Tutkimusryhmä
Kiertotalouden liiketoimintamallit
Tuemme kiertotalouden liiketoiminnan syntymistä ja kehitämme kiertotalouden koulutusta.
Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä tukee kiertotalouden liiketoiminnan syntymistä yhdessä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi kehitämme kiertotalouden opetusta kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Tutkimusryhmämme tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja siihen, miten tuotteiden omistamisesta voidaan siirtyä palveluiden tuottamiseen ja jakamistalouteen. Haluamme luoda maailman, jossa ihmiset ja luonto voivat hyvin.
Ratkomme ja edistämme kiertotalouden konkreettisia haasteita Kiertotalouslabra-projektioppimisympäristössä, jossa toteutetaan yritysten tarpeisiin pohjautuvia kokeiluja ja kehittämisprojekteja yhdessä eri alojen korkeakouluopiskelijoiden kanssa. Näemme kiertotalouden 2.0-versiona, joka huomioi materiaalien kierron lisäksi myös globaalin oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon näkökulmat.
Näitä tutkimme ja kehitämme
- kiertotalouden ekosysteemit
- kiertotalouden liiketoimintamallit
- kiertotaloussiirtymän edistäminen
- kiertotalouskoulutus.
Kiertotalousosaamisella on kasvava merkitys kestävässä kehityksessä. On tärkeää integroida kiertotalouden teemoja kaikille koulutusasteille, myös ammatilliseen ja täydennyskoulutukseen. Kaikista ei tarvitse kouluttaa kiertotalouden asiantuntijoita, mutta jokaisen on osattava soveltaa kiertotalousajattelua omaan työhönsä.
Annika Holmbom, lehtori, tutkimusryhmän vetäjä
Kiertotalouslabra käytössäsi
Kiertotalouslabra on Turun AMK:n innovaatioalusta yrityksille. Autamme yrityksiä löytämään kiertotalouden mahdollisuudet liiketoiminnalleen. Opiskelijoille kiertotalouslabra toimii oppimisympäristönä, jossa eri alojen opiskelijat pääsevät kehittämään osaamistaan ja työskentelemään yritysten kanssa toteutettavissa projekteissa.
Kiertotalouden tulevaisuus muotoutuu Tiedepuistossa
Opiskelijat osallistavat muita opiskelijoita ja kaupunkilaisia alueen kehittämiseen uudessa oppimisympäristössä. Kokeilulabrassa jokainen saa antaa ehdotuksensa siitä, minkälaisia Tiedepuiston kiertotalousratkaisut voisivat olla tulevaisuudessa.
Kokeilulabran toiminta on osa Turun ammattikorkeakoulun ja Turun kaupungin yhteistä Circular Tiedepuisto -projektia, joka pyrkii tuottamaan tuoreita innovaatioita.
– Osallistamme alan toimijoita yhteiseen keskusteluun. Kannustamme heitä konkreettisiin kiertotaloustekoihin rakentamisen, liikkumisen, luonnon monimuotoisuuden ja yritystoiminnan saralla. Mukana on myös opinnäytetyön tekijöitä, Piia Nurmi esittelee.
Asiantuntijamme
Tutkimusryhmässä on muun muassa liiketoiminnan kehittämisen, kestävän kehityksen, palvelumuotoilun, ympäristötekniikan, elinkaariarvioinnin, julkisten hankintojen, viestinnän ja pedagogiikan asiantuntijoita.
Hermanni Salonen
Lehtori, Turun ammatti-instuutti
Yhteystiedot
Opinnäytetyöt
Kiertotalouslabrassa tehdään opinnäytetöitä tai erilaisia selvityksiä liittyen tekstiileihin, elinkaariarviointiin ja ympäristövaikutuksiin, kiertotalouden kehittämiseen, jätehuoltoon sekä hankintoihin.
Koulutukset
Lisäksi eri alojen korkeakouluopiskelijat voivat syventää osaamistaan ja hankkia työelämäkontakteja esimerkiksi innovaatioleirien, hackathonien tai projektien kautta. Kiertotalouslabrassa voi suorittaa myös harjoittelun. Lue lisää
Verkostot ja kumppanit
Avainkumppaneitamme ovat kymmenet eri alojen yritykset, jotka kehittävät kiertotalouden liiketoimintaa sekä eri tutkimuslaitokset, kunnat ja kehittäjäorganisaatiot, jotka ovat mukana ekosysteemityössämme.
Kiertotalouskoulutus ja kestävyysmurros
Koulutuksella on tärkeä asema Suomen ilmasto- ja kiertotaloustavoitteiden saavuttamisessa. Turun AMK:n Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä koordinoi sivustoa, joka kokoaa kiertotalouden koulutusmahdollisuudet Suomessa. Tiedonkeruu on vakiintunut osa Suomen kiertotalouden koulutussysteemiä.