Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.9.2024

Muotialan vastuullisuuskoulutuksen antia esitellään Paimion muotiviikolla

Paimion muotiviikolla nähdään upeita Turun AMK:n opiskelijoiden tekemiä asuja, joiden pääteemana ovat vastuullisuus ja kierrätysmateriaalien käyttö. Asut syntyivät osana Vastuullisuus tekstiili- ja muotialalla -koulutusta.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

Sari Mäenpää kietoutuu pehmeään, suomenlampaanvillasta tekemäänsä talvitakkiin. Takki on osa asukokonaisuutta, joka esitellään Paimion muotiviikolla syyskuun lopussa.

Vieressä Saara Kohtalo viikkaa vihreäksi värjättyä silkkisatiinikangasta. Kangas on käytetty ja hieman tahrainen, mutta siitä syntyy pian housut ja toppi. Asu on piirretty jo luonnoskirjaan, ja housujen testikappaleet ovat Kohtalolla jalassa.

Turun AMK:n opiskelijat tekevät vastuullisesti tuotettuja asuja Paimion muotiviikolle Vaate 2.0 -muotigalleriaan. Suurin osa vaatteista on tehty kierrätysmateriaaleista. Upeiden asujen kavalkadi on osa Vastuullisuus tekstiili- ja muotialalla -koulutusta, jossa sekä Mäenpää että Kohtalo opiskelevat.

Liki kahden vuoden mittainen koulutuskokonaisuus sisältää laajasti vastuullisuuden eri teemoja sosiaalisesta, taloudellisesta ja ekologisesta näkökulmasta katsottuna. Koulutus on toteutettu yhdessä Turun ammatti-instituutin kanssa, ja lisäksi Suomen Tekstiili ja Muoti ry on mukana ohjausryhmän jäsenenä.

Sukellus vastuullisuustietouteen

Mittatilausompelija Mäenpää ja vaatetusalan artesaani Kohtalo kiinnostuivat koulutuksesta, sillä he kokivat sen vahvistavan vastuullista osaamista samalla tukien heidän omaa yritystoimintaansa ja verkostoitumista. Mäenpää kuvailee, että yrittäjänä häntä luonnollisesti kiinnostaa, mitä kuluttajat arvostavat.

─ Itselleni antoisinta opinnoissa ovat olleet laki- ja sertifikaattiasiat sekä vastuullisuusmerkinnät. Ymmärsin vasta koulutuksen aikana hakea itselleni avainlippumerkkiä, koska aiemmin luulin sen olevan liian hankalaa ja minun olevan liian pieni toimija, Mäenpää kertoo.

Mäenpää tekee tilauksia toiminimellä ja pyörittää merinovillatuotteisiin keskittyvää Sacama Design -verkkokauppaa. Myös Kohtalolla on oma verkkokauppansa, Keikku. Se on erikoistunut diabeetikoille suunnattuihin erityisvaatteisiin ja tarvikkeisiin. Tuotteissa on huomioitu toiminnallisuus ajatellen pistoshoitojen helppoutta arjessa ja insuliinipumppujen kantamista vöillä ja repuilla.

Sari ja Saara2.jpg
Sari Mäenpää ja Saara Kohtalo tekevät asuja Paimion muotiviikolle osana opintojaan.

─ Minussa asuu pieni luontoaktivisti. Haluan aina ajatella parhaimmat vaihtoehdot luontoa ajatellen. Koulutus on haastanut pohtimaan omia valintoja syvemmin ja eri kanteilta: esimerkiksi taloudellisen vastuun kannalta, mitä en ollut aiemmin ajatellut ollenkaan, Kohtalo kertoo.

Taloudellinen vastuullisuus on sitä, että yritystoiminnan on oltava kannattavaa ja tekijän on osattava huomioida, että työstään saa myös palkkaa. Osalle muotialan vastuullisuuden opiskelijoista tämä ajatus vaikutti tulevan hieman yllätyksenä, kertoo Turun AMK:n lehtori Heidi Salokangas.

Vastaus tiedontarpeelle ja osaamisvajeelle

Vastuullisuus tekstiili- ja muotialalla -koulutus käynnistyi vuoden 2023 syksyllä noin 50 opiskelijan voimin. Kokonaisuus koostuu 11 eri kurssista päättyen helmikuussa 2025.

─ Sain ajatuksen vastuullisuuskoulutuksesta, kun näin tekstiili- ja muotoilualan osaamisvajeita kartoittavan osaamiskyselyn tulokset. Vastuullisuusosaamiselle oli selvästi tarvetta. Kun kiertotaloudessa keskitytään tuotteen elinkaaren loppupäähän, tässä koulutuksessa pureudutaan arvoketjun alkupäähän: kuinka tehdä hyvää ja laadusta tekstiilituotetta, jota sitten kierrättää, lehtori Heidi Salokangas kuvailee.

Salokankaan mukaan opiskelijoilta on tullut hyvää palautetta erityisesti koulutuksessa käsitellyistä tekijänoikeuksista ja tuotteen hinnoittelusta. Yksi koulutuksen ylpeyksistä on ollut luento haute couture -muodista ja yhteistyö suomalaisen pitämän, mutta Lontoossa toimivan maailmanluokan Trendstop -trendiennustetoimiston kanssa.  Sen kautta opiskelijat pääsivät käsiksi trenditietokantoihin, jotka antavat suuntaa tuleville kansainvälisille muotitrendeille.

Vastuullisuus tekstiili- ja muotialalla -koulutus on toteutettu Turun AMK:n koordinoiman JOSPA - Jospa saisi uuden suunnan -hankkeen sisällä. Hankkeen rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. JOSPA-hankkeen yhteydessä opiskelijoilla on teetetty kysely siitä, mistä he saavat vastuullisuustietoa. Kyselyn toteuttaminen liittyy Salokankaan tekeillä olevaan väitöskirjaan vastuullisuustiedosta muoti- ja tekstiiliteollisuudessa.

luonnoskirja.jpg
Kurkistus Saara Kohtalon luonnoskirjaan.

Opiskelijat ideoivat osallistumisen muotiviikolle

Ajatus Paimion muotiviikolle osallistumisesta kumpusi opiskelijoilta itseltään osana projektiopintoja. Osa opiskelijoista päätti tehdä projekteja omille yrityksilleen ja yhdeksän opiskelijaa päätti suunnata Paimion muotiviikolle. Sinne he ovat suunnitelleet vastuullisesti tehtyjä vaatteita esimerkiksi kierrätysmateriaaleista.

Lopputulokset ovat nähtävillä Paimiossa Vaate 2.0 -muotigalleriassa. Mukana ovat muun muassa trampoliinin verkkokankaasta tehty takki ja vanhoista miesten puvuista loihditut uudet versiot. Galleriassa esiintyvät mallit ovat eri-ikäisiä ja -kokoisia, ja asut heijastelevat vastuullisten valintojen vaatekaappia. 

Saara Kohtalo innostui luomaan oman malliston koulutuksen rohkaisemana. Paimiossa nähdään kaksi hänen mallistonsa ensimmäistä luomusta.

Sari Mäenpää tuo Paimioon lampaanvillatakin lisäksi merinovillamekon. Uutta luodessa hänelle tärkeää ovat vastuulliset valinnat, mahdollisimman pieni hävikki ja laadukkaat kotimaiset materiaalit.

Paimion muotiviikko 27.-28.9.2024

Kuluttajille suunnattu tapahtumapäivä la 28.9. ei vaadi ennakkoilmoittautumisia. Tapahtuma on maksuton. Tapahtumapaikkana Paimion parantola, Alvar Aallontie 275, Paimio.