Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.8.2024

Uusi tutkimusryhmä edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä kansallisesti ja kansainvälisesti

Turun ammattikorkeakouluun on perustettu tutkimusryhmä, joka vahvistaa nykyisten ja tulevien ammattihenkilöiden osaamista seksuaali- ja lisääntymisterveyden alalla sekä lisää aiheeseen liittyvää tietoa.

Turun ammattikorkeakoulun uusin tutkimusryhmä on vastikään toimintansa aloittanut seksuaali- ja lisääntymisterveyden tutkimusryhmä SEARCH. Sen tavoitteena on tehdä korkeatasoista koulutus-, tutkimus- ja kehittämistyötä alalla.

– Haluamme lisätä ymmärrystä ja kehittää erilaisia menettelytapoja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviin kysymyksiin, jotka ovat merkittäviä yhteiskunnallisesti ja maailmanlaajuisesti, kertoo yliopettaja, FT Tiina Murto, joka toimii tuoreen tutkimusryhmän vastaavana.

SEARCH-tutkimusryhmä paneutuu haasteisiin, jotka liittyvät esimerkiksi syntyvyyden laskuun sekä seksuaaliterveyden edistämiseen sukupuolta ja ikää katsomatta. Ryhmän tavoitteena on lisäksi varmistaa palveluiden saatavuus erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville.

– Pyrkimyksenämme on lisätä hyvinvointia ja tasa-arvoa sekä tukea ihmisoikeuksien toteutumista eri kulttuureissa. Seksuaalioikeudet ovat keskeinen osa ihmisoikeuksia. Yksi tärkeä aihe on esimerkiksi oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen perhesuunnitteluun, raskauteen ja synnytykseen sekä synnytyksen jälkeiseen aikaan.

Tutkimusryhmä tuo ammattikorkeakoulun tutkimukseen monipuolisuutta ja vahvistaa korkeakoulun roolia seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja laajemmin kansanterveyden edistäjänä. Ryhmä yhdistää muun muassa terveydenhuollon, sosiaalialan ja kasvatustieteiden asiantuntijuutta.

Tällä hetkellä SEARCH-tutkimusryhmä koordinoi ICEX (Innovative and Culturally Sensitive Educational Package for Migrants' Sexual Health Education) -projektia, joka pyrkii vahvistamaan maahanmuuttajien ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten seksuaaliterveyden tietoutta ja osaamista. Hankkeessa kehitetään helposti saavutettava ja kulttuurisensitiivinen digitaalinen koulutuspaketti maahanmuuttajien seksuaaliterveyden edistämiseksi.

Tiina Murto tutkimusryhmä SEARCH www nykyinen.JPG
– Toimimme laaja-alaisesti kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Teemme mielellämme yhteistyötä myös mahdollisten uusien kumppaneiden, kuten erilaisten tutkimusryhmien, kanssa, kertoo tutkimusvastaava Tiina Murto. Kuva: Aleksi Rajamäki


Tutkimusryhmä tekee yhteistyötä muun muassa Turun yliopiston, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Turun ensi- ja turvakodin sekä Linnasmäen opiston kanssa. Kansainvälisiä kumppaneita ovat University of West Attica (Kreikka), KMOP – Education and innovation hub (Kreikka), ESEL – Nursing School of Lisbon (Portugali), APF – Family Planning Association (Portugali), Estonian Refugee Council (Viro), Karolinska Insitutet (Ruotsi), Högskolan Sophiahemmet (Ruotsi), Uppsala Universitet (Ruotsi), University of Stavanger (Norja) ja Western Sydney University (Australia).

Seksuaali- ja lisääntymisterveys – SEARCH

Uuden tutkimusryhmän toiminnan kohteina ovat muun muassa seksuaaliterveys eri elämänvaiheissa sekä lisääntymisterveyden edistäminen.