Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.8.2024

Turun AMK:n opiskelijoiden keskusteluohjelma etsii ratkaisuja opiskelijoiden jaksamiseen

Yle Turku ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat nostavat esiin opiskelijoiden hyvinvoinnin Voimavarat vahvaksi -keskusteluohjelmassa.

Teksti: Oona Kokko 
Kuva: Opiskelijaryhmän tuottama

Yle Turku ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat nostavat esiin opiskelijoiden hyvinvoinnin Voimavarat vahvaksi -keskusteluohjelmassa. 
THL:n teettämän korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen mukaan 42 prosenttia korkeakouluopiskelijoista on kokenut uupumusta. Opintojen, töiden ja vapaa-ajan yhteensovittaminen voi tuntua monesta mahdottomalta tehtävältä. Uuden lukukauden alkaessa niin uusia kuin vanhojakin opiskelijoita voi huolettaa sosiaalisissa suhteissa tapahtuvat muutokset. Turun AMK:n opiskelijoiden ja Ylen yhdessä ideoiman ja toteuttaman keskusteluohjelman aihe valikoituikin opiskelijatyöryhmän keskustellessa opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvistä kokemuksista. 

Turun AMK:n opiskelijat tulevat journalismin , mediatuotannon ja mainonnan suunnittelun koulutuksista. Opiskelijat kerryttävät opintopisteitä työskentelemällä Yle Turun toimituksen ammattilaisten rinnalla AMK:n vastuuopettajien ohjauksessa. Yle Turku tuottaa ohjelman. Keskusteluohjelmaa varten on tehty pitkään töitä. 

– Projektipäällikkönä olen vastannut käsikirjoituksesta ja kaikista valmisteluvaiheista, kuten aikataulutuksesta sekä ohjelman ennakko- ja jälkimarkkinoinnista. Kaikki suunnittelu on toteutettu etänä, sillä työryhmän jäsenet asuvat eri puolilla Suomea. On ollut kiehtovaa nähdä, kuinka olemme onnistuneet toteuttamaan kaiken etäyhteyksien avulla, vaikka emme ole koskaan tavanneet toisiamme kasvotusten, kertoo mediatuotannon opiskelija Laura Ollila.

– Odotan kiinnostavia keskusteluja ja pohdintaa yleisön puolelta. Olemme kehitelleet ohjelmasta kattavan ja mielenkiintoisen infopaketin uusille opiskelijoille. Yhteistyö Ylen kanssa on ollut sujuvaa. Olen itse oppinut projektin aikana paljon, ja uskon myös meidän opiskelijoiden antaneen Ylen tiimille uusia näkökulmia, kertoo journalismin opiskelija ja ohjelman käsikirjoittaja Iines Toivonen.

Yhteistyötä Ylen kanssa

Yle ja Turun AMK ovat tehneet yhteistyötä aiemminkin. Opiskelijoiden motivaatio ja tietotaito ovat jääneet ammattilaisten mieleen

– On ollut ilo huomata, että minunkin mahdolliset työkaverini ovat jo opiskelijoina innokkaita ideoimaan ja osaavia toteuttamaan. Yle ja muut mediat saavat tästä porukasta tulevaisuudessa erinomaisia sisällöntuottajia, kehuu produktiossa vastuuhenkilönä Yleltä oleva Vesa-Matti Ruuska.

Tuleva lähetys tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden löytää ratkaisuja omiin arjen haasteisiin. Nyyti ry:n Atte Rimppi ja TYY:n hallituksen puheenjohtaja Katie Astin kertovat opiskelijoiden jaksamisesta. Opiskelun ja työnteon yhteensovittamisen haasteisiin pureutuvat Hansakorttelin Elisan myymäläpäällikkö Jarno Laakso ja aluehallintoviraston työsuojelulakimies Aki Eriksson. Sosiaalisten suhteiden vaikutuksesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskustelevat evoluutiopsykologi Markus J. Rantala ja Turun yliopiston opintopsykologi Tiina Tuominen
Ohjelmaa juontavat Ylen toimittaja Ari Welling ja journalismin opiskelija Topi Kanerva. Chat-keskustelun juontamisesta vastaavat journalismin opiskelijat Matilda Havukorpi ja Lauri Paananen

Voimavarat vahavaksi -keskusteluohjelma striimataan myös Yle Areenaan, josta se on katsottavissa jälkikäteen. Paikan päälle ovat tervetulleita kaikki opiskelijat, ja heille on tarjolla haalarimerkki.