Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.9.2022

Töissä meillä: Mojtaba Jafaritadi tekee tekoälytutkimusta huippuyliopistossa – ” Stanfordissa vallitsee kulttuuri, jossa halutaan ottaa tietoisia, älykkäitä riskejä”

Turun AMK:n tekoälytutkija ja yliopettaja Mojtaba Jafaritadi on aloittanut syyskuussa toisen tutkimusvuotensa Stanfordissa.

Teksti ja kuva: Siiri Welling

Työskentely maineikkaassa Stanfordin yliopistossa Yhdysvaltojen Kaliforniassa oli jo pitkään ollut Turun ammattikorkeakoulun tekoälyn yliopettajan Mojtaba Jafaritadin unelma. Unelman toteutumiseen meni tosin vähän kauemmin kuin mitä Jafaritadi osasi aluksi kuvitella, kiitos koronapandemian. 

– Koko prosessi alkoi oikeastaan jo vuonna 2018. Kävin silloin tutustumassa Stanfordin yliopistoon ja keskustelin professorien kanssa mahdollisuudesta tehdä tutkimusta Stanfordissa. Professorit auttoivat minua myös hakemusluonnoksen tekemisessä, kertoo Jafaritadi. 

Jafaritadi pääsi lähtemään Kaliforniaan vasta keväällä 2021. Hän työskenteli osana huippututkijoiden tiimiä ja kehitti aivojen PET-kuvantamisessa käytettyjä signaalin käsittely- ja tekoälytyökaluja, jotta kuvien laatu paranisi. 

– Työskentelin osana Stanfordin Molecular Imaging Programia eli MIPS: ä. Ohjelma toimii lääketieteen koulutuksen alaisuudessa, ja ohjelman laboratoriossa kehitämme tarkemmin molekyylikuvauslaitteita, kertoo Jafaritadi. 

Työ on monimutkaista, ja siihen liittyy paljon tutkimusta ja kliinisiä kokeiluja laitteiden kanssa. Tutkimus kesti vuoden, ja Jafaritadi palasi takaisin Turkuun keväällä 2022. Työskentely Stanfordissa oli kuitenkin sen verran mielenkiintoista, että Jafaritadi nähdään Stanfordissa vielä uudestaan. Hän sai uuden tutkijarahoituksen Suomen kulttuurirahastolta ja Stanfordin syöpäinsituutilta.  Pesti Stanfordissa on jälleen vuoden mittainen, ja sen aikana jatkuu aiempi tutkimus eturauhassyövän parissa. 

– Mutta samaan aikaan kehitämme myös toista laitetta, joka auttaa tunnistamaan pään ja kaulan alueen syöpiä. Tämän kuvantamiskeinon olisi tarkoitus auttaa erityisesti potilaita, joilla on riski sairastua uudelleen syöpään. Oletetaan vaikka, että syövästä parantunut potilas tulee tarkastuskäynnille. Hänestä otetuissa kuvissa ei voi ihmissilmällä havaita uusia syöpäpesäkkeitä, jos syöpä on vasta hyvin varhaisessa vaiheessa. Myöhemmin havaittu uusiutunut syöpä vaikuttaa taas potilaan saamaan hoitoon. Mutta entä jos tekoäly voisikin havaita uusiutuneita syöpiä jo ennen, kuin ihmissilmä pystyy niitä havaitsemaan, selventää Jafaritadi. 

Läheiset välit Piilaaksoon

Jafaritadi toivoo, että tutkimus valmistuisi vuoden aikana. Stanfordin kulttuuri on kuitenkin erilainen, ja tutkimus voi kestää.

– Stanfordissa vallitsee kulttuuri, jossa halutaan ottaa tietoisia, älykkäitä riskejä. Tutkijat ovat idealisteja, ja erityisen kiinnostuneita he ovat tutkimuksen vaikuttavuudesta. Pidän siitä ajattelusta ja työskentelytavasta, ja odotan innolla, että pääsen jälleen osaksi sitä kulttuuria. 

Stanfordin yliopistolla on myös hyvin läheiset suhteet läheiseen Piilaaksoon eli Silicon Valleyhin. Yhdysvaltojen teknologian sydämessä on paljon tutkijoita, professoreita ja yrityksiä, jotka oman yritystoiminnansa ohella etsivät jatkuvasti myös uutta. Toimitusjohtajat ja rahoittajat ovat valmiita auttamaan hyvien innovaatioiden kaupallistamisessa. 

– Yrittäjämäinen kulttuuri on osa Stanfordia. Alueella asuu paljon menestyksekkäitä yrittäjiä, jotka ovat myöhemmin rahoittaneet muita korkean teknologian hankkeita, sanoo Jafaritadi. 

Innovaatioiden kaupallistaminen kiinnosta myös Jafaritadia, vaikka opettaminen ja tekoälytutkimus tullee olemaan osa Jafaritadin tulevaisuutta jatkossakin. Työt Turun AMK:ssa eivät jää täysin tauolle Stanfordin vaihdon aikana, sillä Jafaritadi on tiiviisti mukana PRIVASA-hankkeessa .  Siinä kehitetään tekoälymenetelmiä auttamaan arkaluontoisten aineistojen turvallisessa hyödyntämisessä. 

– Pyrin osallistumaan PRIVASA:n kokouksiin oman tutkimuspäiväni päätteeksi. Joskus päivät voivat siis venyä. 

Koskaan ei kannata luovuttaa

Jafaritadi kiinnostui tekoälystä ja sen mahdollisuuksista noin neljätoista vuotta sitten.  Hän opiskeli alun perin biolääketieteen tekniikkaa kotimaassaan Iranissa, ennen kuin hakeutui maisterin opintoihin Åbo Akademiin. Kiinnostus johtui tarpeesta. 

– Yleensä ongelmanratkaisussa on mahdollista hyödyntää klassisia ratkaisun keinoja, näitä olen käyttänyt gradussani ja väitöskirjani tekemisessä. Mutta sen jälkeen tulin johtopäätökseen, että tarvitsen vielä älykkäämpiä työkaluja ongelmien ratkaisuun. Osallistuin Stanfordin tekoälyä käsitteleville online-kursseille, ja siitä kaikki sitten lähti. Tekoäly on hyvin nopeasti kehittyvä ala, ja sitä voi käyttää hyvin monella eri alalla, sanoo Jafaritadi. 

Urallaan ja erityisesti Stanfordissa Jafaritadi on oppinut sen, ettei koskaan pidä luovuttaa. 

– Stanfordissa opin katsomaan asioita eri näkökulmista. Joskus myös tutkimukset voivat epäonnistua, mutta koskaan ei pidä luovuttaa, sanoo Jafaritadi.

Tutustu tutkimusryhmään!

Mojtaba Jafaritadi työskentelee osana Turun AMK:n Terveysteknologian tutkimusryhmää.