Tuotantotalous, insinööri AMK
Tuotantotalouden tutkinto on laaja-alainen teknistaloudellinen koulutus, josta valmistuttuaan insinööri ymmärtää yritystoiminnan kokonaisuuden tekniikan, talouden ja johtamisen näkökulmista.
Valmistunut insinööri voi työskennellä hyvin monenlaisissa tehtävissä eri toimialoilla. Tutkinto antaa osaamista esimerkiksi yritysten kehitys- ja asiantuntijatehtävissä toimimiseen.
Tutkintonimike
Insinööri (AMK)
Laajuus ja kesto
Toteutustapa
Paikka
Opetuskieli
Minustako tuotantotalouden insinööri?
Tuotantotalouden koulutus on laaja-alainen teknistaloudellinen koulutus, joka sopii aktiiviselle, uteliaalle, analyyttiselle ja ryhmätyötaitoiselle oppijalle. Insinöörin työssä tarvitaan jonkin verran luonnontieteellistä sekä matemaattista osaamista, jota hankintaan erityisesti opiskelun alkuvaiheessa. Myös ongelmanratkaisukyky ja vuorovaikutus- ja viestintätaidot ovat avuksi. Tarkkuus ja täsmällisyys auttavat niin opinnoissa kuin insinöörin tehtävissä menestymistä.
Koulutus on lähtökohdiltaan kansainvälinen. Kaikki opiskelijat suorittavat tutkinnossaan myös kansainvälistymisen osuuden, joko vaihto-opiskelujaksolla tai kansainvälisessä työharjoittelussa. Tuotantotalouden koulutuksella on hyvät yhteistyöorganisaatiot lähes kaikissa Euroopan maissa. Tämän lisäksi yhteistyötä on erityisesti Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.
Koulutus tarjoaa myös mahdollisuuden kaksoistutkinnon suorittamiselle Saksassa tai Ranskassa. Kaksoistutkinto tarkoittaa, että valmistuessaan opiskelija saa molemmat, sekä suomalaisen että vaihtomaan tutkinnot.
Mitä opinnot sisältävät?
Tuotantotalouden koulutuksessa opinnot koostuvat ydinopinnoista ja laajentavista opinnoista. Koulutukseen sisältyy työharjoittelua sekä opinnäytetyö.
Ydinopintojen tavoitteena on antaa opiskelijalle matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen perusta sekä laaja-alainen yleiskuva tuotantotalouden keskeisistä tehtäväalueista. Ydinopintoihin kuuluu myös kieliopintoja, insinöörin talousosaamista, projektiosaamisesta sekä perustaidot esihenkilötyöhön.
Laajentavat opinnot muodostuvat tuotantotalouden ammattiopinnoista, teknisesti suuntaavista ammattiopinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista. Tuotantotalouden ammattiopintojen tavoitteena on syventää opiskelijan osaamista valitsemallaan ammatillisella osaamispolulla, joita ovat tuotanto ja myynti. Lisäksi opiskelija valitsee opinnoissaan teknisen osaamispolun useista eri vaihtoehdoista (esimerkiksi konetekniikka, logistiikka, kiinteistöjohtaminen, ICT, rakennustekniikka, energia- ja ympäristötekniikka).
Tuotantotalouden koulutuksessa opiskellaan elinkeinoelämän kanssa kiinteässä yhteistyössä, ja erityisesti laajentavissa opinnoissa usein ryhmissä ja projektimuotoisesti. Opetus tapahtuu Turussa uudella hienolla Kupittaan kampuksella lähiopetuksena. Opetustapoina käytetään lähiopetuksen lisäksi jonkin verran verkko-oppimismenetelmiä.
Tuotantotalouden koulutuksen opintoja on mahdollista suorittaa myös InTO- eli insinööriksi työssä oppien -mallin mukaan. Tämä soveltuu erityisesti sellaiselle, jolla jo on vakituinen työ ja työnantaja tukee tutkinnon suorittamisessa. Mallissa jopa noin puolet opinnoista suoritetaan työssä oppien.
Tutkinto kokonaan englanniksi
Voit opiskella tuotantotalouden insinööritutkinnon myös kokonaan englanninkielisessä Industrial Management and Engineering -koulutuksessa. Koulutus on vahvasti kansainvälinen ja ryhmässäsi opiskelee tulevia tuotantotalouden ammattilaisia ympäri maailman.
Englanninkielisessä koulutuksen opetussuunnitelma ja tarjolla olevat opintojaksot eroavat suomenkielisestä koulutuksesta. Koulutukseen haetaan kevään ensimmäisessä yhteishaussa.
Koulutuksen jälkeen
Tuotantotalouden ammattilaiset toimivat kansainvälisissä työympäristöissä, joissa tarvitaan kansainvälisiä valmiuksia ja kulttuuriosaamista osana ammatillista asiantuntijuutta. Koulutuksen tavoitteena on, että valmistuttuaan opiskelija osaa toimia monikulttuurisen yhteiskunnan ja kansainvälistyvän työelämän edellyttämällä tavalla.
Koulutus antaa osaamista, joka mahdollistaa toimimisen yritysten kehitys- ja asiantuntijatehtävissä. Tuotantotaloudesta valmistuneen insinöörin tehtävänimike voi työelämässä olla esimerkiksi kehitysinsinööri, laatuinsinööri, suunnitteluinsinööri, projekti-insinööri tai ostoinsinööri. Esimerkkejä eri nimikkeillä toimivien tehtävistä:
- Prosessi-, kehitys- tai tuotantoinsinööri osaa kuvata, suunnitella, analysoida ja kehittää toimintoja ja prosesseja, joita tavaroiden ja palveluiden tuottaminen vaatii.
- Laatuinsinööri suunnittelee ja kehittää yrityksen laadunhallintaa.
- Projekti-insinöörin tehtävät sisältävät projektien koordinointia.
- Ostoinsinööri vastaa oman vastuualueensa hankinnoista yrityksen tavoitteiden mukaisesti.
Kokemuksen kartuttua insinöörin nimikkeellä aloittavan on mahdollista edetä päällikkötehtäviin, kuten projekti-, hankinta-, logistiikka-, myynti- tai tuotantopäälliköksi.
Insinööri (AMK) -tutkinto avaa monia mahdollisuuksia jatko-opintoihin suomalaisten ja ulkomaisten yliopistojen DI- ja maisteriohjelmissa. Voit halutessasi hakeutua diplomi-insinööriopintoihin heti insinööri (AMK) -tutkinnon suoritettuasi. Tuotantotalouden DI-koulutusta järjestetään useassa teknillisessä yliopistossa. Kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voi hakeutua opiskelemaan myös ammattikorkeakoulujen Master-koulutukseen, joka on 60 opintopisteen laajuinen käytännönläheinen jatko-opintokokonaisuus.
Näistä saat osaamista
tuotantojohtaminen
toimitusketjut
työnjohto
LEAN
kansainvälisyys
tuotehallinta
toiminnanohjaus
tuottavuus
myynti
Työllistyminen
Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:
projekti-insinööri
tuotantotalouden insinööri
hankintapäällikkö
ostaja
logistiikkainsinööri
projektipäällikkö
tuotantopäällikkö
hankintainsinööri
myynti-insinööri
Hae koulutukseen
Voit hakea tähän koulutukseen yhteishaussa tai avoimen AMK:n kautta polkuopintojen haussa.
Koulutus on mukana seuraavissa hauissa:
Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.
Hakulomakkeet Opintopolussa
Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?
Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.
- Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta, motivaatiolomake tai valintakurssi. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?
Löydät yhteishaun ja polkuopintohaun haussa olevien opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.
Tämän AMK-koulutuksen ensikertalaisuuskiintiö on 90 %, eli valtaosa aloituspaikoista varataan yhteishaussa hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai aiempaa paikan vastaanottoa korkeakoulututkintoon.
Polkuopintojen haussa ei ole ensikertalaisuuskiintiötä, eli tämä haku kannattaa huomioida erityisesti, jos olet jo aiemmin ottanut vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta.
Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.
Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?
Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (60 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, osana opiskelijayhteisöä. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.
Polkuopiskelijana et voi suorittaa AMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.
Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.
Voinko opiskella työn ohella?
Monimuotokoulutukset ja verkko-opinnot on suunniteltu töiden ohessa opiskeltaviksi. Lähiopetusta kampuksella tai etätapaamisia verkossa on useimmiten 1 – 2 päivänä viikossa. Opintoihin kuuluu lisäksi harjoittelua, joka on pääsääntöisesti kokopäiväistä työtä. Lähiopetuksen, etätapaamisten ja harjoittelujaksojen aikataulutus, kesto ja toteutustavat vaihtelevat koulutuksittain.
Päiväkoulutuksissa opetusta on pääsääntöisesti arkisin, päiväaikaan. Kokoaikainen työskentely opintojen ohessa on siis päiväkoulutuksissa usein mahdotonta. Monet opiskelijat tekevät kuitenkin opintojen ohessa keikka-, ilta- tai viikonlopputöitä.
On hyvä muistaa, että opiskelu vaatii aikaa ja työtä. Kaikki koulutukset sisältävät kontaktiopetuksen lisäksi mm. itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä, jota ei ole aikataulutettu lukujärjestykseen. Työnteon mahdollisuuksia kannattaakin pohtia suhteessa omiin voimavaroihin. Erityisesti päiväkoulutuksissa voi olla suositeltavaa aloittaa opinnot ensin, ja tarkastella sitten, riittääkö oma aika ja jaksaminen työntekoon opintojen ohella. Jos saat Kelan opintotukea tai muuta etuutta opintojen aikana, voi etuuden saamiseen liittyä tulorajoja tai muita työntekoa rajoittavia ehtoja
Voinko hyväksilukea aiempia opintoja?
Tutkintoon voidaan hyväksilukea aiemmin suoritettuja opintoja tai osaamista, mikäli ne vastaavat koulutuksen oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Hyväksilukemisesta käytetään termiä “aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistaminen” eli AHOT.
Hyväksiluvut käsitellään aina tapauskohtaisesti. Saat tarkempia ohjeita hyväksiluvuista koulutuksen alkaessa.
Koska opinnot alkavat?
Kevään yhteishaussa ja kesän polkuopintohaussa haussa olevat koulutukset alkavat elokuussa.
Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuopintohaussa haettavat koulutukset alkavat tammikuussa.
Avoimen väylän haku, siirtohaku ja muut haut koulutukseen
Voit hakeutua meille opiskelemaan yhteishaun ja polkuopintojen haun lisäksi myös muissa hauissa. Huomaathan, että kaikki koulutukset eivät ole mukana kaikissa hakutavoissa.
Avoimen väylän haussa voit hakea tutkinto-opiskelijaksi suoritettuasi opintoja avoimessa AMK:ssa esimerkiksi polkuopintoina.
- Tarkista avoimen väylän haussa mukana olevat koulutukset hakuohjeista.
- Jos tämä koulutus on mukana haussa, löydät hakulomakkeen samasta Opintopolkulinkistä kuin yhteishaun lomakkeen.
Siirtohaussa voit hakea siirtoa toisesta suomalaisesta korkeakoulusta Turun AMK:iin, tai siirtyä opiskelemaan AMK-tutkinnosta toiseen Turun AMK:n sisällä.
- Katso tarkemmat ohjeet siirtohakuun.
- Jos tämä koulutus on mukana haussa, löydät hakulomakkeen samasta Opintopolkulinkistä kuin yhteishaun lomakkeen.
Muita hakuja koulutuksiimme ovat esimerkiksi haku valmentavan koulutuksen tai väyläopintojen perusteella.
- Tutustu muihin hakuihin ja niissä tarjolla oleviin koulutuksiin hakuohjeissa.
Jos opintosi ovat jääneet kesken, voit hakea opiskeluoikeutta Turun AMK:iin ja suorittaa opintosi loppuun.
- Katso tarkemmat ohjeet opiskeluoikeuden uudelleen hakemiseen.
Kysy lisää
Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut
Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK
Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:
Saitko opiskelupaikan?
Tervetuloa opiskelijaksi Turun AMK:iin! Hienoa saada sinut osaksi yhteisöämme.
Uuden opiskelijan oppaasta löydät ohjeet opintojen aloitukseen ja tarkempaa tietoa ensimmäisistä koulupäivistä. Nähdään kampuksilla ja verkossa!
Opiskelijakaupunkina Turku
Turku on todellinen opiskelijakaupunki, jo vuodesta 1640. Kaupungissa on yhteensä on 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Turussa kaikki on lähellä ja arki sujuu. Turkulaisista korkeakouluopiskelijoista 98 % suosittelee Turkua opiskelupaikkana.