen osa kansallista ja kansainvälistä turvallisuutta. Käsikirja tarjoaa käytännönläheisiä ratkaisuja tämän turvallisuuden takaamiseen.

Digitalisaation myötä tieto- ja kyberturvallisuudesta on tullut yhä tärkeämpää, ja tämä käsikirja avaa selkeästi, kuinka standardeja ja säädöksiä voidaan soveltaa meriklusterin OT-ympäristöihin. Se sisältää yksityiskohtaiset ohjeet riskien tunnistamiseen, arviointiin ja hallintaan, käytännön esimerkkien kautta.

Käsikirja esittelee myös johdon sitoutumiseen perustuvan hallintamallin, joka kattaa tietoturvapolitiikan, pääsynhallinnan, fyysisen turvallisuuden ja jatkuvuudenhallinnan. Lisäksi se korostaa toimittajien ja toimitusketjun hallinnan merkitystä ja antaa konkreettisia ohjeita toimittajien arvioimiseen ja valvontaan.

Käsikirja ei ainoastaan auta meriklusteritoimijoita suojautumaan kyberuhkilta ja turvaamaan liiketoiminnan jatkuvuuden, vaan myös lisää asiakkaiden ja sidosryhmien luottamusta organisaation kykyyn hallita tieto- ja kyberturvallisuutta. Tämä Turun ammattikorkeakoulun ja Fintrafficin yhteistyönä laadittu käsikirja on olennainen työkalu kaikille, jotka haluavat varmistaa toimintansa turvallisuuden ja jatkuvuuden digitaalisessa maailmassa.