Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.6.2024

Meidän Itämeremme

Itämeri on Turun ammattikorkeakoululle tärkeä tutkimuksellinen fokus, jonka suojelemiseksi teemme aktiivista tutkimustyötä. Meille on tärkeää pitää Itämerestä hyvää huolta, jotta se säilyisi terveenä ja monimuotoisena jälkipolville. Tätä vastuullista tehtävää toteutamme muun muassa keväällä 2023 julkaistun strategiamme ohjaamilla suuntaviivoilla.

Panostamme vesialan TKI-toimintaan investoimalla testausympäristöihin, joita voivat hyödyntää niin tutkimuslaitokset kuin yritykset. Tutkimusta ja testaustuloksia tarvitaan myös maataloudessa, jonka päästöjen hallintaan etsitään jatkuvasti uusia ratkaisuja.

Meriä uhkaavat kasvava meriliikenne, rehevöityminen ja vieraslajit. Monialaisilla projekteillamme edistetään vesiensuojelua, keksitään ratkaisuja päästöjen vähenemiseen ja kehitetään kokonaan uusia liiketoimintamalleja.

Vaikuttavaa tutkimusta

Suomen suurin satsaus Itämeren lajien suojeluun

Turun AMK on mukana maamme suurimmassa yhteistyöprojektissa Itämeren monimuotoisen luonnon turvaamiseksi. Biodiversea LIFE-IP -projektin tavoitteena on tehostaa meriluonnon suojelua ja edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Toivoa ja suojaa Itämeren norppien pesintään

Keinopesäkokeilu Saaristomerellä onnistui yli odotusten. Turun AMK:n tutkijat jatkavat pesämallien kehittämistä, jotta ne tarjoaisivat jatkossa konkreettisen suojelukeinon itämerennorpan lisääntymismenestyksen parantamiseksi ja lajin suojelemiseksi.

Älyväylällä turvaa Itämeren yhteydenpitoon

Itämeri on yksi maailman vilkasliikenteisimmistä merialueista. Turun AMK on mukana kehittämässä digitaalisia väyläpalveluita takaamaan kansallisten viranomaisten ja Itämerellä liikkuvien alusten kyberturvallisen yhteydenpidon ja tiedonvaihdon.

Järviruoko hyötykäyttöön ja liiketoimintaan

Ruokomassan poistaminen rannoilta parantaa merkittävästi vesistöjen tilaa, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä lisää kalojen lisääntymisalueita. Vesien suojelun uudet teknologiat ja toimintamallit voivat pienentää ruokoliiketoimintaan liittyviä riskejä sekä edistää toimivia tuotantoketjuja eri vuodenaikoina korjattujen järviruovikoiden hyödyntämiseksi.

Rakennekalkki vesiensuojelukeinona

Turun AMK on viime vuosina tutkinut aktiivisesti rakennekalkin vesiensuojeluvaikutuksia. Kenttäkokeista saadaan uutta ja luotettavaa tutkimustietoa rakennekalkin vaikutuksista suomalaisissa pelto-olosuhteissa. Tuloksista ja toimivista menetelmistä hyötyvät erityisesti Saaristomeren kaltaiset, rehevöitymisestä kärsivät vesistöt.

Luonnonmukaisia hulevesiratkaisuja

Luontopohjaiset hulevesiratkaisut vähentävät merkittävästi hulevesistä aiheutuvaa haitta-ainekuormitusta. Turun AMK:n monialainen osaaminen mahdollistaa hulevesien mallinnososaamisen siirtämisen uudelle tasolle. Haluamme olla vahvasti tukemassa Turun kaupungin ilmastotavoitteita sekä Saaristomeren suojelua.

Itämeripäivä 29.8.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivää juhlitaan monipuolisella ohjelmakattauksella ympäri Turkua.

Turun AMK on mukana kunnioittamassa meille tärkeää Itämerta ja esittelemässä toimintaamme meren paremman ja puhtaamman tulevaisuuden puolesta. Tapahtumapisteillämme pääsee mm. kokemaan pinnan alaista Itämerta, seuraamaan haitallisten aineiden matkaa vesistöihimme sekä tutustumaan Coast rider -tutkimusalukseemme.

Tarkemmat tiedot ja päivän ohjelma julkaistaan elokuun alussa.