Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.12.2018

Forum-teatterissa voi päätyä päähenkilön saappaisiin

Tuntuuko koskaan siltä, että jälkikäteen tietää mitä olisi pitänyt sanoa tai tehdä toisin? Forum-teatterissa on mahdollista ottaa kohtaukset uusiksi ja puuttua epäoikeudenmukaiseen kohteluun.

Teksti ja kuva: Heidi Lajunen

Katja on juuri irtisanottu tuotannollista ja taloudellisista syistä hieman kyseenalaisin ehdoin. Hän ei uskalla kertoa työttömyydestään urakeskeisille ystäville, ja työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuminen TE-toimistossa osoittautuu hankalaksi. Lisäksi Katjaa kohdellaan epäoikeudenmukaisesti työhaastattelussa. Painostuksen alla hän kirjoittaa määräaikaisen työsopimuksen harjoittelijan palkalla.

− Ja poikki, huutaa Siiri Kakko, Turun AMK:n teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija.

Katja on fiktiivinen hahmo, ja tilanteet ovat opiskelijoiden käsikirjoittamia ja näyttelemiä. Työttömyyttä ja työttömien kohtelua käsitellään Forum-teatterin keinoin.

Katjan kohtaama epäoikeudenmukainen kohtelu ja tilanteet voisivat kuitenkin olla totta, mutta ei hätää; yleisö pyydetään avuksi. Osa katsojista pääsee hyppäämään fiktiivisen Katjan saappaisiin ja pistämään esimerkiksi työhaastattelussa oikeuksia riistävälle haastattelijalle jauhot suuhun. Tästä on Forum-teatterissa kyse. Teatterin keinoin harjoitellaan oikean elämän tilanteita varten; esimerkiksi miten ottaa vaikeita asioita puheeksi. Ei siis tarvitse tyytyä siihen, mitä tapahtui. Tilanteet voidaan ottaa uudestaan ja puuttua epäkohtiin.

Teatteria, vuorovaikutusta ja keskustelua

Katjan tarina syntyi Forum-teatteritekniikan kurssin päätöstyönä. Sen takana ovat Siiri Kakko, Helena Markku, Sarianna Sormunen, Sara Koiranen ja Martin Henkelmann.

Turun AMK:n kolmannen vuoden teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijat ja Turun Yliopiston opiskelijat ovat tutustuneet Forum-teatteriin ja käsikirjoittaneet syksyn aikana itseään kiinnostavasta aiheesta osallistavan esityksen. Forum-teatteri on kehitetty etenkin sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan, niinpä tämän vuoden esityksissä käsitellään työttömien kohtelun lisäksi mm. koulumaailmassa tapahtuvaa seksuaalista ahdistelua.

− Forum-teatteri on Brasiliassa kehitetty yhteiskunnallisen vaikuttamisen muoto, kertoo kurssia vetävä Turun AMK:n lehtori Marja Susi.

Tässä soveltavan teatterin menetelmässä esiintyjät ja yleisö yhdessä käsittelevät teatterin keinoin yleisön ongelmia ja keskustelevat erilaisista ratkaisuista.

− Hienoa ja poikkeuksellista on ollut yhteistyö Turun yliopiston kanssa, lisää Susi.

− Sieltä on saatu myös teoreettista tukea opetukseen tutkija Nena Mocnikilta, joka tutkii sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta.

Vuosittain järjestettävällä kurssilla on tavoitteena oppia Forum-teatteritekniikka. Tekniikka taipuu moneen; se on tehokas dramaturgian väline ja sitä voidaan hyödyntää myös yritysvalmennuksessa.

− Tilanteiden on oltava tarpeeksi realistisia, jotta yleisö osallistuu, muistuttaa Susi.