Vuosikertomus 2023
Toimitusjohtajan katsaus
Tuhannet kiitokset kaikille sidosryhmillemme ennätysvuodestamme. Turun ammattikorkeakoulu saavutti historiansa parhaan tuloksen melkein kaikilla mittareilla. Saavutus perustuu erinomaisen ammattitaitoiseen ja sitoutuneeseen henkilöstöömme, loistavan päämäärätietoisiin opiskelijoihimme sekä tiiviiseen yhteistyöhön kumppaneidemme kanssa. Ilman kaikkia teitä tämä ei olisi ollut mahdollista.
Vuoden 2023 aikana on tullut entistäkin selvemmäksi, että Suomen tuleva menestys riippuu kansainvälisen tason osaajista ja osaamisesta. Kansallisesti heikkenevä huoltosuhteemme tarkoittaa, että meidän tulee pystyä tekemään entistäkin tuottavampaa työtä. Lisätunneista ja yksittäisten ihmisten tehokkuudesta kasvu ei enää ole otettavissa, joten meidän täytyy osata käyttää ihmisten tekemä työ kaikkein tärkeimpiin tehtäviin. Se tarkoittaa prosessien ja teknisten ratkaisuiden konkreettista kehittämistä tukemaan ihmisten välisiä kohtaamisia.
Turun ammattikorkeakoulu on vahvasti sitoutunut Turun ja Salon seutujen sekä koko Varsinais-Suomen tulevaisuuden kehittämiseen. Haluamme tuoda konkreettisia ratkaisuita, jotka luovat hyvää elämää alueen kaikille asukkaille. Vihreä talous, meidän Itämeremme ja meitä kaikkia yhteensitova hybridimaailma luovat sen toimintaympäristön, mihin uskomme tulevaisuutemme rakentuvan, meidän kaikkien yhteisellä työllä.
Turun ammattikorkeakoulu tähtää kasvuun myös tulevaisuudessa. Uskon vahvasti, että hyvällä porukalla ja verkostomme osaamisen päälle rakentamalla pystymme luomaan tulevina vuosina vieläkin enemmän lisäarvoa alueemme tulevaisuudelle.
Kiitos!
Vesa Taatila, rehtori-toimitusjohtaja
Kestävää tuottavuutta lisäävät ratkaisut ovat olemassa, ja löydämme ne yhdessä kumppaneidemme kanssa.
Tässä muutama poiminta viime vuoden toimistamme kestävän tuottavuuden lisäämiseksi:
Kehitimme energia-alan koulutusta vastaamaan yrityselämän tarpeita
– Tähtäimessä on yrityskumppaneita kuuntelemalla vastata koulutuksella sellaiseen sähkö- ja energia-alan tarpeeseen, mikä hyödyttää alueen yrityksiä. Kansainvälisellä tasolla jaamme pilottien kokemuksia ja hyviksi todettuja käytänteitä, kertoo projektin sisällöllinen projektipäällikkö Aleksi Heinonen.
Tarjosimme kestävän muutososaamisen koulutusta sote-alan organisaatioille.
– Koulutussisältöjä tarkastellaan kestävän kehityksen tavoitteiden näkökulmista, jotta organisaatioilla olisi parempia valmiuksia edistää toiminnassaan ekologista, taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä, kertovat KESTO – Kestävää toimintaa ja tulevaisuutta -hankkeen asiantuntijat Riikka Teuri ja Riitta-Liisa Lakanmaa Turun ammattikorkeakoulusta.
Kehitimme luontolähtöistä liiketoimintaa ja työhyvinvointia
– Luontosuhteella eli jokaisen henkilökohtaisella yhteydellä luontoon on merkitystä laajemminkin. Mitä myönteisemmin ajattelemme luonnosta, sitä vastuullisemmin toimimme, kertoo Luonnosta liiketoimintaa ja työhyvinvointia -hankkeen projektipäällikkö, toimintaterapian lehtori Irina Katajisto-Korhonen.
Aloitimme Vedyntuotanto ja vetytalouden arvoketjut -koulutuksen yhdessä VAMKin kanssa
Energiantuotannon rakennemuutos kohti päästöttömiä energiaratkaisuja luo kysyntää vetytalouskoulutukselle. Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulujen yhdessä verkossa järjestämä maksuton Vedyntuotanto ja vetytalouden arvoketjut -koulutus vastaa osaltaan näihin osaamistarpeisiin.
Tuemme kumppaneitamme ihmisläheisten ratkaisuiden ja palvelurakenteiden kehittämisessä. Luomme sujuvaa elämyksellistä arkea.
Esimerkkejä toiminnastamme vuonna 2023:
Kehitimme yhteistyössä tukea kaipaavien lasten ja nuorten palveluja
Turun yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun LANUPS-ryhmä tuo esille erityisesti tarpeen tiivistää eri alojen ammattilaisten yhteistyötä sekä kuulla nuorten omia kokemuksia. Ryhmässä ovat mukana Turun ammattikorkeakoulusta yliopettajat Eeva Timonen-Kallio ja Outi Linnossuo.
Solmimme kumppanuussopimuksen Turun filharmonisen orkesterin kanssa
– Olin haaveillut orkesterissa soittamisesta jo kauan ennen kuin tiesin Nuorten Solistien Konsertista. Kun harjoitukset TFO:n kanssa alkoivat, hämmästelin, kuinka paljon oli opittavaa ja kuinka vaativaa orkesterin kanssa soittaminen oli. Se vaati rohkeutta, älyä ja itsekuria. Olen todella kiitollinen tällaisesta mahdollisuudesta, se antoi suuren potkun musiikkiuralleni, kertoo viulisti Aleksandra Gribanova.
Opiskelijamme toteuttivat innostavan tapahtuman senioreille
– Haluamme, että mahdollisimman moni opiskelijamme saa kosketuspintaa seniorityöhön. Seniorit ja heidän läheisensä ansaitsevat tapahtuman, jossa on sekä hauskaa että hyödyllistä sisältöä, lehtori Annika Luomala luonnehti tapahtumaa, jota on järjestetty jo vuodesta 2016.
Turun ammattikorkeakoulun työelämäkumppanuus tarjoaa yrityksille ja organisaatiolle esimerkiksi etualapaikan opiskelijoiden rekrytointiin ja alan uusimpiin virtauksiin. Lue lisää työelämäkumppanuudesta sivuiltamme.
Vaikutamme Itämeren alueella kaikella osaamisellamme. Teemme yhteistyötä Itämeren alueen työelämän, korkeakoulujen ja kaupunkien kanssa.
Esimerkkejä vuoden 2023 toimistamme:
– Keinopesäkokeilun onnistuminen näin nopeasti oli todella positiivinen yllätys. Ennen tätä kevättä maalle syntyneistä kuuteista oli Saaristomereltä vain muutama havainto, joten meillä ei ollut käytännössä ollenkaan ennakkotietoa missä ja minkälaisiin ympäristöihin norpat synnyttävät jäättöminä talvina, kenttätutkimuksista vastaava asiantuntijamme Jussi Laaksonlaita toteaa.
Avasimme kumppaneittemme kanssa uimarantojen reaaliaikaisen veden lämpötilanseurannan sivuston
– Tavoitteena on rakentaa pidemmällä aikajänteellä kattava vesiympäristön seurantaverkosto, joka palvelisi hulevesien hallintaa ja maankäytön suunnittelua, toteaa erityisasiantuntijamme Emil Nyman vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmästä.
Kehittämämme sovellut MarISOT valittiin Suomen parhaaksi oppimisratkaisuksi
Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmän (Futuristic Interactive Technologies) kehittämä MarISOT valittiin parhaaksi suomalaiseksi oppimisratkaisuksi 2023 . MarISOT on VR-koulutussovellus , jonka taustajärjestelmään on suunniteltu tekoäly analysoimaan käyttäjän suoritusta. Sovelluksen avulla harjoitellaan rahtilaivan törmäystilannetta merellä.
Taidereseptihankkeen tavoitteena on parantaa kansalaisten mielen hyvinvointia. Kolmetoista kumppaniorganisaatiota seitsemästä Itämeren alueen maasta kehittää, testaa ja arvioi taidereseptimallia kolmen pilottikierroksen aikana vuosina 2023–2025.
Tutkimme ja kehitämme tuotteita ja palveluita, jotta ihmiset ja yritykset voivat toimia hybridimaailmassa kuin kotonaan, sujuvasti ja turvallisesti.
Poimintoja vuoden 2023 toimistamme:
Olimme mukana kehittämässä verkkoympäristöä laboratoriotyön oppimateriaaleille
– On ollut etuoikeus olla mukana tällaisessa hankkeessa, jossa keskitytään lisäämään kansainvälistä yhteistyötä biolääketieteen laboratoriotieteen koulutuksessa, kertoo bioanalytiikan lehtori Anniina Friman.
Rakensimme virtuaalisen mallin merikontista tutkimuskäyttöön
– Tutkimuskontin tarkoituksena on testata vedyn ja ammoniakin sopivuutta polttoaineeksi, mutta se mahdollistaa myös muiden herkästi syttyvien polttoaineiden kokeellisen tutkimuksen kuten metaani ja alkoholit. Tutkimuskontissa voidaan tutkia myös sitä, miten paljon ne tuottavat erilaisia ihmiselle vaarallisia päästöjä ilmakehään, sanoo tutkimusta vetänyt Moottori ja voimalinja -tutkimusryhmän vetäjä Mika Laurén.
Hanketyönämme kehitettiin mobiilisovellus lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen
– Lähisuhdeväkivaltaa kokevat tai sen vaarassa olevat hakeutuvat terveydenhuollon palveluiden piiriin muita alttiimmin. Lähisuhdeväkivallan tunnistaminen on kuitenkin haasteellista, ja se jää liian usein huomaamatta jopa ammattilaisilta. Tähän on kaivattu apua jo pitkään, hankeasiantuntijat Tiina Murto ja Marjatta Häsänen kertovat.
Kartoitimme virtuaalitodellisuuden mahdollisuksia teatterialalla
– Pilottiin valitun näytelmän yhden kohtauksen roolit kuvattiin 360-kameratekniikalla, ja jälkieditoitiin kunkin roolin näkökulmaan. Lopputuotteessa katsoja voi valita oman roolinsa, hänen omat vuorosanansa tulevat tekstinä ja hän näyttelee ne VR-videossa näkyvien vastanäyttelijöiden kanssa, kertoo esittävien taiteiden ja musiikin koulutus- ja tutkimuspäällikkö Eero Linjama Turun AMK:n Taideakatemiasta.
Mika Suutari , Head of Learning Environment Development, kertoo artikkelissaan tekoälyn ohjeistamisesta Turun ammattikorkeakoulussa. Syksyllä 2023 yhteisöllemme laadittiin Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENEn suositusten pohjalta huoneentaulumainen ohjeistus tekoälyn hyödyntämiseen, sekä kehitettiin yksityiskohtaisempia ohjeita niin opettajille, TKI-toimijoille kuin opiskelijoille.
Anne Isotalo , Terveys ja hyvinvointi -sektorimme koulutusjohtaja, kirjoittaa ammattikorkeakoulujen roolista sote-alan muutoksessa. Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa hankalassa taloustilanteessa. Erityisesti digitalisaation kohdistuu paljon odotuksia. Turun ammattikorkeakoulussa tarjotaan ammatillisten opintojen lisäksi valmiuksia teknologisten toimintatapojen soveltamiseen ja käyttöön, kestävän kehityksen perusasioiden hallintaan, moniammatillisuuteen ja monikulttuurisuuteen.
Olemme sitoutuneet edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä. Vuoden 2023 aikana vähensimme hankintojen päästöjä, tarkensimme päästöjen laskentatapaa, lisäsimme kestävän kehityksen osaamista ja edistimme yhteisömme hyvinvointia.
– Kestävyystyöhön ammattikorkeakoulussa on kannustanut aiheen jatkuvasti lisääntyvä merkitys, jossa taustalla ovat paitsi maapallomme tila, myös kansainväliset ja kansalliset linjaukset, elinkeinoelämän tarpeet ja alueelliset kehittämisvaateet. Myös oma henkilöstömme odottaa kestävyyden ja vastuullisuuden eteen työskentelyä enenevissä määrin, ja opiskelijoiden odotukset ja osaamistarpeet ovat vahvistaneet viestiä, kestävän kehityksen koordinaattori Taru Konst kuvaa.
Vuonna 2023 toimiamme olivat esimerkiksi:
- uudistimme kestävyys- ja vastuullisuustyömme organisoitumista siten, että työ on osa normaalia johtamisjärjestelmää ja perusprosesseja
- vähensimme hankintojen aiheuttamia päästöjä
- käynnistimme uuden kestävän kiertotalouden ylemmän AMK -koulutuksen
- perustimme yhdenvertaisuusasiantuntijan tehtävän.
Lue tarkemmin tästä uutisesta: Miten olemme edistäneet kestävää kehitystä?
1836 AMK-tutkintoa
411 YAMK-tutkintoa
Opiskelijatyytyväisyys 3,73
asteikolla 1-5
11 991 tutkinto-opiskelijaa
TKI-toiminnan ulkoinen rahoitus 14,9 %
kokonaistuloista
Tilikauden tulos 934 228,34 euroa
Omavaraisuusaste 61 %
Talouden ja toiminnan kasvun vuosi
Turun ammattikorkeakoulun vuotta 2023 leimaa kasvu niin talouden kuin toiminnankin näkökulmasta.
- Valtionosuus nousi edellisen vuoden 59,48 miljoonasta eurosta 61,998 miljoonn euroon.
- Liikevaihto (sisältäen valtionosuuden) kasvoi ennätykselliseen 83,6 miljoonaan euroon (76,15 milj. euroa vuonna 2022) ja ylitti budjetoidun 82,7 miljoonaa euroa.
- Tilikauden tulos osoittaa voittoa 934 228,34 euroa, kun budjetoitu tulos oli 51 973 euroa.
Yhtiön kokonaistulot 84,93 miljoonaa euroa (ed. vuosi 76,83 milj. euroa) ylittävät budjetoidun tulostavoitteen 83,74 miljoonaa euroa. Vastaavasti vuoden 2023 kokonaismenot, yhteensä 83,99 miljoonaa euroa (ed. vuosi 77,62 milj. euroa) ylittivät niin ikään budjetoidut menot 83,68 miljoonaa euroa.
– Tulostason nousu edellisestä vuodesta on seurausta kasvaneesta OKM-rahoituksesta sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tuottamasta ulkoisesta rahoituksesta, toteaa talous- ja hallintojohtaja Ulla-Maija Lakka.
Ulkoinen TKI-rahoitus kasvoi
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatio (TKI) -toiminnan ulkoisen rahoituksen määrä kasvoi ennakoidusti edellisen vuoden 10,36 miljoonasta eurosta 12,68 miljoonaan euroon eli 14,9 prosenttiin kokonaistuloista (13,4 % vuonna 2022).
AMK:n hankkeitten omarahoitusosuus TKI-toiminnan kokonaistaloudesta oli 2,9 miljoonaa euroa eli 18,6 %. TKI-toiminnan kokonaisrahoitus oli 15,58 miljoonaa euroa (ed. vuosi 13,19 milj. euroa).
Vuonna 2024 ulkoisen rahoituksen odotetaan edelleen kasvavan useiden kooltaan merkittävien jo myönnettyjen rahoituspäätösten myötä.
– TKI-toiminnan ulkoisen rahan määrällä mitattuna olemme edelleen yksi menestyneimmistä ammattikorkeakouluista Suomessa, Ulla-Maija Lakka sanoo.
Palveluliiketoiminnan volyymi laski hieman edellisestä vuodesta. Vuoden 2023 liikevaihto oli 1,82 miljoonaa euroa (1,94 milj. euroa vuonna 2022). Liikevaihdon laskusta huolimatta tuloksellisuus kasvoi, sillä tulos ennen veroja nousi 161 808 euroon, kun se edellisenä vuotena jäi 43 926 euroon.
Turun AMK:ssa tehtiin vuonna 2023 ennätysmäärä keksintöilmoituksia, noin kymmenen kappaletta. Osa keksintöilmoituksista eteni patenttihakemukseen saakka. Sama tahti näyttää jatkuvan myös vuonna 2024.
Kiinteistökulujen osuus pienentynyt suunnitellusti
Tilikauden menoista suurin erä oli henkilöstökulut 52,83 miljoonaa euroa (ed. vuosi 48,79 milj. euroa), mikä on 62,9 % yhtiön menoista. Toimitilakustannukset ovat toiseksi suurin menoerä. Kaluste-, kone- ja laitehankinnat ja toimitilojen uudistaminen sekä vuonna 2020 käyttöön otetun EduCityn palvelusopimukset ja kalustaminen ovat näkyneet sekä taseen kaluston että tuloslaskelman tulosvaikutteisten poistojen ja kiinteistökulujen hallittuna lisääntymisenä jo viiden vuoden ajan.
– Kiinteistöjen osalta ryhdyimme suunnittelemaan Kupittaan kampuksella olevien tilojen tiivistämistä Turun kansainväliselle koululle luovutettavan kiinteistönosan vuoksi. Lisäksi suunnittelimme tiloja uusien koulutusten käyttöön. Uusia koulutuksia ovat sähkö- ja automaatiotekniikan sekä rakennusarkkitehdin koulutukset. Suunnitteluratkaisut toteutetaan vuoden 2024 aikana, Ulla-Maija Lakka kertoo.
Vuoden 2023 kiinteistökulujen netto vuokratuloilla vähennettynä oli 15,96 miljoonaa euroa (ed. vuosi 15,71 milj. euroa), mikä on 19,0 % vuoden 2023 menoista. Kiinteistökustannusten osuus kulurakenteesta on pienentynyt suunnitellusti. Edellisenä vuonna kiinteistökulujen osuus kaikista kustannuksista oli 20,2 %.
Varallisuusasema pysyi vakaana
Ammattikorkeakoulun varallisuusasema pysyi edelleen vakaana. Tätä osoittaa muun muassa hieman laskenut mutta edelleen erinomaisella tasolla oleva vakavaraisuuden tunnusluku omavaraisuusaste 61 % (ed. vuosi 65 %).
– Turun ammattikorkeakoululle on myös myönnetty Suomen Asiakastiedon ”Suomen Vahvimmat Platina” -sertifikaatti, mikä on merkki yrityksen positiivisista taloudellisista tunnusluvuista, luottokelpoisuudesta, taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä, talous- ja hallintojohtaja sanoo.
Joukkovelkakirjalainoja sisältävän, alun perin pääomaltaan 4 miljoonaa euron lahjoitusvaroin hankitun sijoitussalkun korkotuotto oli 116 151 euroa. Salkun kirjanpitoarvo pääomapalautusten ja positiivisen käyvän arvon muutoksen jälkeen on 3,257 miljoonaa euroa vuoden 2023 lopussa. Sijoitustoiminnan tuotto arvonmuutoksella lisättynä on 5,48 %. Lisäksi vuodelta 2023 on tuloutunut muita korkotuloja 128 232 euroa.
AMK omistaa 15 450 587 Turun teknologiakiinteistöt Oy:n osaketta, mikä tuottaa 9,46 %:n omistuksen yhtiöön. Osinkotulot TTK Oy:ltä olivat 710 727 euroa (417 164 euroa vuonna 2022), eli 3,47 prosenttia 20,5 miljoonan euron sijoitukselle.
Yhtiöllä on 100 osaketta, joiden nimellisarvo on 5 000 euroa. Kukin osake oikeuttaa yhteen ääneen yhtiökokouksessa. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, eikä se jaa osinkoa tai tuota muuta taloudellista etua osakkeenomistajalle tai muulle toimintaan osallistuvalle. Mahdollinen voitto käytetään yhtiön toiminnan kehittämiseen. (Osakassopimus 17.9.2014; Ammattikorkeakoululaki 14.11.2014/932, §5)
Turun AMK:n ostolaskudata avoindata.fi-palvelussa
Tutkintomäärä (suurenna kuvaa klikkaamalla)
Taloudelliset tunnusluvut (suurenna kuvaa klikkaamalla)
Tulosalaskelma (suurenna kuvaa klikkaamalla)
Rahoituslaskelma (suurenna kuvaa klikkaamalla)
Tase (suurenna kuvaa klikkaamalla)
HR-mittari (suurenna kuvaa klikkaamalla)
Vaikka Turun ammattikorkeakoulun juuret ulottuvat 1800-luvun alkuun, osakeyhtiömuotoisena olemme toimineet kymmenen vuoden ajan. Keskuskauppakamarin verokädenjälkilaskurin mukaan Turun ammattikorkeakoulu Oy:n vuoden 2023 verokädenjälki on 24 177 771 €.
Verokädenjäljellä tarkoitetaan yrityksen maksamien ja tilittämien verojen ja veronluonteisten maksujen kokonaissummaa. Verokädenjäljen laskemisen tarkoituksena on tuoda näkyväksi yritysten elintärkeä rooli hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi ja julkisten palveluiden rahoittamiseksi.
Kumulatiivinen verokädenjälkemme vuosilta 2014–2023 on laskurin mukaan 208 813 185 €.
Suurenna kuvaa klikkaamalla.