Journalismin opinnot ylittivät Ella Lipiäisen odotukset

Ella Lipiäinen päätyi opiskelemaan journalismia pienen mutkan kautta. Opinnot ovat osoittautuneet käytännöllisiksi ja hommiin päästiinkin heti opintojen alussa.

Ella Lipiäinen
Opiskelija

Teksti ja kuva: Karoliina Hakasalo

− Opinnot ovat olleet paljon enemmän kuin mitä odotin. Sain opit ja valmiudet toimia itsenäisenä toimittajana hyvin nopeasti, kertoo Ella Lipiäinen.

Porvoosta kotoisin oleva Lipiäinen opiskelee kolmatta vuotta Turun ammattikorkeakoulussa. Journalismin opinnoissa voi painottua joko monimediajournalismiin tai viestintään. Lipiäinen on erityisen kiinnostunut toimittajuudesta ja onkin suorittanut kaikki harjoittelunsa niin pienemmissä kuin isommissakin medioissa.

Kun Lipiäinen alun perin pohti, mille alalle hän haluaisi hakeutua, journalismin opiskelu ei ollut tullut hänelle mieleen. Hän ajautuikin journalismin pariin pienen mutkan kautta. Lipiäinen pääsi Turun yliopistoon opiskelemaan yleistä kirjallisuustiedettä suoraan lukiosta todistusvalinnalla. Hän kuitenkin huomasi nopeasti, etteivät yliopisto-opinnot olleet häntä varten. Tutustuessaan uudestaan opetustarjontaan hän löysi journalismin linjan Turun AMK:sta.

− Tajusin, että konkreettinen tekeminen on enemmän minun juttuni, Lipiäinen toteaa.

Konkreettisuus tärkeässä roolissa

Opintojen kuvaus kuulosti erittäin mielenkiintoiselta ja hän päätti hakea journalismin opintoihin heti seuraavana keväänä. Se kannatti, sillä Lipiäinen pääsi heti ensiyrittämällä sisään.

− Olen aina tykännyt esiintyä ja viettää aikaa ihmisten kanssa, niin ajattelin omien piirteitteni sopivan toimittajalle. Mitään ei tarvitse kuitenkaan osata etukäteen, vaan opinnoissa oppii kaiken.

Erityisen hyödylliseksi Lipiäinen on kokenut opintojen konkreettisuuden. Hän on päässyt heti opintojen alusta lähtien kirjoittamaan, kuvaamaan ja editoimaan sekä julkaisemaan omia juttuja journalistiopiskelijoiden verkkojulkaisu Tutkassa.

− Opimme nimenomaan tekemisen kautta. Teemme esimerkiksi uutisen, josta sitten saamme palautetta ryhmältä ja opettajilta. Seuraavalla kerralla tietää paremmin, mitä tehdä toisin ja missä on jo hyvä.

Ryhmätyöskentelyä ja palautetta

Toimitustyön kurssi on Lipiäisen mielestä ollut yksi parhaista. Siinä opiskelijat pääsivät kokemaan, millaista on työskennellä oikeassa toimituksessa aikapaineen alla. Jutut toteutettiin lyhyessä aikataulussa toimituksen eli oman ryhmän samalla tukiessa.

Toimituspalaveriin tuotiin idea, jota lähdettiin toteuttamaan mahdollisimman nopeasti. Lopulta juttu julkaistiin vajaassa viikossa Tutkassa. Kurssilla tehtiin sekä videoita että artikkeleita. Tehdyistä töistä annettiin ja saatiin paljon palautetta, mikä Lipiäisen mielestä rikastuttaa oppimista erityisen paljon.

Videoreportaasi-kurssilla taas sai harjoitella pidemmän videon tekemistä. Kurssin kuvauskeikalla Lipiäinen pääsi seuraamaan silmäproteesien valmistusta. Hän kuvaakin kyseistä juttukeikkaa yhdeksi unohtumattomimmista.

− Koen, että olen saanut Turun AMK:n opinnoista todella vankan pohjan työelämää varten. Harjoitteluissa pääsee vielä syventämään jo koulussa saatuja oppeja ennen työelämään siirtymistä.

Opintojen alussa Lipiäistä yllätti, että kentälle lähdettiin heti ja eteen saattoi tulla mitä vain. Positiivisesti on yllättänyt myös se, kuinka hyviin paikkoihin opintojen aikana voi päästä harjoitteluihin ja kuinka hienoja kokemuksia kouluprojektien kautta voi saada.

Harjoittelujen avulla jalkaa oven väliin

Viime kesänä Lipiäinen oli kesätöissä Uusimaa-lehdessä. Siellä hän ehdotti, että he alkaisivat tekemään uutisvideoita sosiaaliseen mediaan. Instagramin lisäksi he päätyivät avaamaan lehdelle TikTok-tilin. Lipiäistä odottavat työt Uusimaa-lehdessä myös ensi kesänä. Hän muistuttaa, että harjoittelu voi avata työmahdollisuuksia, jos sen suorittaa hyvin.

− Kaikista harjoittelupaikoista saa hyvää kokemusta työelämästä. Kilpailu voi toki olla kovaa hakuvaiheessa. Kunhan muistaa perustella, miksi haluaa hakemaansa yritykseen ja on oma itsensä, silloin on hyvät mahdollisuudet saada paikka.

Lipiäinen ajatteli aloittaessaan, että hänestä tulee kirjoittava toimittaja, sillä hän oli aina tykännyt kirjoittamisesta. Toisin kuitenkin kävi, sillä hän on nauttinut sekä audio- että videotuotannoista todella paljon.

Kaksi mieleenpainuvinta juttukeikkaa tapahtui harjoitteluissa. Yle Turussa Lipiäinen pääsi raportoimaan suorana Ylen Lounais-Suomen radiolähetykseen Turun tuomiokirkon joulukuusen kaadosta. MTV Uutisissa Lipiäinen pääsi tekemään toisen harjoittelijan kanssa Huomenta Suomeen videon vuoden kylästä. Yksi haastatteluista tapahtui yöllä keskellä paikallista järveä kalastajien kanssa nuotatessa.

− Se on ehkä erikoisin kokemukseni juttukeikalta enkä unohda sitä koskaan, hän kertoo.

Lipiäinen muistuttaa, että journalismi muuttuu jatkuvasti ja nopealla tahdilla.

− Alalla on pysyttävä mukana muutoksessa ja kehityttävä koko ajan matkan varrella. Se on mielestäni rikkaus.

Lue seuraavaksi

  • Opiskelija

    Pohjois-Pohjanmaalta Rooman leffafestarien voittoon

    Miten (omien sanojensa mukaan) lukematon poika Pohjois-Pohjanmaalta päätyi ohjaamaan ja käsikirjoittamaan kansainvälisellä leffafestarilla menestyneen elokuvan? Jaakko Ylitalo on löytänyt elokuvaopinnoista Turun AMK:n Taideakatemiassa oman intohimonsa, alan opit ja…

  • Alumni

    Avoimuus avasi ovia

    Ylen tuotantokoordinaattorina työskentelevä, mediatuotannon alumni ja Vuoden alumnina palkittu Lotta Luukka kehottaa tekemään juuri sitä, mikä on itselle merkityksellistä ja tärkeää. Turun ammattikorkeakoulu palkitsi Luukan vuoden alumniksi 2024.…

  • Alumni
    ihminen tanssisalin peilin edessä

    Alumni: Tanssinopettajalla pitää olla vahva palo taiteeseen sekä herkkyys erilaisille tunnetiloille

    Turun ammattikorkeakoulun alumni, tanssinopettaja (AMK) Suvi Nieminen toimii tanssijana, ohjaajana ja koreografina. Opintojen aikana hän punoi laajan yhteistyöverkoston ja sai pedagogiset valmiudet työskennellä ammatissaan. Niemisen mukaan ammattikorkeakoulutuksessa parasta…