Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.9.2024

Konkreettisia työkaluja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen – taustalla huoli ammattiin opiskelevien tutkinnon läpäisystä

Syyskuussa käynnistynyt Yhteisöllinen hyvinvointityö ammatillisessa koulutuksessa -projekti pohjautuu havaintoon siitä, että opiskelijoiden hyvinvointi ja osaaminen vaikuttavat suoraan ammatillisen tutkinnon suorittamiseen, opintojen keskeyttämisen vähenemiseen ja työelämään kiinnittymiseen.

Turun ammattikorkeakoulun ja Occu oy:n hallinnoimassa hankkeessa tuotetaan koulutuskokonaisuus, joka tuo ammattilaisille työkaluja ja osaamista opiskelijoiden työelämävalmiuksien vahvistamiseen. Puolitoistavuotista projektia rahoittaa Työsuojelurahasto.

Hyvinvointijohtaminen tukee sujuvaa siirtymistä työelämään

Hyvinvoinnin ja osaamisen johtaminen on merkittävää niin yksilön kuin työyhteisönkin näkökulmasta: hyvinvoiva ammattiin opiskeleva etenee opinnoissaan suunnitelmallisesti ja kiinnittyy työelämään joustavasti valmistumisen jälkeen. Hyvinvointijohtamisen merkitys kasvaa entisestään, kun organisaatioiden on vastattava yhä monimuotoisempiin hyvinvoinnin ja työelämän haasteisiin.

Juuri käynnistyneen hankkeen yhtenä tavoitteena onkin kehittää alueellista hyvinvointiyhteistyötä hyvinvointijohtamisen, työhyvinvoinnin ja urakehityksen näkökulmista.

– Laadimme alueen ammattikoulutoimijoiden kanssa koulutuskokonaisuuden, joka luo ammattilaisille edellytykset toimia ammattiin opiskelevien nuorten opiskelu- ja työhyvinvoinnin sekä työelämään siirtymisen tukena, Turun ammattikorkeakoulun lehtori, projektipäällikkö Minna Salakari kertoo.

Koulutuskokonaisuus vahvistaa hyvinvointia ja osaamista

Hankeasiantuntijoiden yhteisenä tavoitteena on kehittää nuorten parissa toimivien pedagogisia ja didaktisia taitoja, ylläpitää ammattiin opiskelevien työelämävalmiuksia sekä turvata oppilaitoshyvinvointi laaja-alaisesti.

Tuleva koulutuskokonaisuus sisältää verkkokäsikirjan, kouluttajan ohjeistuksen sekä opetusmateriaalit. Se mahdollistaa tutkitusti toimivan ja vaikuttavan menetelmän hyödyntämisen päivittäisessä työssä, erilaisten asiakas- ja opiskelijaryhmien kohtaamisissa.

– Tämä hanke tarjoaa juuri niitä työkaluja, joita nuoret tarvitsevat siirtyessään työelämään ja menestyäkseen siellä hyvinvoivina ja osaavina ammattilaisina, Salakari täsmentää.

Yhteisöllinen hyvinvointityö ammatillisessa koulutuksessa

Kuva: Projektissa työskentelevät toimintaterapeutti (YAMK), kouluttaja Niina-Kaisa Perälä Occu oy:stä (vas.), lehtori Minna Salakari ja erityisasiantuntija Jan Holmberg Turun ammattikorkeakoulusta sekä toimintaterapeutti, kouluttaja Susanne Rättö Occu oy:stä.