Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.9.2024

Korkeakoulutetuille maahanmuuttajille pilotoidaan uutta koulutusmallia Loimaalla

Turun ammattikorkeakoulu ja Loimaan evankelinen kansanopisto yhdistävät osaamisensa ESR-rahoituksella toteutettavassa Maakunta työllistää -hankkeessa. Uudenlaisessa koulutuspilotissa korkeasti koulutetut maahanmuuttajat valmistuvat tradenomeiksi ja sosionomeiksi jopa kahdessa vuodessa.

Suurin osa Suomessa asuvista maahanmuuttajista on työikäisiä. Siitä huolimatta todella moni maahanmuuttaja kohtaa haasteita työllistymisessä. Samanaikaisesti Suomen väestön ikääntyminen ja kaupungistuminen vaikuttavat yhä enenevissä määrin maakuntien elinvoimaan. Maakunta työllistää -hankkeessa etsitäänkin ratkaisuja paitsi korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työllistymiseen myös Loimaan yrityskentän vahvistamiseen.  

Koulutuspilotissa tradenomi- ja sosionomiopiskelijat opiskelevat valmiiksi sovitussa harjoittelupaikassa kolmena päivänä viikossa ja lähiopetusta on kahtena päivänä viikossa Loimaalla. Koulutukseen sitoutuvia kummiyrityksiä etsittiin sosiaalisen median ja verkostojen avulla. Yritykset ovat lähteneet mukaan ja syksyllä 2024 aloittaville opiskelijoille on tarjolla harjoittelupaikkoja kummiyrityksissä. 

Opintojen alkuvaiheessa keskitytään etenkin suomen kielen vahvistamiseen. Hakijoiden kielitaitovaatimusta madallettiin ammattikorkeakoulujen yleisestä linjasta. Näin koulutukseen saatiin mukaan myös ne henkilöt, jotka eivät voi hakeutua suomalaiseen korkeakouluun akateemisesta loppututkinnostaan tai opinnoistaan huolimatta.  

– Koulutuspilotissamme olemme rohkeasti päättäneet ratkaista monta haastetta yhtäaikaisesti. Tarjoamme suomen kielen oppimiseen ja työssäoppimiseen painottuvan koulutuspolun maahanmuuttajille, ja rekrytoimme uusia osaajia maakuntien yrityksiin, kertoo hankeen sisältöasiantuntija Turun ammattikorkeakoulusta. Minna Björkberg-Suominen

Kuvassa opiskelijat ensimmäisessä tapaamisessa elokuussa Loimaalla.