Sote-alan ammattilaiset oppivat tunteiden säätelyä simulaatiopelin avulla
Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät kohtaavat usein henkisesti kuormittavia työtehtäviä. Tunteiden käsittelyyn on nyt kehitteillä simulaatiopeli, joka mahdollistaa harjoittelun turvallisessa tilassa. Turun ammattikorkeakoulu on mukana monikansallisessa projektissa hankekumppanina.
Hoitoalan ammattilaiset työskentelevät vaativissa ympäristöissä ja tilanteissa, kuten aggressiivisten potilaiden kanssa tai saattohoidossa. Näistä selviytymiseen tarvitaan tunteiden ja itsesäätelyn keinoja.
– Henkisesti raskaissa tilanteissa työntekijän kokema stressi voi kasvaa ylitsepääsemättömäksi. Puutteelliset tunteiden käsittelyn taidot saattavat johtaa nopeasti esimerkiksi loppuun palamiseen, irtisanoutumiseen tai alanvaihtoon, kertoo Turun ammattikorkeakoulun lehtori, hankeasiantuntija Johanna Berg.
Kansainvälisessä Simply4Emotions-projektissa kehitetään ja pilotoidaan simulaatiopeli, josta tehdään sekä digitaalinen versio että perinteinen lautapeli. Pelin avulla on mahdollista luoda todellisuutta muistuttavia tilanteita, joissa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät voivat harjoitella ja kehittää muun muassa päätöksentekotaitojaan.
– Pelaaja saa eläytyä rooliinsa turvallisessa tilassa ilman pelkoa todellisen elämän seurauksista. Tämä on tärkeää, kun opetellaan arkaluonteisia aiheita, kuten tunteiden säätelyä ja resilienssiä, kykyä selviytyä ja toipua. Yksilön on tärkeä ymmärtää tunteitaan ja oppia niiden hallintataitoja, Berg esittelee.
– Pelaaminen tuottaa iloa itse tapahtumasta ja pelissä onnistumisesta. Molemmat edistävät sitoutumista ja motivaatiota, jotka ovat keskeisiä oppimisen kannalta. Olennaista on myös purkukeskustelu, jossa pohditaan tehtyjä päätöksiä ja niiden seurauksia, hän lisää.
Simulaatiopelin sisältöjä suunnitellaan loppuvuoden 2024 aikana ja valitaan sen lopullinen muoto. Pelin on tarkoitus valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä.
Simply4Emotions (Simulation Games for health professionals to develop skills for their emotional self-regulation) -hanke toteutetaan työryhmässä, johon kuuluu yhteistyökumppaneita Suomen lisäksi Irlannista, Saksasta, Kreikasta ja Italiasta. Projektia rahoittaa Euroopan unioni.
Haastavaan tapahtumaan reagointia on mahdollista säädellä
Turun ammattikorkeakoulu on mukana hankkeessa, joka pyrkii lisäämään sote-alan työntekijöiden emotionaalisen itsesäätelyn keinoja ja siten alan työntekijöiden turvallisuutta. Projekti kuuluu Mielenterveyden edistäminen -tutkimusryhmään.