Kestävä kehitys korkeakoulutuksessa – sanoista tekoihin
Kestävä kehitys, edellytys elinolosuhteiden turvaamiseksi maapallolla, on korkeakoulutuksen kehitystyössä vasta nyt saamassa tarvittavaa huomiota. Korkeakouluissa kestävän kehityksen tulisi olla keskeisessä roolissa niin opetuksessa kuin arjen toiminnassa. Korkeakouluilla on suuret mahdollisuudet vaikuttaa niin koulutusten, henkilöstön kuin johtamisen kautta osaamiseen ja asenteisiin, joilla kestävää kehitystä edistetään. Myös elinkeinoelämä tarvitsee korkeakouluilta monipuolisia osaajia ratkomaan ilmasto- ja ympäristöhaasteita.
Tämä opas on syntynyt käytännön tarpeista. Se kuvaa miten kestävä kehitys muuttaa korkeakoulutusta ja miten näitä muutoksia voidaan käytännössä toteuttaa. Opas tarjoaa askelmerkkejä ja vinkkejä matkalla kohti kestävämpää korkeakoulutusta ja yhteiskuntaa. Oppaan alussa pohditaan yleisesti korkeakoulujen ja koulutuksen roolia kestävässä kehityksessä. Toisessa luvussa tarkastellaan pedagogiikan suhdetta kestävään kehitykseen: millaisia uudistuksia kestävä kehitys edellyttää koulutuksen tavoitteissa, toimintaympäristössä ja oppimisessa. Luvuissa kolme ja neljä kuvataan mitä korkeakouluissa voidaan käytännön tasolla tehdä ja annetaan käytännön esimerkkejä uudistusten toteutukseen.
Opas on suunnattu kaikille korkeakoulutuksen parissa työskenteleville ja siitä kiinnostuneille: koulutuksen kehittäjille, johdolle, opettajille ja muulle korkeakouluhenkilöstölle sekä opiskelijoille. Kestävän kehityksen asettama haaste on kaikille yhteinen. Toivottavasti opas antaa lukijalle innostusta toimia kestävän kehityksen edistämiseksi, sillä aikaa ei ole tuhlattavaksi. Nyt on aika toimia.
(pdf-tiedosto, 3,12 Mt)
Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.