Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.3.2015

Lasten ja nuorten parissa tehty ennaltaehkäisevää toimintaa

Raision kaupunki on yhdessä Turun AMK:n Yhdessä oikeaan aikaan -hankkeen kanssa tehnyt hyvää yhteistyötä lasten ja perheiden varhaisen tukemisen ja auttamisen toimilla. Perhepalveluissa on aloitettu palkittu Lainaa kirjastosta perhevalmentaja -toimintamalli sekä läksyvalmennus- ja ryhmäyttämistoiminnot.

Lainaa kirjastosta perhevalmentaja -toimintamalli sai Kunnallinen lastensuojeluteko 2015 -palkinnon. Toiminta sai palkintoraadilta kiitosta etenkin ennakkoluulottomasta lähestymistavastaan.

Yhdessä oikeaan aikaan -hankkeen projektipäällikkö ja Raision perhekuraattori Minna Lehtinen kertoo, että he ovat halunneet yhdessä Kaste II:n Hyvinvoiva lapsi ja nuori -hankkeen kanssa aktiivisesti kehittää ennaltaehkäiseviä menetelmiä lasten ja perheiden parissa. Raision sosiaalitoimen johto on tukenut kehittämistyötä.

Kirjastossa kokeneet perhevalmentajat keskustelevat ja vastaavat kysymyksiin joko paikan päällä tai sovittuna ajankohtana yhteydenottajan kotona tai toimistolla. Kirjaston tapaamispaikasta on tehty kodinomainen nurkkaus, mikä madaltaa kynnystä tulla juttelemaan tai jättämään kysymyksiä tai yhteydenottopyyntöjä ”postilokeroon” tai kirjaston henkilökunnalle.

-          Kirjastossa voi tulla kuka tahansa, se on positiivisviritteinen paikka, jossa on mukava käydä. Se antaa meidän toiminnallemmekin positiivisen kuvan, Lehtinen toteaa.

Kirjastotoiminnasta ollaan oltu kiinnostuneita myös kunnan ulkopuolella, muista kunnista on käynyt vierailijoita tutustumassa toimintaan.

Ennalta ehkäisevät palvelut läksyvalmennus tai ryhmäyttäminen

Perhepalveluissa on tehty muutakin kehitystyötä kuin kirjastosta lainattava perhevalmentaja. Näistä voidaan mainita Pyydä apua –nappi, läksyvalmennus ja ryhmäyttäminen alakouluilla.

Pyydä apua –nappi on Raision perhepalvelujen sivuilla oleva painike, jonka kautta voi jättää yhteydenottopyynnön apua tarvitessaan. Yhteydenottopyyntöön vastataan viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

Yhdessä oikeaan aikaan III -hankkeen yksi osio on Perhevalmentajaklinikka, joka on moniammatillinen valmennusklinikka opiskelijoille. Tavoitteena on, että opiskelijaharjoittelijoilla on mahdollisuus suunnitella, kehittää ja toteuttaa matalan kynnyksen palveluja lapsiperheille.

Yksi tällainen palvelu on läksyvalmennus aloitetaan opettajan havaitessa, että oppilaalla on vaikeuksia läksyjen kanssa. Tällöin hän ottaa yhteyttä perhekuraattoriin ja vanhempiin.  Sosionomi-, sosiaalityöntekijä- tai lähihoitajaharjoittelija antaa lapsen kotona läksyvalmennusta lapselle ja samalla valmennetaan myös vanhempaa, kuinka olla mukana läksyjen teossa ja lukemisessa.

-          Toiminta on otettu hyvin vastaan sekä vanhempien että opettajien joukossa. Toiminta on tullut jäädäkseen, toteaa Lehtinen tyytyväisenä.

Perhekuraattoriin otetaan yhteyttä myös, jos luokkahengessä on ongelmia ja tarvitaan ryhmäyttämistä. Perhekuraattori antaa toimeksiannon opiskelijaparille, joka sopii tapaamisen opettajan kanssa keskustellakseen heidän toiveistaan. Tehtyään sosiogrammin eli eräänlaisen ihmissuhdekaavion opiskelijat järjestävät ryhmäyttämisharjoituksia oppilaille.

-          Tämäkin toiminta on suosittua, meillä on jo muodostunut toimeksiantojonoja. Näitä pyrimme purkamaan AMK- tai yliopisto-opiskelijoiden voimilla pois, toteaa Lehtinen.

-          Haluamme kehittää toimintaa edelleen ja toivomme, että meihin otetaan rohkeasti yhteyttä niin päivähoidosta tai kouluista, Lehtinen kehottaa.

Perhekuraattorin toimenkuvassa keskeisintä on Pyydä työpariksi -palvelu. Varhaiskasvattaja tai opettaja voi pyytää perhekuraattorin työpariksi vanhempien tapaamiseen. Perhekuraattori antaa myös palveluohjausta, konsultointia sekä tapaa perheitä kouluissa, päiväkodeissa tai perheiden kotona.