Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.3.2015
Yhdessäolo

Harrastaminen on kolmasikäläisten hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää

Suomi on Euroopan nopeimmin ikääntyvä maa. Vuonna 2030 ikääntyvien osuus on 26,3 prosenttia. Kolmasikäläisten eli yli 65-vuotiaiden hyvinvointi on kansantalouden näkökulmasta hyvin merkittävä asia. Aihetta tutkinut Turun AMK:n sosiaalialan yliopettaja Kari Salonen korostaa harrastamisen ja yhdessäolon merkitystä hyvinvoinnin ja terveyden kannalta.

Teksti: Tanja Hienonen, opiskelijaharjoittelija

Kolmasikäläisten vapaa-ajan käyttöä ja sen vaikutuksia on tutkittu liian vähän. Tutkimusnäyttöä ei ole tarpeeksi.

- Päättäjät pitäisi saada tekemään jotain konkreettista mahdollistaakseen kolmasikäläisten vapaa-ajan toiminnan toteutumisen, sanoo Salonen.

Kysymys on riskiryhmien ennaltaehkäisystä, jota voisi verrata myös lastensuojelussa käytettävään ennaltaehkäisyyn.

-Ennaltaehkäisy ikäihmisten parissa olisi kansantaloudellisesti edullista ja kannattavaa, lisää Salonen.

Nykypäivänä ihmisen eliniän ennuste on paljon pidempi kuin aiemmin. Eläkkeelläoloaika saattaa venyä jopa 35-vuotta pitkäksi.

-Siinä ajassa on valtava potentiaali hyvinvoinnin tuottamisessa ja ylläpitämisessä, sanoo Salonen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen rinnalla tulisi miettiä, mikä on hyvinvointipalveluiden tuottamisen ammatillinen osaaminen.

Terveempi ja onnellisempi vanhuus on tuottavaa ikääntymistä

Tutkimuksen pitäisi herättää poliittiset päättäjät ottamaan huomioon ikäihmisten vapaa-ajan toiminnan hyödyt yhteiskunnalle.

-Sitä voisi kutsua ”tuottavaksi ikääntymiseksi”, kertoo Salonen.

Tutkimusta tehdessä tuli esiin myös asioita, joita pitäisi tutkia tarkemmin.

-Liikunta ja kulttuuriharrastukset sekä kirkollinen ja järjestöjen toiminta kaipaavat tarkempaa erittelyä ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjinä, listaa Salonen.

Kaikenlainen vapaa-ajantoiminta ylläpitää ikäihmisten hyvinvointia. Salosen mukaan keskeisiä tekijöitä ovat yhteisöllisyys, vertaistuki, avunanto ja mielekäs toiminta.

-Ei vielä riitä, että ikäihmisille on järjestetty esimerkiksi vesijumppaa, jos ei ole otettu huomioon, miten he pääsevät kyseisiin paikkoihin. Vapaa-ajan toiminnalle pitää olla myös esteettömät puitteet ja kulkuyhteydet.

Tutkimuksessa tulee ilmi, ettei ole niinkään tärkeää mitä harrastaa, kunhan harrastaa ja tapaa muita vertaisiaan. Tässä tulee mukaan yhteisöllisyys ja myös se vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin.