Sigyn Sinfonietta
Jonglööri Sigyn Sinfoniettan solistina
Turun taideakatemian musiikin koulutuksen orkesteri, Sigyn Sinfonietta, avaa konserttikautensa 25.10 (ja 27.10). Konsertti noudattaa perinteisen sinfoniakonsertin kaavaa, alkusoitto – konsertto – sinfonia, muuten, mutta tällä kertaa yleisöllä on mahdollisuus kokea solistinumerona Lotta Wennäkosken teos JONG jonglöörille ja kamariorkesterille. Sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirk tuotti teoksen Lapin Kamariorkesterin kanssa yhteistyössä ja Lotta Wennäkoski sävelsi Agit-Cirkin tilaaman teoksen vuosina 2012-2013. Jonglööri Kai Kuutamo on tehnyt oman versionsa jongleerauksesta ja esittää version solistiosuudesta Turun konserteissa. Jong kantaesitettiin vuonna 2013 ja silloin solistiosuudesta ja samalla alkuperäisestä versiosta vastasi alan uranuurtaja, jonglööri Sakari Männistö.
Konsertti alkaa Uuno Klamin elegantilla sävellyksellä Sarja pienelle orkesterille. Klamilla on melko laaja ja monipuolinen tuotanto, mutta hänen musiikkiaan tunnetaan suositun Kalevala-sarjan lisäksi valitettavan vähän. Hänen opettajinaan Suomen itsenäisyyden ensimmäisinä vuosi olivat mm. Erkki Melartin ja Leevi Madetoja. Merkittävä vaikutus Klamin musiikkiin oli myös 1900-luvun alun venäläisillä ja ranskalaisilla säveltäjämestareilla.
W.A.Mozart ei säveltäjänä juuri esittelyjä kaipaa. Varsin yleinen käsitys on, että Mozart olisi vain putkahtanut tähän maailmaan ikään kuin valmiina ihmelapsena ja säveltäjänerona. Poikkeuksellinen lahjakkuus hän kiistatta olikin. On hyvä kuitenkin muistaa, että hän sai varsin systemaattista opetusta yhdeltä oman aikansa parhaista ja arvostetuimmista musiikkipedagogeista, omalta isältään Leopold Mozartilta. Sinfonia nro 41, Jupiter, on W.A.Mozartin viimeinen. Hänen kolmen viimeisen sinfoniansa voidaan katsoa muodostavan ison ja melko yhtenäisen kokonaisuuden. Näistä kolmesta sinfoniasta tekee poikkeukselliset mm. se, että hän sävelsi ne omasta aloitteestaan, ilman tilausta, ilman tietoa missä ne kantaesitettäisiin ja ilman ennalta sovittua palkkiota sävellystyöstä.
Konsertit johtaa Turun taideakatemian musiikin lehtori Mikko Luoma
Yhteistyössä Turun tadeakatemian sirkuskoulutuksen ja Turun konservatorion kanssa
SIGYN SINFONIETTA
Sigyn-sali, Linnankatu 60
pe 25.10. klo 19
su 27.10. klo 15
Liput:
Ennakkoon 10 / 6 €
Ovelta 13 / 8 €
Ennakkoliput: https://taideakatemia.tapahtumiin.fi/
Konsertit striimataan, ja niitä on mahdollisuus seurata reaaliaikaisesti. Striimauksen toteuttavat Turun konservatorion musiikkiteknologiaopiskelijat. Pääset seuraamaan konsertteja seuraavista linkeistä:
25.10. https://www.youtube.com/live/67enHTQn2kU?si=cCoJ5VPmYp087XDS
27.10. https://www.youtube.com/live/z9CBl9w0l6g?si=AAwntwWKVI307hYh
* * *
Tulevat Sigyn Sinfonietta -konsertit:
pe 7.2.2025 klo 19
pe 11.4. klo 19
Sigyn Sinfonietta on Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian musiikin koulutusohjelman ja Turun konservatorion opiskelijoista koostuva sinfoniaorkesteri, joka työskentelee periodeittain eri kapellimestareiden johdolla. Sigyn Sinfonietta tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa orkesterisoiton opintoja suurten orkesteriteosten parissa.
Baltian-kiertueellaan Sigyn Sinfonietta on esiintynyt Tallinnassa, Riikassa ja Vilnassa. Oopperatyöskentelyyn orkesteri on tutustunut Mozartin Taikahuilu-oopperan orkesterina. Orkesteria ovat aiemmin johtaneet mm. Henri Sigfridsson, Tibor Bogányi, Juha Kangas, Jan Söderblom, Tuomas Rousi, Pertti Pekkanen, Arturo Alvarado, Marko Autio ja Anna Rombach, Davud Claudio ja Robert Kwiatkowski, Matti Koponen sekä Elisar Riddelin.