Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.9.2017

ICT-opiskelijat Hong Kongissa edustamassa

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat Aleksi Hakkarainen (elektroniikka) ja Katariina Tiura (tieto- ja viestintätekniikka) viettivät kesäkuussa viikon Hong Kongissa STEM-alojen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) opiskelijoiden kansainvälisessä foorumissa ja opiskelijavaihdossa.

Teksti: Katariina Tiura Kuvat: Katariina Tiura ja Aleksi Hakkarainen

STEM-alojen Foorumin tarkoituksena oli esitellä ja vertailla eri maiden tieteen ja teknologian opiskelijoiden onnistumisia ja kokemuksia heidän omilta aloiltaan. Kaksipäiväisen Hong Kongin konferenssikeskuksessa järjestetyn foorumin pääpaino oli opiskelijoiden menestyneiden projektien esittelyssä. Aleksi Hakkarainen haki tammikuussa tapahtumaan mukaan ICT-Showroomissakin menestyneellä Buster Active Noise Control -tutkimusprojektillaan ja pääsi karsinnan kautta osallistujajoukkoon. Buster-projektia esiteltiin tapahtumassa posterilla ja messuständillä olevalla demopisteellä. Kaiuttimilla demonstroitu vastameluefekti herätti paljon kiinnostusta ja oli yksi harvoista projekteista, joissa oli konkreettinen demo tapahtumassa. Projektiesittelyn lisäksi Hakkarainen osallistui paneelikeskusteluun kolmen muun opiskelijan ja kahden hongkongilaisen yritysjohtajan kanssa.

Tiura päätyi matkaan mutkan kautta. Hän lähetti alkuvuodesta 2017 hakemuksen IT-projektioppimisympäristö the FIRMAn puolesta, mutta siinä vaiheessa osallistujiksi kaivattiin konkreettisempia projekteja. Toukokuussa tuli kuitenkin tieto, että foorumiin mahtuisi mukaan vielä toinenkin turkulainen opiskelija, joten päätyi osallistumaan tapahtumaan. Tiura osallistui tapahtumassa seitsemän muun opiskelijan kanssa paneelikeskusteluun, jonka aiheena oli STEM-opinnot ja -ala kunkin opiskelijan kotimaassa.

Osallistuvia opiskelijoita ja heidän opettajiaan oli kaiken kaikkiaan mukana noin viisikymmentä. Opiskelijoita oli mukana Suomen lisäksi Australiasta, Iso-Britanniasta, Hollannista, USA:sta, Hong Kongista, Japanista ja Singaporesta. Foorumi itsessään kesti vain kaksi päivää, mutta Hong Kongin Vocational Training Council (VTC) oli järjestänyt sen ympärille viikon mittaisen opiskelijavaihdon, johon jokainen mukanaolija pääsi osallistumaan. VTC viettää tänä vuonna näyttävästi 35-vuotisjuhlaansa, ja tapahtuman järjestämisen lisäksi he tarjosivat opiskelijoille täyden sponsoroinnin opiskelijavaihtoon osallistumiseen.

Katariina Tiuran tunnelmia matkalta: tiimihenkeä, ruokaa ja harjoituksia

Viikon alussa käytimme kaksi päivää Tsing Yi -saarella sijaitsevaan kampukseen tutustumiseen ja esiintymisen harjoitteluun. Paneelikeskusteluja, projektien esityksiä ja posterien esittelyä käytiin läpi moneen kertaan ja esiintymiseen annettiin vinkkejä. Toiset opiskelijat olivat samanhenkisiä ja positiivisella mielellä mukana, joten tiivis yhteisöllisyys muodostui nopeasti. Yhteiset illanvietot auttoivat tiimihengen syntymisessä. Oli mahtavaa päästä juttelemaan ja tutustumaan toisiin saman alan opiskelijoihin.

Mikään TripAdvisor-vinkki tai googlaamalla löydetty matkakertomus ei voinut valmistaa meitä Hong Kongin kesäkuiseen ilmastoon. Aurinkoa ei juuri näkynyt, mutta lämpöä ja kosteutta riitti senkin edestä. Viikon aikana pääsimme totuttelemaan myös puikoilla syöntiin ja opimme hyväksymään, ettei kaikkea pöytään tuotua ruokaa vain pysty syömään, vaikka se olisi miten hyvää. Lounaat ja päivälliset tarjottiin kiinalaiseen tapaan, eli pyöreään, monen hengen pöytään tuotiin jatkuvasti lisää ruokaa. Viimeisenä päivänä lähdimme opastetulle bussikierrokselle Hong Kongiin ja pääsimme näkemään suosituimmat nähtävyydet ja laajemmin kaupunkia.

Reissusta jäi käteen mahtavat muistot, VTC:n lasinen kiitoslaatta ja tukullinen uusia Facebook-kavereita. Koko reissu oli organisoitu täydellisesti ja henkilökunta sai meidät tuntemaan olomme todella kotoisaksi ja turvalliseksi. Matkalle lähdettäessä meille ei ollut ihan täysin selvää, mihin sitä onkaan tullut ilmoittauduttua ja mihin kaikkeen pitäisi valmistautua, mutta paikan päällä kaikkien kanssa käytiin kärsivällisesti läpi jokaisen paikka ohjelmassa. Viikon ajan olimme kampuksen ja tapahtuman julkkiksia, sillä promomateriaalia kuvaavat valokuvaajat kulkivat kaikkialla perässä.

Suosittelen lämpimästi projekteissa ansioituneita opiskelijoita lähtemään mukaan tapahtumaan, mikäli mahdollisuus tulevina vuosina tarjoutuu!

- Katariina Tiura