Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.4.2023
BALTIC2HAND

BALTIC2HAND

Baltic2Hand edistää tekstiilien uudelleenkäyttöä ja vähentää tekstiilijätettä luomalla uusia liiketoimintamalleja käytettyjen vaatteiden toimijoille.   

Tekstiilien tehottoman hyödyntämisen suurin syy on tekstiili- ja muotiteollisuuden haasteet toteuttaa kiertotaloutta, näin ollen tuottaen tekstiilijätteen ylijäämää. Erityisesti keskisen Itämeren alueella tekstiilijätettä kuljetetaan Suomesta ja Ruotsista Baltian maihin ja muualle hyödynnettäväksi, myös yli maiden todellisen tarpeen. 

BALTIC2HAND-projekti kehittää tekstiilien uudelleenkäyttöä ja siten vähentää tekstiilijätteen määrää parantamalla käytettyjen vaatteiden toimijoiden liiketoimintamalleja sekä rohkaisemalla yrityksiä lisäämään käytettyjen vaatteiden tai niistä tehtyjen tuotteiden osuutta tuotevalikoimassaan. Lisäksi hanke pyrkii lisäämään kuluttajien valmiuksia olla osana uudelleenkäytön markkinoita sekä kuluttajina että myyjinä.  

Hankkeen tärkeimmät tuotokset ovat seuraavat:  

  1. parannellut liiketoimintamallit ja -konseptit käytettyjen vaatteiden toimijoille
  2. aktiviteetit, jotka sopivat sidosryhmien sitouttamiseen uudelleenkäytön pariin  
  3. verkko-opiskelumateriaalit alan ammattilaisille ja opiskelijoille julkaistuna avoimella alustalla
  4. kierrätystekstiilimarkkinoiden nykytilanteen kartoitus, haasteet ja tulevat mahdollisuudet.  

Hankkeen tärkeimmät kohderyhmät ovat käytettyjen vaatteiden toimijat (hyväntekeväisyysjärjestöt, pk-yritykset) ja muut muoti- ja tekstiilialan yritykset, jotka haluavat lisätä palveluissaan uudelleenkäyttötoimintaa, mutta myös yritysten tukiorganisaatiot sekä kuluttajat. 

Aktiviteetteihin kuuluvat: 

  1. taustatutkimus liiketoiminnan ja kuluttajien tarpeiden määrittelemiseksi
  2. hankealueen yhteiset työpajat innovatiivisten ratkaisujen ideointia, konseptointia, testausta ja pilotointia varten
  3. paikalliset yhteiskehittämistyöpajat
  4. sparraus hyvien käytänteiden käyttöönotossa
  5. sidosryhmien sitouttamistoimet ja 
  6. avoin verkkokoulutus.  

Hankeaktiviteetit pohjaavat palvelumuotoiluun, jonka ansiosta alalle räätälöidään joukko innovatiivisia yhteiskehittämistoimia organisaatioiden, kuluttajien, asiantuntijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Hankkeessa kehitettyjä ratkaisuja pilotoidaan eri kumppaneiden kanssa. 

Logo-Central-Baltic-Programme-RGB-Color-01.jpg