Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.3.2015
ROKOKO

Hoitotyön korkeakoulutuksessa otetaan käyttöön uusi valtakunnallinen Rokotusosaamisen koulutuskokonaisuus

Syksyllä 2015 kaikki ammattikorkeakoulut, jotka kouluttavat terveydenhoitajia, sairaanhoitajia tai kätilöitä voivat hyödyntää Rokotusosaamisen koulutuskokonaisuutta ja sisällyttää koulutuksen opetussuunnitelmiinsa.

Rokotusosaamisen koulutuskokonaisuuden tarve on lähtenyt siitä, että rokottamiseen liittyvässä opetuksessa ei ole ollut yhtenäisiä sisältöjä eikä arviointimenetelmiä. Tartuntalainsäädännön muutokset ovat myös edessä.

Tämä koulutuskokonaisuus vastaa osaltaan lainsäädännön uudistamisen mukana tarkentuviin vaatimuksiin, jotka liittyvät rokotusten järjestämiseen ja rokottamiseen.

Uusi rokotusosaamisen koulutus antaa opiskelijalle kattavat tiedot rokotteista, rokottamisesta ja rokotuksin ehkäistävistä taudeista. Verkossa suoritettava koulutus sisältää Rokotusosaamisen perusteet (2 op) ja Rokotusosaamisen syventäminen (1 op) -osiot.

Koulutuksen käyttöönotolla tähdätään terveydenhoitajien, sairaanhoitajien ja kätilöiden entistä parempaan rokotusosaamiseen sekä yhtenäisiin rokotuskäytäntöihin koko maassa.

Koulutuskokonaisuus valtakunnallisine tentteineen on rakennettu verkko-oppimisalusta Moodleen.

-    Koulutuskokonaisuudesta on pyritty tekemään opiskelijalle innostava ja kiinnostava, kannustava, haastava sekä yksilöllistä oppimista tukeva ja työmäärältään sopiva, lehtori Marja-Riitta Hirvonen Metropoliasta kertoo.

Koulutuskokonaisuutta pilotoitiin syksyllä 2014 kolmessa ammattikorkeakoulussa

Syksyllä 2014 koulutuskokonaisuutta on pilotoitu Turun ammattikorkeakoulussa, Diakonia-ammattikorkeakoulussa ja Metropoliassa.

Koulutus on saanut hyvät arviot sekä opiskelijoilta että arviointityöhön osallistuneilta opettajilta ja terveydenhuollon ammattilaisilta. Pilotointi jatkuu kevään 2015 aikana useassa ammattikorkeakoulussa. Sen jälkeen kokonaisuus viimeistellään käyttöönottoa varten.

-    Koulutuksessa oli parasta se, että oma asenteeni rokottamiseen muuttui selkeästi. Aihe oli erittäin mielenkiintoinen ja tärkeä, koska rokottaminen on mielestäni yksi merkittävimmistä tartuntatautien ehkäisyn ja terveyden edistämisen toimista, kertoo pilotissa mukana ollut Helena Sillanpää Diakonia-ammattikorkeakoulusta.

-    Valtakunnallista koulutuskokonaisuutta tarvitaan, jotta rokotusosaaminen olisi mahdollisimman yhtenäistä ja vahvaa. Koulutus antaa hyvät valmiudet turvalliseen rokottamiseen ja näyttöön perustuvaan neuvontaan. Rokottajien tulee esimerkiksi osata vastata asiakkaiden kysymyksiin rokotusten merkityksestä ja vaikutuksista”, ROKOKO-hankkeen projektipäällikkö Anne Nikula sanoo.
 

Koulutuskokonaisuus on tehty Metropolia Ammattikorkeakoulun koordinoimassa hankkeessa, jossa ovat mukana Diakonia-ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Hankkeen rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.