Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.7.2024

Alumni: Käytännönläheinen Master School -opinnäytetyö siivitti unelmatehtäviin röntgenalalla

Röntgenhoitaja (YAMK) Ella Snirvi-Harju päätti laatia opinnäytteen, joka toisi ratkaisuja oman työpaikkansa arkeen ja olisi laajalti ammattilaisten hyödynnettävissä. Hän kehitti perehdytysprosessin angioyksikön röntgenhoitajille osana ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opintojaan.

Teksti: Aleksi Rajamäki
Kuva: Ella Snirvi-Harju

– Master School -opinnot avarsivat näkemystäni sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja johtamisesta. Kurssitehtävissä tarkasteltiin monesti omaa työyksikköä hyvin käytännöllisestä näkökulmasta.

Näin muistelee Turun ammattikorkeakoulun alumni Ella Snirvi-Harju, joka toimii osastonhoitajana Helsingin Meilahden sairaalan röntgenpäivystyksessä. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa röntgenhoitajana Meilahden angiossa ja päivystävänä röntgenhoitajana Lahdessa.

Opinnot syvensivät näkemystä sote-alan organisaatiorakenteesta

Kun koronapandemia sulki maailman vuonna 2020, Snirvi-Harjulla oli aikaa pohtia omia tavoitteitaan. Hän päätti hakea Turun ammattikorkeakouluun sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmaan.

– Olin aina tiennyt, että haluan jatkaa opintojani. Kehittämisen ja johtamisen aiheet kiinnostivat. Pääsin sisälle ja aloitin Master Schoolissa heti seuraavana keväänä.

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnot toivat Snirvi-Harjulle tuoreita näkemyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon koko organisaatiorakenteesta. Hän piti erityisesti siitä, että kursseilla tehtiin runsaasti tehtäviä, joita sovellettiin tuttuun työympäristöön.

– Siten pystyi käsittelemään oikeita ongelmia ja perustaa tutkittuun tietoon. Minulle oli myös tärkeää, että saatoin suorittaa opinnot kolmivuorotyön ohella. Se vaati paljon, mutta sujui lopulta mukavasti, Snirvi-Harju summaa.

Perehdytysmateriaali muutosjohtamisen tueksi

Myös opinnäytetyönsä Snirvi-Harju laati työnantajansa konkreettiseen tarpeeseen. Meilahteen oli rakenteilla uusi sairaala, ja muutostilanteessa kaivattiin perehdytyssuunnitelmaa röntgenhoitajille.

Työn aiheeksi muodostui "Kohti Siltasairaalaa – röntgenhoitajien perehdytyssuunnitelma uuteen angioyksikköön”. Siinä tuotettiin sähköisen perehdytyssuunnitelman ja -prosessin lisäksi materiaali esihenkilöille muutoksen tueksi.

Ella Snirvi-Harju pääsi mukaan Siltasairaalan käyttöönoton suunnitteluun röntgenhoitajantyönsä ohella. Työryhmissä kehitettiin muun muassa potilaiden hoitopolkuja.  

– Se oli antoisaa aikaa. Sain pohtia kokonaisvaltaisesti prosessejamme ja sitä, miten niitä voisi muokata uuteen sairaalaan sopiviksi. Opinnäytetyöni valmistui keväällä 2022.

Onnistunut opinnäyte avasi uusia mahdollisuuksia

Käytännönläheinen kehittämistyö antoi sysäyksen työuralle. Vastavalmistunut Snirvi-Harju jatkoi uuden sairaalan käyttöönoton ja perehdytyksen suunnittelua, mutta aloitti pian apulaisosastonhoitajan sijaisuudessa Meilanden magneettiyksikössä ja siirtyi sitten angioyksikköön apulaisosastonhoitajaksi.

– Esittelin tuloksia omassa yksikössämme esihenkilölle ja hoitohenkilökunnalle. Perehdytysprosessi herätti kiinnostusta myös muissa yksiköissä, jotka olivat muuttamassa ja rakentamassa uusia tiloja.

Tällä hetkellä Snirvi-Harju työskentelee esihenkilönä röntgenpäivystyksessä ja kertoo elävänsä ammatillista unelmaansa.

– Vaikka matkaan on mahtunut niin ylä- kuin alamäkiäkin, olen päässyt vihdoin tehtäviin, joista haaveilin jo urani alussa, hän iloitsee.

Kiinnostaako opiskelu Turun AMK:ssa?

Turun AMK:n Master Schoolissa syvennät ammatillista osaamistasi sekä kehität esihenkilö- ja johtotehtävissä tarvittavia taitoja. Voit opiskella joustavasti työn ohessa, mistä päin Suomea tahansa. Oletko valmis luomaan tulevaisuutta?