Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.8.2024

Turun ammattikorkeakoulu aloittaa taloyhtiöiden kestäviin energiaratkaisuihin liittyvän lisäkoulutuksen

Energiatoimiala on ollut suuressa murroksessa Suomessa viime vuosien aikana. Vuonna 2021 uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvoi 13,4 prosenttia, eikä kasvu näytä laantuvan.

Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa maksutonta lisäkoulutusta energia-alan ammattilaisille, jotta uusiutuvien energialähteiden kokonaishyödyt osataan ottaa huomioon myös taloyhtiöiden energiaratkaisuissa. Taloyhtiöiden kestävät energiaratkaisut -koulutuksen tavoitteena on lisätä LVISA-alan ammattilaisten tietotaitoa uusiutuvien energialähteiden käytöstä. Uusiutuvilla energiaratkaisuilla tarkoitetaan aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa, bioenergiaa, ilmalämpöenergiaa, geotermistä energiaa sekä aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatavaa energiaa. 

– Asuin- ja palvelurakennusten lämmitys aiheuttaa vuodessa noin 17 prosenttia Suomen nykyisistä hiilidioksidipäästöistä. Fossiilisista polttoaineista luopuminen rakennusten lämmityksessä ja sähköntuotannossa voi pudottaa merkittävästi päästötasoa, ja osaamista uusiutuvien energiaratkaisujen toteuttamiseen tarvitaan kipeästi, toteaa Turun ammattikorkeakoulun energiatekniikan lehtori ja koulutusvastaava Osmo Huhtala. 

EU:n tasolla vaaditaan asuin- ja palvelurakennusten päästöjen pienentämistä. EU:n Fit for 55-valmiuspaketin tavoitteena on, että EU:n alueen päästöt vähenevät vuoden 1990-tasosta vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Rakennusalaa paketista koskevat erityisesti energiatehokkuusdirektiivi sekä EU Renovation wave -ohjelma. Sen tavoitteena on kaksinkertaistaa energiaremonttien määrä vuoteen 2030 mennessä sekä vähentää siten rakennusten hiilidioksidipäästöjä 60 prosenttia.  

– Myös vuoden 2025 alusta uudistuva rakentamislaki tuo ilmastonmuutoksen hillinnän osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Laki ohjaa rakentamaan vähähiilisesti, eli huomioimaan rakennuksen koko elinkaaren aikana syntyvät ilmastohaitat ja -hyödyt, muistuttaa rakennustekniikan lehtori ja koulutusvastaava Tapio Keiramo Turun ammattikorkeakoulusta.   

Työelämälähtöinen koulutus

Taloyhtiöiden kestävät energiaratkaisut -koulutus on yhteensä kymmenen opintopisteen laajuinen kokonaisuus, joka sisältää katsauksen taloyhtiön älykkäisiin energiaratkaisuihin ja siihen liittyvään päätöksentekoon taloyhtiössä. Kurssikokonaisuuksissa muun muassa analysoidaan taloyhtiön energiakulutusta, mietitään keskeisiä energiaratkaisuja ja energiankäytön tehostamista sekä tarjotaan tietoa energiaratkaisuihin liittyvästä sääntelystä ja rakentamislain vaatimuksista.  

Haku koulutukseen alkoi elokuussa 2024. Ensimmäinen toteutus alkaa 12. syyskuuta. Verkossa tapahtuva koulutus on työelämälähtöinen, ja se on mahdollista suorittaa työn ohessa, joustavasti mistä päin Suomea tahansa. Opinnot ovat alemman ammattikorkeakoulututkinnon tasoisia. Osallistuja voi suorittaa koko koulutuksen tai valita vain itseään hyödyttäviä opintojaksoja. Opinnot ovat osallistujille maksuttomia. 

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Jatkuvan oppimisen palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.