Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.6.2024
Aistien merkitys traumainformoidussa työotteessa ja aistimodulaation mahdollisuudet

Aistien merkitys traumainformoidussa työotteessa ja aistimodulaation mahdollisuudet

Traumainformoitu työote on lähestymistapa, joka tulisi huomioida paremmin kaikilla sektoreilla, joissa tehdään asiakastyötä. Lähestymistavan avulla työyhteisöjen ja lopulta koko yhteiskunnan on mahdollista ymmärtää paremmin trauma sekä sitä myötä vahvistaa turvan kokemusta kaikessa kanssakäymisessä. Trauma voi vaikuttaa monella tavalla myös aistijärjestelmien toimintaan, ja ymmärrys aisteista on tärkeää trauman tunnistamisessa. Trauma ja erityisesti kehityksellinen trauma voivat johtaa aistitiedon käsittelyn vaikeuksiin, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja elämänlaatuun.

Aistimodulaatio on asiakaslähtöinen menetelmä, joka perustuu aistien hyödyntämiseen asiakkaan voinnin (mm. ahdistuneisuus, aggressiivisuus, masentuneisuus, psykoottisuus, vireystila) muuttamiseksi. Menetelmän teho perustuu sopivien aistimuksien avulla keskushermostoon vaikuttamiseen ja sitä kautta olotilaan. Aistimodulaation avulla voidaan hillitä ja jopa pysäyttää elimistön stressireaktioita. Aistimodulaatio käyttö mahdollistaa itsesäätelykeinojen oppimista sekä lisää hyvinvointia ja motivaatiota.

Kansainvälisesti aistimodulaatiota hyödynnetään mm. psykiatristen asiakkaiden ja ikääntyneiden hoidossa ja kuntoutuksessa. Aistimodulaatiota hyödynnetään mm. pakon vähentämiseksi psykiatrisissa sairaaloissa. Menetelmää voidaan hyödyntää myös asiakkaiden kanssa, joilla on esim. haasteita tunteiden säätelyssä tai sosiaalisissa suhteissa, keskittymisvaikeuksia tai kipuja. Aistimodulaatio soveltuu myös vireystilan säätelyn haasteisiin ja osaksi traumaterapiaa.

Koulutuksessa perehdytään traumainformoituun työotteeseen, aistien merkitykseen ja aistimodulaation hyödyntämiseen trauma-asiakkaiden näkökulmasta. Koulutus antaa tietoa ja konkreettisia työkaluja aistimodulaatiolähestymistavan hyödyntämiseen omassa työssä.

Kenelle

Koulutus on tarkoitettu sosiaali-, terveys-, opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille. Koulutus soveltuu monien eri asiakasryhmien kanssa työskenteleville (psykiatria, geriatria, varhaiskasvatus, sivistystoimi, neuropsykiatria, oikeuspsykiatria ym.). 

Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa kouluttautumista aiheesta. 

Ajankohta

26.11.2024 klo8.30-15.30 Zoom-etäyhteydellä

Sisältö ja toteutus

Keskeiset teemat

  • Käydään läpi perustiedot traumainformoidusta työotteesta
  • Käydään läpi perustiedot aistijärjestelmistä ja aistitiedon prosessoinnista sekä miten aistimusten avulla on mahdollista vaikuttaa olotilaan
  • Opetellaan tunnistamaan aistitiedon käsittelyn häiriöitä ja miten trauma voi vaikuttaa aistijärjestelmien toimintaan
  • Tutustutaan erilaisiin aistimodulaatiokeinoihin (esimerkiksi aistihuone, aistilaukku), joilla voidaan vahvistaa turvan tunteen kokemusta (niin yksilön kuin ympäristön näkökulmasta)

Koulutus sisältää 1 lähiopetuspäivän (7h), joka toteutetaan reaaliaikaisen Zoom-etäyhteyden välityksellä

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lue aiheesta

Katajisto-Korhonen I. & Takala, S. 2024. Traumainformoitua osaamista hyvinvointialueiden työntekijöille. SunOpix-blogi .

Katajisto-Korhonen I., Suominen-Romberg T., Säteri J. & Takala R. 2023. Aistimodulaatio tuo uusia asiakaslähtöisiä keinoja psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen . Talk-artikkeli. 

Seppälä 2023. Aistihoidosta apua mielelle. Tehy-lehti 12/2023, s. 52-53. Pääset lehden sähköiseen versioon tästä .

Seppälä 2023. Pesetkö kasvojasi jääkylmällä vedellä? Kyse on aistimodulaatiosta, joka yleistyy nopeasti psykiatristen potilaiden hoidossa. Tehy-lehti 29.11.2023. Pääset artikkeliin tästä

Paavola, B. & Katajisto-Korhonen I. 2023. Aistimodulaation monet mahdollisuudet. Julkaistu Mieli tutkii -sivuston blogissa (Mielenterveystyön kehittäminen ja tutkimus ry). Pääset blogiin tästä.