Master School – YAMK-tutkinto tai Polkuopinnot

Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen

Henkilö taustallaan pöytiä ja tuoleja

Miksi valita tämä koulutus?

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutuksessa opit johtamaan ja kehittämään asiakaslähtöisiä sosiaali- ja terveyspalveluita kestävän kehityksen periaatteet huomioiden.

Koulutuksen aikana

  • tutustut uudistuvaan sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmään ja sen toimintaan vaikuttaviin muutostrendeihin. Opit soveltamaan tätä tietoa sosiaali- ja terveysalan johtamisessa sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa.
  • saat valmiudet arvioida ja kehittää sosiaali- ja terveyspalveluiden laatua ja vaikuttavuutta
  • vahvistat talousosaamistasi lähijohtamistyössä.

Voit myös valita opintoja ja syventää osaamistasi terveysalan palveluohjauksessa, palveluiden kehittämisessä, osaamisen johtamisessa tai tiedolla johtamisessa.

Valmistuttuasi olet kehittänyt ja uudistanut työelämää opinnäytetyösi avulla, luonut uusia verkostoja sekä hankkinut valmiuksia vaativissa johtamis-, asiantuntija- ja kehittämistehtävissä toimimiseen.

Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa osa opinnoistasi ulkomailla sellaisissa korkeakouluissa, joiden kanssa ammattikorkeakoululla on yhteistyösopimus. Muita kansainvälisyyden muotoja ovat esimerkiksi osallistuminen kansainvälisten verkostojen intensiiviviikoille, kansainvälisiin konferensseihin ja projekteihin. Osa opetuksesta voidaan toteuttaa englanniksi. 

Opintojen sisältö

Opinnot koostuvat kaikille Master-tason koulutuksille yhteisistä opinnoista, oman erityisalan syventävistä opinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista. Opintojen kokonaisuus vastaa työmäärältään päätoimista opiskelua (20 op lukukaudessa vastaa laskennallisesti 540 tuntia työtä).

Syventävien opintojen teemoja ovat:

  • Uudistuva sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä
  • Ennakoiva kehittävä ja johtaminen sosiaali- ja terveysalalla
  • Laatu ja talous sosiaali- ja terveysalalla

Keskeinen osa Master-opintoja on opinnäytetyö, 30 op:n laajuinen kokonaisuus, jossa ratkaistaan työelämään liittyvä ajankohtainen asia tai ongelma. Opinnäytetyön aihe voi liittyä esimerkiksi uuden tuotteen, palvelun tai prosessin kehittämiseen. Opinnäytetyö toteutetaan työelämän toimeksiantona. Aiheen voit hankkia myös esimerkiksi kolmannelta sektorilta, hyvinvointialueilta tai kansallisista tutkimuslaitoksista. Opinnäytetyö tehdään pari- tai yksilötyönä. Opinnäytetyö toteutetaan kolmikantamallin mukaisesti. Tämä tarkoittaa yhteistyötä opiskelijan, opinnäytetyön ohjaajan ja työelämämentorin välillä koko koulutuksen ajan.

Opintojen toteutus – onko mahdollista opiskella työn ohella?

Turun AMK:n Master Schoolin koulutukset on suunniteltu niin, että niissä on mahdollista opiskella joustavasti työn ohessa. Opiskelu on käytännönläheistä verkko-opiskelua, johon kuuluu kontaktiopetusta, ohjausta, itsenäistä työskentelyä, ryhmä- ja projektitöitä sekä kehittämistehtäviä.

Koulutus toteutuu pääosin verkko-opintoina ja itsenäisenä työskentelynä. Jokaisen lukukauden alussa on yksi lähiopetuspäivä Turussa Kupittaan kampuksella. Etäyhteyksin tapahtuvaa kontaktiopetusta verkossa on keskimäärin kaksi päivä kuukaudessa.

Kontaktiopetuksen ja itseopiskelun lisäksi myös opiskelijoiden keskinäiseen ryhmätyöskentelyyn​​​​​​ on varattava riittävästi aikaa.

Koska opinnot alkavat?
  • Kevään yhteishaussa ja kesän polkuopintohaussa tarjolla olevat koulutukset alkavat elokuussa.
  • Syksyn yhteishaussa ja syksyn polkuopintohaussa tarjolla olevat koulutukset alkavat tammikuussa.

Tarkemmat ohjeet löydät uuden opiskelijan oppaasta.

Koulutuksen jälkeen

Koulutuksesta valmistut sosiaali- ja terveysalan ylempään AMK-tutkintoon. YAMK-tutkinto, eli ylempi ammattikorkeakoulututkinto, vastaa osaamistasoltaan yliopistossa suoritettavaa maisteritutkintoa ja antaa saman pätevyyden esimerkiksi julkiseen virkaan.

Koulutuksesta valmistuttuasi tutkintonimikkeesi on esimerkiksi ”sairaanhoitaja (ylempi AMK)”. Tutkintonimike on pääsääntöisesti aikaisempi sosiaali- ja terveysalan tutkintonimikkeesi. Jos Turun AMK:lla ei ole tutkinnonanto-oikeutta aikaisempaan tutkintoosi, valitaan tutkintonimike ammatillisen suuntautumisesi ja opintojesi painopisteen perusteella seuraavien joukosta:

  • Bioanalyytikko (ylempi AMK)
  • Ensihoitaja (ylempi AMK)
  • Fysioterapeutti (ylempi AMK)
  • Hammasteknikko (ylempi AMK)
  • Kätilö (ylempi AMK)
  • Röntgenhoitaja (ylempi AMK)
  • Sairaanhoitaja (ylempi AMK)
  • Sosionomi (ylempi AMK)
  • Suuhygienisti (ylempi AMK)
  • Terveydenhoitaja (ylempi AMK)
  • Toimintaterapeutti (ylempi AMK)

Tutkintonimikkeet eivät vaikuta hakukelpoisuuteen, eli voit hakea koulutukseen myös muilla kuin yllä listatuilla tutkinnoilla. Tarkemman kuvauksen hakukelpoisuudesta löydät Opintopolusta.

Sosiaali ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen -koulutuksen suorittanut osaa toimia vaativissa johtamis-, asiantuntija- ja kehittämistehtävissä erityisesti sosiaali- ja terveysalan yksityisellä ja julkisella sektorilla tai järjestöissä. Tutkinto antaa mahdollisuuden toimia myös opetustehtävissä sosiaali- ja terveysalalla, mikäli suorittaa pedagogiset opinnot.

lähijohtaminen

palveluohjaus

liiketoimintaosaaminen

esihenkilötaidot

ennakointi

laatu

Esimerkiksi näillä nimikkeillä koulutuksesta valmistuneita työskentelee:

osastonhoitaja

palvelupäällikkö

projektipäällikkö

suunnittelija

johtaja

Kuka voi hakea?

Voit hakea sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutukseen, jos sinulla Suomessa tai ulkomailla suoritettu sosiaali- ja terveysalan tai muun soveltuvan alan korkeakoulututkinto.

Työkokemus: lisäksi tutkintokoulutukseen hakevalta edellytetään vähintään kaksi vuotta alan työkokemusta korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen.

Katso tarkat valintaperusteet ja hakukelpoisuusvaatimukset ennen hakemista Opintopolusta.

Miten opiskelijat valitaan ja haku etenee?

Yhteishaku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Tähän koulutukseen opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai valintatehtävän (keväästä 2025 lähtien valintakurssin) perusteella.

Polkuopintojen haku: katso hakuohjeet, valintaperusteet ja aikataulu.

  • Polkuopinnoissa valintatapana on joko arvonta tai motivaatiolomake. Tarkat tiedot löydät Opintopolusta koulutuksen tiedoista.
Kuinka monta opiskelijaa koulutukseen valitaan?

Löydät yhteishaun ja polkuopintojen haun opiskelupaikkojen määrän Opintopolusta koulutuksen tiedoista. Opiskelupaikkojen määrä vaihtelee vuosittain.

Kuinka paljon hakijoita on ollut aiemmin? Tutustu hakijatilastoihin.

Mikä on ylempi ammattikorkeakoulututkinto?

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto eli YAMK-tutkinto on tarkoitettu jo työelämässä toimiville ammattilaisille, joilla on soveltuva AMK-tutkinto tai muu korkeakoulututkinto ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta valmistumisen jälkeen. YAMK-tutkinto suoritetaan tyypillisesti töiden ohella 1,5–2 vuodessa. YAMK-tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, eli se on samantasoinen yliopiston maisteritutkinnon kanssa.

Miten polkuopinnoissa opiskelu eroaa tutkinto-opinnoista?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon. Polkuopintojen kautta voit aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen opiskelun avoimen AMK:n opinto-oikeudella. Polkuopinnot koostuvat YAMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnoista (30 op), jotka suoritat samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Varsinainen opiskelu tai opintojen sisällöt eivät poikkea tutkinto-opinnoista.

Polkuopiskelijana et voi suorittaa YAMK-tutkintoa, mutta menestyksellä suoritettujen polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän erillishaussa. Tutkinto-opiskeluoikeuden saatuasi voit jatkaa opintoja saumattomasti valmistumiseen asti.

Polkuopintoihin on sama pohjakoulutusvaatimus kuin vastaavaan tutkintokoulutukseen on yhteishaussa. Yhteishaussa vaadittu vähintään kahden vuoden soveltuva työkokemus vaaditaan kuitenkin vasta, kun haet polkuopinnot suoritettuasi tutkinto-opiskeluoikeutta avoimen väylän erillishaussa.

Toisin kuin tutkinto-opinnot, polkuopinnot ovat maksullisia. Myös polkuopiskelijan eduissa on eroa tutkinto-opiskelijoihin. Lue lisää polkuopinnoista.

Kysy lisää

Hakemiseen liittyvät kysymykset: Hakijapalvelut

Polkuopintoihin liittyvät kysymykset: Avoin AMK

Koulutukseen ja opiskeluun liittyvät kysymykset:

  • Anne Rouhelo

    Yliopettaja, Koulutusvastaava
    +358 40 355 0826
    anne.rouhelo@turkuamk.fi

Sote-alan YAMK-opiskelijat kertovat