Kiertotalousopetuksen menetelmiä – menetelmäopas ja työkalupakki
Muuttuva maailma vaatii radikaaleja muutoksia tavoissamme tuottaa, kuluttaa ja kouluttaa.
Koska luonnonvarojen riittämättömyys on todellinen uhka, meidän on alettava käyttää resursseja, joihin meillä on jo pääsy. Kiertotaloudessa materiaalit ja ravinteet kiertävät ja säilyttävät arvonsa. Kiertotalousmalliin siirtyminen edellyttää muutosta sekä yhteiskunnalta ja yrityksiltä että yksilöiltä.
Koulutuksen merkitys tässä prosessissa on ensiarvoisen tärkeä: kiertomallin tulevat toteuttajat ovat nyt kouluissamme ja yliopistoissamme. Kiertotalous ei ole sidottu yhteen ammattiin tai tieteenalaan, vaan sen onnistuminen edellyttää vuoropuhelua eri toimijoiden välillä. Kiertotalouden koulutuksen tulisikin olla poikkitieteellistä ja eri koulutusaloja osallistavaa.
Tässä oppaassa esitellään kolme tapaa kiertotalouden opettamiseen. Menetelmiä voi toteuttaa kuka tahansa opiskelijoiden kanssa työskentelevä taustasta riippumatta. Yhteistä menetelmille on se, että ne ovat monitieteisiä, projektilähtöisiä ja työelämälähtöisiä. Menetelmät on kehitetty korkeakouluille, mutta niitä voidaan soveltaa myös toisen asteen koulutuksessa.
Opas on tuotettu osana Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamaa hanketta #circulareconomy – Uusi pedagogiikka ja yritysyhteistyö kiertotalouden moduuliopintojen edistämiseksi. Hanke on osa Sitran laajaa hankekokonaisuutta, jossa kehitetään kiertotalouskoulutusta kaikille koulutusasteille.
(pdf-tiedosto, 3,51 MB)
Julkaisun voi ladata ilmaiseksi. Tämä tekijänoikeudella suojattu materiaali voidaan ladata ja tulostaa yksityiseen käyttöön. Kaupallinen käyttö kielletty.