Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.5.2015
Carpe_Bror_Salmelin

CARPEssa tehdään uutta: Let’s mash up!

Parhaillaan osallistujat kuudesta korkeakoulusta eri puolilta Eurooppaa etsivät yhdessä keinoja, joilla ammattikorkeakoulut voivat menestyä tulevaisuudessa. Nyt muusataan, sekoitetaan, kysellään ja luodaan uutta. Parasta on, että eri alojen osaajat kokoontuvat yhteen.

Teksti: Anne Lehikoinen
Kuvat: Paul Pietilä ja Anne Lehikoinen

Eurooppalaiset koulutusalan asiantuntijat ovat jo usean vuoden ajan toimineet CARPE-verkostossa, jonka tavoitteena on yhteisten hankkeiden sekä opetussuunnitelmatyön lisääminen.

CARPEen kuuluu Turun AMK:n lisäksi viisi korkeakoulua: Alankomaista, Espanjasta, Iso-Britanniasta, Saksasta ja Unkarista.

Työelämän jatkuva kansainvälistyminen näkyy korkeakoulutuksen kentällä. Kilpailua ei käydä enää maan rajojen tai maanosan sisällä vaan kenttä on globaali. Menestyminen edellyttää ammattikorkeakouluilta huippuosaamista, rohkeutta ja uteliaisuutta sekä yhteyksiä keskenään – ja tietenkin taitoa pärjätä tulevaisuudessakin. Suunta on eteenpäin.

Tiistaiaamun konferenssin avauspuheessa Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila muistutti, että nyt meidän on Euroopassa käärittävä hihat. Tulevaisuuteen voidaan suunnata yhdessä ja yhdessä tekemällä.

Turussa meitä kannustaa uusi slogan: ”Excellence in Action”. On oltava rohkea ja utelias tekemään kokeiluja jo hankitun huippuosaamisen lisäksi, Taatila kannusti.

Yhteistyössä on aina voimaa

Euroopan komission neuvonantaja Bror Salmelin (kuvassa yllä) puhui avoimista innovaatioista. Verkostoilla on tässä merkittävä rooli ja myös verkostojen verkostoilla, hän muistutti carpelaisia. Asioita tehdään yhtestyössä ja vain siten päästään eteenpäin. Tulevaisuudessa ei ole laatikoita mistä pompata ulos, sillä laatikoita ei enää ole.

– Emme voi suunnitella ja ohjata kaikkea valmiiksi omissa ympyröissämme vaan ”Make things happen”. Se selviää jatkossa mikä pärjää parhaiten. Avainasemassa ovat uudenlaiset innovaatiot, jotka eivät kulje lineaarisesti vaan möyhentyvät uudenlaisiksi monisäikeisellä yhteistyöllä. Ideoita pitää testata ja panna täytäntöön mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, painotti Salmelin.

Samalla hän paheksui sitä, että kaikki puhuvat nykyään innovaatioista ymmärtämättä sitä, että itse asiassa toiminnasta – ja yhteistoiminnasta – on pitkälti kysymys uusien asioiden synnyttämisessä. Vaikutteita otetaan ja saadaan eri puolilta ja kaikki on koko ajan liikkeessä, avoinna tulevaa kohti.

– Täytyy uskaltaa, EU:n asiantuntija yllytti.

Yasmin Hussain kannustaa opiskelijoita liikkuvuuteen

Carpe_Yasmin
Manchester Metropolitan Universitystä Turkuun tullut Yasmin Hussain on innoissaan Turun AMK:n järjestämästä konferenssista.

– Mielestäni tämä on mahtava verkostoitumismahdollisuus. Aina on mielenkiintoista tavata ihmisiä, jotka työskentelevät samojen asioiden kanssa. Itse vedän tänään iltapäivällä session, jossa mietimme yhdessä miten voimme vielä enemmän rohkaista opiskelijoita hakeutumaan vaihtoon muihin verkostomme korkeakouluihin. Tervetuloa synnyttämään uusia menetelmiä! Ideoita tarvitaan aina, sanoo Yasmin.

CARPE-konferenssi jatkuu vielä keskiviikkona, jolloin osallistujat käyvät picnic-risteilyllä saaristoa sivusilmällä ihaillen. Päivä on täynnä ohjelmaa.

Yhteisellä matkalla syntyy kuitenkin aina uusia tuttavuuksia ja tulevat korkeakouluopiskelijat voivat saada nauttia tämänkin matkan tuloksista. Siellä tulevaisuudessa, jota emme voi ennustaa.

Turun ammattikorkeakoulussa profiloidutaan innovaatiopedagogiikkaan sekä omien opiskelijoiden koulutuksessa että kansainvälisessä koulutusviennissä. CARPE-yhteistyössä innovaatiopedagogiikkaa sovelletaan jatkuvasti käytäntöön tutkimus- ja kehityshankkeissa ja jokainen opiskelija on tutustunut oman alansa työelämään ennen valmistumistaan.