Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.3.2017

Suomalaiset ja tunisialaiset yrittäjät ja asiantuntijat yhteen

Turun AMK:n turvallisuus-tutkimusryhmän ja BisnesAkatemian yhteistyötilaisuuteen saapuivat Tunisiasta Ghazi Ben Ahmed sekä Angela Kontoul. Tapaamisen tavoitteena oli aloittaa yhteistyö Turun ammattikorkeakoulun ja Tunisian Sfaxin Technoparkin välillä yhteistyössä Turku Science Parkin kanssa.

Edellisten lisäksi vieraita kiinnosti myös innovaatiopedagogiikka ja erityisesti BisnesAkatemian toimintamalli. Tunisialaisvieraat työskentelevät Mediterranean Development Initiative (MDI) -nimisessä tunisialaisesta ajatushautomossa.

-  Yhteistyö sai alkunsa tutkimusyhteistyöstä, jossa kohteena oli matkailun turvallisuuden kehittäminen Tunisiassa. Tunisia on yksi Afrikan valtioista, joissa tilanne on melko rauhallinen ja toisaalta turismia ollaan kehittämässä uudentyyppiseen suuntaan mm. hyvinvointimatkailun osalta. Tähän liittyvät suurelta osain myös perusturvallisuuteen liittyvät kysymykset matkailun osalta kuten hotellien turvakäytännöt, kertoo KT-päällikkö Jaana Kallio-Gerlander.

Vierailulla olleet tunisialaiset haluaisivat kehittää tunisialaista Sfaxin Technoparkia Turku Science Parkin suuntaiseksi. Sfax on Tunisian toiseksi suurin talous- ja teollisuuskeskus, ja merkittävin talouskeskus eteläisessä Tunisiassa.  Sfaxin Technopark on erikoistunut ICT- ja multimediasektoreihin, ja Turku Science Parkin tavoin se toimii tiiviissä yhteistyössä Sfaxin alueen elinkeinoelämän ja muiden toimijoiden kanssa.

- MDI-järjestö on hiljattain perustanut Sfaxin Technoparkiin suomalaisen osaamisen ”hubin”, nimeltään House of Finland, jonka tarkoituksena on mainostaa suomalaista osaamista Tunisiassa ja linkittää tunisialaisia ja suomalaisia yrityksiä ja asiantuntijoita yhteen, toteaa tutkimusryhmän vetäjä Roosa Paakkola Turun AMK:sta.

Tavoitteena yhteistyö monilla toimialoilla

Vierailun tavoitteena oli aloittaa yhteistyö Turun ammattikorkeakoulun ja Tunisian Sfaxin Technoparkin välillä yhteistyössä Turku Science Parkin kanssa: fokuksessa yrittäjyysosaaminen, matkailu, peliala, IoT sekä terveysteknologia. Tämän lisäksi vieraat olivat kiinnostuneita innovaatiopedagogiikasta ja erityisesti BisnesAkatemian toimintamallista. Tunisialaiset korkeakoulut etsivätkin tällä hetkellä klassisen koulutuksen lisäksi myös uusia toimintatapoja ja suoraa työelämäyhteyttä.

Perjantaiaamupäivällä vieraat tutustuivat Turku Science Parkiin sekä Spark Upiin. Turku Science Parkista tapaamiseen osallistuivat toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen, kansainvälisen yhteistyön kehittämispäällikkö Heidi Saari sekä johtaja Tero Piispanen.  Iltapäivällä vieraat tutustuivat Turun AMK:n Bisnesakatemiaan sekä IoT- ja terveyspelihankkeisiin.

Turun ammattikorkeakoulusta mukana olivat BisnesMentorit Marita Nummi-Wikström ja Arto Manninen, sekä tutkimusryhmän vetäjät Jarmo Ahonen ja Roosa Paakkola. Asiantuntijoina olivat mukana myös laboratoriojohtaja ja yliopettaja Mika Luimula (Turku Game Lab), suunnittelija Kosar Mahmoodi sekä laboratorioinsinööri Taisto Suominen.

Tunisialaiset vierailivat myös Turun kauppakamarilla sekä Turku Game Labissa.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava,  Jaana Kallio-Gerlander, koulutus- ja tutkimuspäällikkö ja Roosa Paakkola, hankeasiantuntija
Valokuvat: Sanni Koskimies, kansainvälisten asioiden assistentti