Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.10.2024

Lisää metaversumiosaamista Turun ammattikorkeakouluun

Metaversumi-teknologiat edustavat yhtä Turun AMK:n TKI-toiminnan vahvuusalueista. Turun AMK:ssa on panostettu etenkin teollisuuden ja koulutuksen metaversumisovelluksiin. Metaversumi-osaajajoukkoon on hiljattain siirtynyt tekniikan tohtori Matti Gröhn.

Teksti ja kuva: Martti Komulainen

Tekniikan tohtori Matti Gröhn on uusi vahvistus Turun AMK:n metaversumi-asiantuntijoiden joukkoon osana Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmää. Turun AMK panostaa vahvasti etenkin teollisuuden ja koulutuksen metaversumisovelluksiin. Tuotteiksi ovat kypsyneet muun muassa satamaympäristön trukkikoulutus- ja laivan komentosillan sovellukset, joissa usean käyttäjän virtuaalimaailmassa voi harjoitella lastausta ja erilaisia laivan väistötilanteita. Metaverse-teknologiaa kaupallistamaan on perustettu ProVerse-niminen startup-yritys.
 
Metaversumia - immersiivistä (todentuntuista) virtuaalimaailmojen verkostoa - voidaan hyödyntää koulutuksen lisäksi esimerkiksi suunnittelussa, hätätilanteisiin varautumisessa ja terveydenhoidossa. Yhtenä uutena tutkimussuuntana ja metaversumin sovelluskohteena Turun AMK:ssa on robottien etäohjaus.
 
Matti Gröhniltä löytyy taustaa laajalti virtuaalitodellisuuden lisäksi  tiedon visualisoinnista ja kognitiivisestä ergonomiasta, työnantajina muun muassa yrityksiä ja Työterveyslaitos.

–Kaikki työkokemukseni kohdistuu tavallaan ihmisen ja teknologian vuorovaikutukseen, siihen miten erilaiset järjestelmät auttavat meitä pääsemään eteenpäin, parantamaan yhteistyötä.

Lisää toden tuntua sovelluksiin

 Huolimatta siitä että Gröhn toimii lisätyn todellisuuden ja metaversumin asiantuntijana hän itse työssään liputtaa läsnätyön merkitystä.

–Aika pitkä matka on vielä täysin todentuntuiseen virtuaalimaailmaan.
 
Yksi toden tuntua lisäävä elementti, jota Matti Gröhn haluaisi kehittää, on tilaääni. 
 
–Odotan mielenkiintoisia monialaisia kehittämisprojekteja. Nautin työskentelystä monialaisissa ympäristöissä, joita Turun AMK:kin edustaa. Monialaisuutta  löytyy häneltä itseltäänkin paitsi monipuolisesta työhistoriasta myös harrastuksista, joihin lukeutuvat musisointi eri kokoonpanoissa ja luontokuvaus.