Turun ammattikorkeakoulun henkilökunnalle myönnetty kunniamerkkejä
Tasavallan presidentti myöntää itsenäisyyspäivänä kunniamerkkejä ansioituneille Suomen kansalaisille. Turun ammattikorkeakoulun henkilökunnasta neljälle on myönnetty Ritarikuntien kunniamerkkejä. Merkin saavat rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila, yliopettaja Raija Nurminen, yliopettaja Osmo Eerola ja lehtori David Yoken.
Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkejä annetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille tunnustukseksi huomattavista siviili- ja sotilasansioista.
Merkkien saajat Turun ammattikorkeakoulusta perusteluineen
Vesa Taatila
Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki (SVR R I)
Turun ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatilan johdolla Turun AMK:sta on kehittynyt yksi Suomen menestyneimmistä ammattikorkeakouluista, jolle on muodostunut merkittävä rooli Varsinais-Suomen maakunnan kasvun ja hyvinvoinnin mahdollistajana.
Filosofian tohtori Vesa Taatila on toiminut menestyksekkäästi suomalaisten korkeakoulujen johtotehtävissä yli 10 vuotta. Ennen siirtymistään koulutussektorille Vesa Taatila toimi useiden suurten suomalaisten teknologiayritysten liiketoiminta- ja henkilöstöjohdon tehtävissä. Taatila on osoittanut työurallaan vaativissa tehtävissä poikkeuksellista ansiokkuutta osaamisalueillaan, joista tärkeimmiksi ovat muodostuneet korkeakoulujohtaminen, innovaatiojohtaminen ja pedagogiikka. Osoituksena näiden alojen kansainvälisen tason osaamisesta Taatila nimettiin 2019 maan pääministerin johtamaan tutkimus- ja innovaationeuvostoon.
Taatila on Suomen ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen hallituksen jäsen ja usein kuultu asiantuntija Suomen korkeakoulupolitiikan lainsäädännön valmistelussa. Taatilalla on monipuolinen ansioluettelo luottamustehtävissä työhön, akateemiseen uraan ja harrastuksiin liittyvissä järjestöissä, joka ilmentää hyvin hänen laajaa ja yhteiskunnallisesti aktiivista roolia.
Taatila on aikaisemmin vastaanottanut arvonimiä ja kunnianosoituksia hänen työyhteisönsä jäseniltä, joka kuvaa hyvin Taatilan johtamisperiaatteita omiensa joukossa ja yhteisölle tärkeiden asioiden edistämiseksi. Akateemiselta koulutukseltaan Taatila on filosofian tohtori ja innovaatiokasvatuksen dosentti Turun yliopistosta vuodelta 2011.
Vesa Taatilan profiilikortti Turun AMK:n www-sivuilla
Raija Nurminen
Suomen Leijonan ritarimerkki (SL R)
Yliopettaja, terveystieteiden maisteri, terveystieteiden tohtori, apuhoitaja, sairaanhoitaja, erikoissairaanhoitaja (teho- ja anestesiahoitotyö) Raija Nurminen on toiminut ansioituneella tavalla sosiaali- ja terveysalan ylempi amk-koulutuksen toteuttajana ja koulutusten vahvana kehittäjänä sekä Tutkimus, Kehittämis ja Innovaatio (TKI) -toiminnan edistäjänä Turun ammattikorkeakoulussa 2008-2020.
Nurmisen asiantuntijuutensa lehtorina, rehtorina ja erityisesti yliopettajana ovat mahdollistaneet hänen osallistumisensa 1982 lähtien kaikkiin ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen uudistumisvaiheisiin mukaan lukien ammattikorkeakoulun syntyvaiheen sekä jatkotutkintokokeilun ja sen vakinaistamisvaiheen.
Turun ammattikorkeakoulussa Nurmisen osaamisalueita YAMK-koulutuksessa ovat erityisesti osaamisen johtaminen, strateginen johtaminen ja johtajuudessa kehittyminen. Hän on aktiivisesti toiminut täydennyskouluttajana sekä Itä-Suomen että Varsinais-Suomen eri sote-organisaatioissa. Hänen vahvuuksiaan ovat opetuksen ja TKI –projektien ja hankkeiden integraatio sekä edelliselle lisäarvoa tuottava verkostoituminen.
Raija Nurminen on tehnyt merkittävää työtä alueellisen kehittämisen osalta. Hänen roolinsa mm. syöpäpotilaan hoidon kehittämisessä ja yhteistyö Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa on ollut keskeinen. Nurminen on aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja hän on julkaissut runsaasti kansallisissa alan lehdissä ja verkostoissa.
Osmo Eerola
Suomen Leijonan ritarimerkki (SL R)
TkT Osmo Eerola on toiminut menestyksekkäästi Turun ammattikorkeakoulun yliopettajana vuoden 2010 elokuusta lähtien ja johtamiskoulutusten koulutusvastaavana elokuusta 2018 lähtien. Eerolalla on ollut poikkeuksellisen merkittävä rooli erityisesti tekniikan ylempien ammattikorkeakoulututkintojen kehittäjänä. Hän oli esimerkiksi aloitteentekijä ja keskeinen kehittäjä Projektijohtamisen koulutuksen käynnistämisessä ja suunnittelussa. Koulutus oli käynnistyessään 2015 tiettävästi ensimmäinen ylempään korkeakoulututkintoon johtava projektijohtamiseen keskittyvä koulutus Suomessa. Projektiyhdistys (PRY) palkitsi Projektijohtamisen koulutuksen vuoden akateemisena projektitekona marraskuussa 2016.
Ennen Turun ammattikorkeakoulun palvelukseen siirtymistä Eerola ehti tehdä merkittävän uran teollisuudessa tuotekehittäjänä ja tuotekehitystoiminnan johtajana. Hän on toiminut useissa vastuullisissa tehtävissä erityisesti suomalaisessa elektroniikkateollisuudessa sekä suuryrityksissä että start-up näkymässä. Eerola toimi esimerkiksi projektijohtajana erittäin vaativassa Nokian ensimmäisen GSM-puhelimen tuotekehityshankkeessa. Tätä laajaa kokemustaan hän on jakanut tuleville sukupolville nyt intohimoisesti lähes kymmenen vuoden ajan.
Eerola toimii aktiivisesti myös järjestötasolla erityisesti vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja reserviupseeritoiminnan piirissä. Hän on toiminut Piikkiön-Kaarinan Reserviupseerit ry:n puheenjohtajana vuodesta 2009 lähtien. Eerola on aiemmin ollut aktiivinen myös opiskelijajärjestöissä, ammattiyhdistystoiminnassa (STS/KAL ry, myöh. TEK) sekä nuorkauppakamarissa. Vertaiskuvauksen mukaan "Eerola edustaa lifelong learning -ajattelua parhaimmillaan".
Osmo Eerolan profiilikortti Turun AMK:n www-sivuilla
David Yoken
Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi (SVR Ar)
David Yoken toimii Turun AMK:n Taideakatemian tanssinopettajakoulutuksen musiikin lehtorina. Yoken on monipuolinen muusikko, lyömäsoitintaiteilija ja pedagogi. Hänen taiteilijuuttaan leimaa kansainvälisyys ja innovatiivinen uuden etsintä. Pedagogiikassaan hän on erikoistunut tutkimaan musiikin ja liikkeen yhdistämistä sekä kehollisuuden merkitystä ihmiselle.
Yoken on toiminnassaan vahva verkottuja ja kansainvälisten yhteyksien rakentaja. Yoken on ollut ennakkoluuloton tanssinopettajien uusien osaamisten kehittäjä ja osaamisen uusiin ympäristöihin viejä. Tanssinopettajakoulutus tekee vahvaa yhteistyötä niin perusopetuksen kuin taiteen perusopetuksen oppilaitosten kanssa ja sen hanketoiminnassa viedään tanssiin ja esittävään taiteeseen sekä yhteiskunnalliseen osallisuuteen liittyvää osaamista eri kohderyhmille.
Yokenin johdolla tanssin koulutus on tehnyt systemaattista kehittämistyötä pohjoismaisissa NordPlus-verkostoissa parinkymmenen vuoden ajan. Yoken on lähtenyt hanketoiminnassa lisäämään kestävään kehitykseen, ilmastonmuutokseen ja ekologiseen toimintaan liittyviä teemoja osaksi taiteen koulutusta sekä kehittämään vuorovaikutusta tieteellisen tutkimuksen, tutkijoiden ja taiteentekijöiden välillä.
Yokenin kansainvälinen toiminta on vahvaa eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen vuorovaikutuksen kehittämisessä. Yoken on Suomen Fulbright Säätiön hallituksen jäsen ja roolissaan hän kehittää koko Suomen korkeakouluverkoston kansainvälistä toimintaa. Yokenin laajat ja aktiiviset asiantuntijayhteydet ovat mahdollistaneet taiteen ja tieteen huippuasiantuntijavierailuiden saamista Suomeen.
David Yokenin profiilikortti Turun AMK:n www-sivuilla
Lisätietoa vuoden 2020 kunniamerkeistä Ritarikuntien sivuilla