Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.10.2024

Jonglööri Kai Kuutamo esiintyy Sigyn Sinfoniettan solistina – Lotta Wennäkosken ”Jong” haastaa myös soittajat

Turun AMK:n Taideakatemian musiikin koulutuksen orkesteri, Sigyn Sinfonietta, avaa kolmannen konserttikautensa tavallista näyttävämmällä kokonaisuudella. 25. ja 27.10. järjestettävissä konserteissa solistina on jonglööri ja sirkustaiteilija Kai Kuutamo.

Perinteiseen sinfoniakonsertin kaavaan "alkusoitto – konsertto – sinfonia" yhdistyy jonglööri Lotta Wennäkosken teoksessa Jong jonglöörille ja kamariorkesterille. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun kyseinen teos esitetään Turussa. 

Lotta Wennäkoski sävelsi teoksen vuosina 2012–2013 Sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirkin tilauksesta. Teoksen kantaesittivät jonglööri Sakari Männistö ja Tapiola Sinfonietta Thomas Djubsjöbackan johdolla.

Pallot, keilat, renkaat ja huivit – sekä juomapillioboet ja kananmunansiivuttimet

Taideakatemian musiikin lehtorin Mikko Luoman mukaan ohjelmiston tulee valmentaa opiskelijoita työelämään monipuolisesti. 

– On osattava perusohjelmistoa, mutta omattava valmiuksia esittää myös sellaista, johon ei ole törmännyt aiemmin. Tässä esimerkiksi viulistit tekevät juomapillistä oboen, puhaltajat puolestaan soittavat kananmunansiivutinta, Mikko Luoma kuvailee. 

Oman haasteensa orkesterille tuo liikkuvainen solisti ja hänen jongleerausvälineensä pallot, keilat, renkaat ja huivit. Taideakatemian alumni, sirkustaiteilija Kai Kuutamo tekee solistiosuudesta oman versionsa. Hän ei ole aiemmin työskennellyt kamariorkesterin kanssa eikä tehnyt klassista musiikkia, mutta lähti mukaan avoimin mielin ja uteliaana.

– Sekä partituuri että kapellimestari antavat varsin vapaat kädet, ja voin antaa musiikin ohjata työtäni. Solistin työni on musiikin ja liikkeen yhteensovittamista – teen musiikin kanssa tai sitä vastaan, dialogisesti, Kai Kuutamo kertoo. 

Konsertti alkaa Uuno Klamin elegantilla sävellyksellä Sarja pienelle orkesterille. Lopuksi kuullaan Mozartin viimeinen sinfonia, nro 41, Jupiter. 

Konsertit johtaa Turun AMK:n Taideakatemian musiikin lehtori Mikko Luoma, ja ne toteutetaan yhteistyössä Turun AMK:n Taideakatemian sirkuskoulutuksen ja Turun konservatorion kanssa.

Konsertit striimataan, ja niitä on mahdollisuus seurata reaaliaikaisesti. Striimauksen toteuttavat Turun konservatorion musiikkiteknologiaopiskelijat.
Striimauslinkit löytyvät ennen konsertteja turkuamk.fi/tapahtumat -sivustolta konserttien tiedoista.  
 

Sigyn Sinfonietta, Sigyn-Sali, Linnankatu 60
25.10. klo 19.00
27.10. klo 15.00
Liput: Ennakkoon 10 / 6 € , ovelta 15 / 8 € 
Ennakkoliput: taideakatemia.tapahtumiin.fi

Vasemmalla Kai Kuutamo, oikealla Mikko Luoma

Vasemmalla jonglööri Kai Kuutamo, oikealla musiikin lehtori ja kapellimestari Mikko Luoma. Kuvat: Ville Saarikoski